Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Ο νέος Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει την ατζέντα Ερντογάν στη Λιβύη και την εκκαθάριση φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών

Ένας άκρως αμφιλεγόμενος στρατηγός που έχει συνδεθεί με πολλές αμφισβητούμενες δραστηριότητες, διορίστηκε στις 4 Αυγούστου από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, να ηγηθεί των δεύτερων μεγαλύτερων ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας που διορίστηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού χωρίς προηγουμένως να  κατέχει θέση Διοικητή δυνάμεων.

Προηγουμένως,  είχε συγκεντρώσει την προσοχή λόγω του ύποπτου ρόλου του σε απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, της διοίκησης των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και της συσχέτισής του με τους λεγόμενους ιστότοπους παραπληροφόρησης κατά τη θητεία του, ως επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας του γενικού επιτελείου.

Το όνομα του Γκιουράκ  εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2011 στο πλαίσιο της υπόθεσης «Internet Memorandum», γνωστή και ως «Internet Action Plan», η οποία αφορούσε τη δημιουργία 42 ιστοσελίδων παραπληροφόρησης από το Γενικό Επιτελείο, με σκοπό τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων κατά της Τουρκικής κυβέρνησης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ΜΚΟ και μειονοτικών ομάδων.

Η δίκη που αφορούσε το «Μνημόνιο του Διαδικτύου», το οποίο περιλάμβανε τον κουνιάδο του Γκιουράκ, τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου İlker Başbuğ και αντιδυτικούς και υπερεθνικιστές αξιωματικούς μεταξύ των κατηγορουμένων, τελικά αποκαλύφθηκε λόγω της συνεργασίας μεταξύ Ερντογάν και υπερεθνικιστικών ομάδων.

Παρά το γεγονός ότι ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς, ο Γκιουράκ, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του Γενικού Επιτελείου, παραδόξως δεν συμπεριλήφθηκε στην υπόθεση.

Αναμφίβολα, οι πιο σημαντικές κατηγορίες σχετικά με τον Γκιουράκ βασίστηκαν στη συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, γύρω στις 18.30, πήγε στη Σχολή και Εκπαίδευση Τεθωρακισμένων Μονάδων στο Etimesgut ,με εντολή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού  Χουλουσί Ακάρ, να μην κινηθεί κανένα τανκ και όσα κινούνταν επέστρεψαν στις πλησιέστερες μονάδες.

Επιθεώρησε επίσης τη Διοίκηση Αεροπορίας ξηράς για να μην μπορεί να πετάξει κανένα αεροσκάφος. Πήγε στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου γύρω στις 22:00, συνελήφθη από τους πραξικοπηματίες και μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση Ακιντζί. Αργότερα διασώθηκε την επόμενη μέρα, μαζί με άλλους Διοικητές.

Το 2020 ο Γκιουράκ διορίστηκε να υπηρετήσει στη Λιβύη, διοικώντας τους Τούρκους στρατιώτες που στάθμευαν εκεί, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της προσωρινής λιβυκής κυβέρνησης.

Ενώ η αραβική κληρονομιά του Γκιουράκ και η επάρκεια στα αραβικά αναφέρθηκαν ως λόγοι για την ανάθεσή του, πρώην αξιωματικοί με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Nordic Monitor, υποστηρίζουν ότι ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη μυστική ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν στη Λιβύη.

Είναι γνωστό ότι, εκτός από την ιδεολογική του ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση της Λιβύης, ο Ερντογάν έχει τονίσει σταθερά τη σημασία των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης, σε σχέση με τα συμφέροντα της Τουρκίας στη χώρα.

Ο Ερντογάν, το 2020 αποκάλυψε τη στρατηγική του σχετικά με τον πετρελαϊκό πλούτο της Λιβύης, λέγοντας: «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, που περιλαμβάνει την εξερεύνηση και τις  δραστηριότητες γεώτρησης, για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων εντός της λιβυκής επικράτειας».

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι, η θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού, (η οποία θεωρούνταν πάντα σημαντική δύναμη στην τουρκική πολιτική, στην οποία ο στρατός είχε επιρροή στη λήψη αποφάσεων), έχασε την προηγούμενη επιρροή της λόγω των νέων κανονισμών και νόμων που εισήχθησαν μετά τις 15 Ιουλίου 2016.

Με την αναδιοργάνωση που έθεσε τις διοικήσεις των δυνάμεων υπό το Υπουργείο Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας ουσιαστικά ανέλαβε τον de facto ρόλο του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου. Επιπλέον, ενισχύοντας σκόπιμα τη χωροφυλακή, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο  Ερντογάν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει ενδεχόμενες απόπειρες πραξικοπήματος από τον στρατό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ