Στην Αθήνα εστιάζουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στην δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η Τουρκία ως προς τους εξοπλιστικούς της σχεδιασμούς σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς το εμπάργκο όπλων έχει καθυστερήσει σημαντικά το θέμα ακόμα και των F-16 που θέλει η Άγκυρα.
Η κατάσταση αυτή χαροποιεί αρκετούς στην Ελλάδα που δυστυχώς δεν βλέπουν το πιο σημαντικό. Το γεγονός πως ενώ στην χώρα μας οι αμυντικές βιομηχανίες είναι ακόμα επί της ουσίας σε αρχικά στάδια, στην γειτονική Τουρκία το επίπεδό τους είναι τέτοιο που της κατατάσσει ανάμεσα στις καλύτερες, δυστυχώς για εμάς, του κόσμου
Όπως επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος περιχαρής: «Σε τέσσερις ανήλθε ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών στην λίστα «Defense News Top 100».
Το αμερικανικό περιοδικό «Defense News» δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 κορυφαίες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο για το 2023 με βάση τις αμυντικές πωλήσεις.
Σε τέσσερις από τρεις που ήταν το 2022 ανήλθε ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας στη λίστα.
Η Στρατιωτική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών (ASELSAN) η οποία βρισκόταν στην 49η θέση πέρυσι, φέτος κατατάχθηκε στην 47η θέση και εξακολουθεί να είναι η κορυφαία τουρκική εταιρεία με βάση τον κύκλο εργασιών.
Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία Α.Ε. (TUSAŞ) η οποία πέρυσι βρισκόταν στην 67η θέση, φέτος ανέβηκε στην 58η θέση.
Η ROKETSAN η οποία πέρυσι ήταν στην 86η θέση, φέτος βρίσκεται στην 80η θέση της λίστας.
Η Διαχείριση Στρατιωτικών Εργοστασίων και Ναυπηγείων Α.Ε. (ASFAT) βρέθηκε για πρώτη φορά στην λίστα «Defense News Top 100» και κατέλαβε την 100η θέση».
Το τραγικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα, που σίγουρα δεν της λείπουν τα μυαλά είναι πως στην ίδια λίστα δεν υπάρχει ούτε μισή… ελληνική εταιρεία…
Εν τω μεταξύ τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είναι το καμάρι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι θέμα στον Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το αμερικανικό περιοδικό Business Insider ερεύνησε το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χωρών του Κόλπου για τα τουρκικά drones και δημοσίευσε μια αξιοσημείωτη ανάλυση για την άνοδο του Bayraktar TB2.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται για επανδρωμένα αεροσκάφη και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει αυξήσει το εμπόριο προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας με τις γείτονες της στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι υπογράφηκε μια συμφωνία ρεκόρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, τον Ιούλιο.
Προηγουμένως, οι χώρες του Κόλπου χρησιμοποιούσαν drones κινεζικής κατασκευής, αναφέρει η ανάλυση και υπογραμμίζει ότι η ταχεία άνοδος του Bayraktar TB2 έχει επισκιάσει τα κινεζικά drones.
Οι χώρες του Κόλπου έχουν γίνει γρήγορα οι μεγαλύτεροι αγοραστές των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα του περιοδικού Business Insider.