Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η τουρκική μονταζιέρα-προπαγάνδα σε πλήρη ανάπτυξη: "Η Ελλάδα παραιτείται σιωπηρά από την αξίωση των 12 μιλίων και την ΑΟΖ των νησιών της"-Που το πάνε οι Τούρκοι;

Είναι δεδομένο ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν περιέλθει από τους καταστροφικούς σεισμούς  του Φεβρουαρίου 2023 και εντεύθεν, σε μια φάση ύφεσης της έντασης των δύο χωρών  σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, ενώ το κλίμα σημείωσε αισθητή βελτίωση μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθυανία τον περασμένο μήνα και την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Έκτοτε υπήρξαν φραστικές αναφορές από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, που επεσήμαιναν με νόνημα το κατάλληλο momentum επίλυσης των  Ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Η τουρκική μονταζιέρα-προπαγάνδα σε πλήρη ανάπτυξη

Στο θέμα αναφέρεται με σημερινό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, με τίτλο  "Η Τουρκία πήρε όλα όσα ήθελε"-Δήλωση : Η Ελλάδα παραιτείται από τις διεκδικήσεις της ", επισημαίνοντας:

"Η Ελλάδα δεν βγάζει από την ατζέντα της τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το "Κυπριακό". Ενώ συνεχιζόταν να συζητείται η συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 12 Ιουλίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, Έλληνας εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η Τουρκία πήρε όλα όσα ήθελε.

Σε δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που ανέφερε ότι η συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ήταν όντως σημείο καμπής, γράφτηκε ότι η νικήτρια πλευρά ήταν κυρίως η Τουρκία.

Στις ειδήσεις αναφέρθηκε ότι ο Μητσοτάκης ξεκλείδωσε τον εκσυγχρονισμό των F-16 για να συνεχιστεί ομαλά ο διάλογος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τονίστηκε ότι η στάση της Τουρκίας για τη "Γαλάζια Πατρίδα" ήταν ξεκάθαρη και δεν υποσχέθηκε τίποτα για συμφιλίωση.

Στις ειδήσεις, όπου γράφτηκε ότι ο Μητσοτάκης έκανε πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία, αναφέρθηκε ότι η διεκδίκηση των 12 μιλίων της Ελλάδας ήταν σχεδόν όνειρο.

Διαφορετικά, δηλώθηκε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να κάνει διάλογο.

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της Sabah για 12νμ και ΑΟΖ νησιών Αιγαίου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Sabah, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε τίποτα από την Άγκυρα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Γράφτηκε ότι αυτό σημαίνει δύο πράγματα.

1- Η Ελλάδα παραιτείται σιωπηρά από την αξίωση των 12 μιλίων.

2- Θα εγκαταλειφθούν οι διεκδικήσεις ΑΟΖ νησιών του Αιγαίου

Τονίστηκε ότι ενώ η Ελλάδα έκανε πολλές παραχωρήσεις για να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, δεν υπήρξε αλλαγή στην τουρκική πολιτική.

 Αναφέρθηκε ότι δεν έγιναν παραχωρήσεις στο Κυπριακό όπως και στην Γαλάζια Πατρίδα.

Ήταν επίσης μεταξύ των βασικών στόχων της Άγκυρας να διασφαλίσει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, τα οποία θα έπρεπε να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες.

Οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Σε  άρθρο του  άλλο τουρκικό ΜΜΕ, αναφερόμενο στην στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα επεσήμανε:

"Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν μια νέα βάση και να ενισχύσουν τη στρατιωτική της παρουσία στα νησιά του Αιγαίου, αναφέρουν πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ την 1η Αυγούστου πρόσθεσε ένα άρθρο στο προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού του 2024 για να υποβάλει έκθεση έρευνας για την εγκατάσταση νέων βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, πηγές τόνισαν ότι αυτή η προσπάθεια δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστική απόφαση και δεν έχει συμπεριληφθεί στον τελικό ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο παρακολουθεί στενά τις ΗΠΑ εάν  επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια βάση στα νησιά του Αιγαίου, όπως ακριβώς παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις που σχετίζονται με την άμυνα και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα, σημείωσαν οι πηγές.

Αναφερόμενοι στις συναντήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, οι πηγές τόνισαν ότι και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσουν την πρόσφατη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Αναφερόμενοι στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που αντιμετώπισε οπισθοδρομήσεις όταν η Ρωσία αποχώρησε στις 17 Ιουλίου, δήλωσαν ότι όλα τα αρμόδια υπουργεία και θεσμοί διεξάγουν συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το αδιέξοδο.

«Ως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, πάντα εκφράζαμε την υποστήριξή μας στις παρόχθιες χώρες να ζουν σε ειρήνη, διάλογο, ηρεμία και ευημερία. Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα ισορροπία ασφαλείας πρέπει να διατηρηθεί στο πλαίσιο της αρχής της περιφερειακής ασφάλειας».

Με πρόταση της βουλευτή της Νέας Υόρκης Grace Meng, προστέθηκε τροπολογία σχετικά με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα στον National Defense Authorization Act (NDAA), ο οποίος περιελάμβανε τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες.

Η τροποποίηση ήρθε καθώς παραχωρήθηκε στις δυνάμεις των ΗΠΑ πρόσβαση σε πέντε επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. στο πλαίσιο της διευρυμένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2021.

Από την άλλη, ελληνικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν την τροπολογία με τίτλους όπως «Αμερικανική απόβαση στα νησιά» και «Η Βουλή των Αντιπροσώπων προτείνει τη δημιουργία νέας βάσης στο Αιγαίο».

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται κάτι το οποίο αναμενόταν άλλωστε από τουρκικά ΜΜΕ για όσους ξέρουν καλά την Τουρκία, που είναι η απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στο τουρκικό κοινό για τον Ελληνοτουρκικό διάλογο, τάχα περί νίκης της Τουρκίας σε θέματα διαφορών της με την χώρα μας  και παράλληλα η δημιουργία εσωτερικών προβλημάτων στην Ελλάδα, για υποτιθέμενες υπαναχωρήσεις-εκπτώσεις σε θέματα Εθνικής κυριαρχίας  και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο.

Θα πρέπει να είναι κανείς τουλάχιστον παντελώς αφελής, .... για να πιστέψει  ότι ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης ο οποίος οριοθέτησε την  ΑΟΖ μας  με την Ιταλία στο Ιόνιο  και μερικώς ,δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, με την Αίγυπτο, στη βάση του Δικαίου της θάλασσας, ότι  δηλαδή τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, θα δεχθεί  σύμφωνα  με τους ισχυρισμούς των τουρκικών ΜΜΕ, να  εγκαταλειφθούν οι διεκδικήσεις ΑΟΖ νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.  

Τέλος αναφορικά τα σενάρια....  του τουρκικού τύπου ότι τάχα παραιτείται σιωπηρά η Ελλάδα  από την αξίωση των 12 μιλίων στο Αιγαίο, υπενθυμίζουμε στους "γείτονες", έτσι για να προετοιμάζονται, ότι πάλι επί Πρωθυπουργίας  Μητσοτάκη το 2020 η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση σε 12νμ της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Συνιστούμε  λοιπόν στους "γείτονες", να μην βλέπουν πολλά έργα επιστημονικής φαντασίας γιατί τους  βλάπτουν, αφού αυτό που ονειρεύονται και θέλουν  νομίζουν ότι υλοποιείται κιόλας.

Αναφορικά με την  νέα βάση ή βάσεις των ΗΠΑ σε νησιά μας στο Αιγαίο, αναφερθήκαμε εκτενώς και με επιχειρήματα για το πού εκτιμούμε ότι αυτές θα γίνουν σε σχετικό πρόσφατο άρθρο μας  .

Ανάλογα που και πότε θα γίνουν αυτές θα δούμε την τουρκική αντίδραση, την οποία αναμένουμε, αφού οι Τούρκοι δείχνουν σοβαρά προβληματισμένοι από αυτήν την εξέλιξη.

Τέλος να πούμε και το αυτονόητο, ότι δηλαδή  για τόσο σοβαρά Εθνικά  θέματα για Ελλάδα και Τουρκία, υπάρχει στεγανοποίηση διαρροής πληροφοριών από τους αξιωματούχους των δύο χωρών που συζητούν προς τα έξω και δεν περιμένει κανείς να δεί το τι έχει γίνει ,αν γίνει τελικά, στις εφημερίδες κρεμασμένες στα περίπτερα με τα μανταλάκια.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ