Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία παρατηρείται μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία διασυνδέεται άμεσα με την αποδοχή εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν και την επιβεβαίωση από πλευράς κυβερνήσεως Μπάϊντεν της πρόθεσης πώλησης 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα "γερασμένα" μαχητική F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις σήμερα
Πέραν αυτών η κακή οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, σε συγκερασμό με την τουριστική περίοδο, και την διπλωματία των πυρκαγιών διαμορφώνουν την πρόσκαιρη ανάπαυλα της έντασης στα Ελληνοτουρκικά.
Ωστόσο ο Ερντογάν δεν έφερε προς ψήφιση στην τουρκική βουλή, κάτι που λέει ότι θα κάνει το Φθινόπωρο, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ούτε το Αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε την έγκριση του για πώληση των F-16 στην Τουρκία.
Επίσης οι Τουρκικές θέσεις και διεκδικήσεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί στο ελάχιστο σε σχέση με την χώρα μας, διατηρώντας στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεων της σε βάρος μας, διατηρώντας το casus Belli, την ώρα που η Ελλάδα αναγνωρίζει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ως την μόνη μας διαφορά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιθυμεί συνολική διευθέτηση των ανυπόστατων αξιώσεών της.
Οι πρόσφατες Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές ανέδειξαν ως μεγάλο νικητή τον Εθνικισμό, αφού τα Εθνικιστικά κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό 25%, δείχνοντας ότι 1 στους 4 Τούρκους ψηφοφόρους είναι ακραίος Εθνικιστής.
Το άσχημο για την Ελλάδα είναι ότι δύο Εθνικιστικά κόμματα όπως, το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ακσενέρ, βρίσκονται στην τουρκική βουλή, το μέν πρώτο ως κυριότερος εταίρος του Ερντογάν στην κυβέρνηση και το δεύτερο ως κόμμα της αντιπολίτευσης, ως τρίτο κόμμα.
Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της τουρκικής Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά.
Τέλος, μια σαφέστατη ένδειξη για την πορεία των Ελληνοτουρκικών αποτελεί η συνεχής ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές της, αλλά και οι συνδεδιασμένες αποβατικές και αεροκίνητες ασκήσεις Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου που συνεχίζονται ακόμη και τώρα.
Η Συνδεδυασμένη αποβατική-αεροκίνητη άσκηση της 19ης ΤΑΞΚΔ και του Μηχανικού της Στρατιάς Αιγαίου
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">? Kartal/Menteş<br><br>Ege Ordusu İstihkâm Savaş Tabur Komutanlığı unsurları ile 19’uncu Komando Tugay Komutanlığı tarafından, “Müşterek Bot ve Hava Hücum Harekâtı Eğitimi” icra edildi.<a href="https://twitter.com/hashtag/Mill%C3%AESavunmaBakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#MillîSavunmaBakanlığı</a> <a href="https://t.co/RaWz3Vshvm">pic.twitter.com/RaWz3Vshvm</a></p>— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) <a href="https://twitter.com/tcsavunma/status/1687440546518663168?ref_src=twsrc%5Etfw">August 4, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Συνδεδιασμένη Αποβατική άσκηση και Αεροπορική έφοδος πραγματοποιήθηκε από την Διοίκηση Τάγματος Μηχανικού της Στρατιάς Αιγαίου και τη Διοίκηση της 19ης Ταξιαρχίας Καταδρομών (ΤΑΞΚΔ), αναφερει το παραπάνω twitter.
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες φαίνονται 16 λέμβοι των 9 ανδρών, ήτοι 144 άνδρες συνολικά εκ των οποίων 32 του Τάγματος Μηχανικού και 112 άνδρες δυνάμεως Λόχου Καταδρομών της 19ης Ταξιαρχίας Καταδρομών να ενεργούν αποβατική ενέργεια με σκοπό την δημιουργία προγεφυρώματος , ενώ απεικονίζεται και μεταφορικό ελικόπτερο που έχει μεταφέρει Τούρκους καταδρομείς για δημιουργία αεροπρογεφυρώματος.
Προγεφύρωμα (Π/Γ) και αεροπρογεφύρωμα (ΑΠ/Γ)
Για να γίνουν στοιχειωδώς αντιληπτοί οι όροι προγεφύρωμα και αεροπρογεφύρωμα αναφέρουμε τα εξής:
Το εχθρικό προγεφύρωμα ( Π/Γ) σε ένα νησί, είναι επί της ουσίας μια εδαφική παραθαλάσσια έκταση η οποία εμπεριέχει εδάφη τακτικής σημασίας, την οποία κατόπιν αποβατικής ενέργειας καταλαμβάνει ο εχθρός, προκειμένου μέσω ενισχύσεων που θα διοχετεύσει μέσω αυτής να αχθεί στο εσωτερικό της νήσου την οποία θα επιχειρήσει να καταλάβει βάσει σχεδίου
Το προγεφύρωμα αναλόγως του εύρους, των διαστάσεων του αλλά και των χαρακτηριστικών του διαχωρίζεται σε Ο1-2-3, όπου με τον Ο1 εννοούμε ότι η έκτασή του είναι τέτοια που δεν μπορεί να βληθεί από φίλια πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς όπως τυφεκίων, αυτομάτων όπλων, οπλοπολυβόλων και πολυβόλων, με το Ο2 εννοούμε ότι δεν μπορεί να βληθεί από πυρά βαρέων όπλων πεζικού και Ο3 ότι δεν μπορεί να βληθεί από πυρά όπων πυροβολικού μάχης
Το αεροπρογεφύρωμα ΑΠ/Γ από την άλλη είναι μια μικρή εδαφική περιοχή στην οποία αφήνονται από ελικόπτερα , ή ρίπτονται με αλεξίπτωτα εχθρικές δυνάμεις, οι οποίες αρχικά εξασφαλίζουν το χώρο και στη συνέχεια ενισχυόμενες κινούνται για κατάληψη αντικειμενικών σκοπών στο νησί και συνένωση με δυνάμεις είτε άλλων ΑΠ/Γ είτε του Π/Γ.
Η φίλια αντίδραση
Οι φίλιες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές δυνάμεις στο Π/Γ και στα ΑΠ/Γ , είναι αντιληπτό ότι θα επέμβουν με πυρ και ελιγμό.
Για να γίνει αυτό απαιτείται τα κύρια μέσα πυρός μας να προσβάλλουν τον εχθρό , οι δε μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις μας να αχθούν στην τοποθεσία και στη συνέχεια με τον κατάλληλο ελιγμό να τον καταστρέψουν.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω με επιτυχία θα πρέπει να επιβιώσουν οι φίλιες δυνάμεις αρχικά και στη συνέχεια να αποκρούσουν τον εχθρό καταστρέφοντας τον.
Στρατιά Αιγαίου ή αλλιώς 4η Στρατιά με έδρα την Σμύρνη
Οργανικές Μονάδες
- 7 ΤΑΞΚΔ (7η Ταξιαρχία Καταδρομών), με έδρα το Izmit (Νικομήδεια)
- 19 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Edremit (Αδραμύτιο), ενώ μία Μοίρα της εδρεύει στο Ezine και άλλη μία στο Burhaniye
- 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli
- Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)
- 57 ΤΑΞΠΒ (57η Ταξιαρχία Πυροβολικού) με έδρα την Μπόρνοβα
- ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια)
Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση (ΥΔ) την Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στη Foca (Φώκαια), η οποία υπάγεται εν ειρήνη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων
Συμπέρασμα
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν στην παρούσα φάση και μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου δεν θα προβεί σε κάποια επιθετική ενέργεια στο Αιγαίο, ωστόσο μετά την περίοδο αυτή η επαναφορά στην ένταση ή όχι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της απόκτησης των μαχητικών BLOCK-70 από τις ΗΠΑ σε συγκερασμό με την πορεία των συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας αλλά και της παρέμβασης της ΕΕ στο Κυπριακό.
Πάντως για να μην ονειροβατούν ορισμένοι, είναι δεδομένο ότι η Τουρκία συνεχίζει αφειδώς την ένταξη νέων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, από την αμυντική της βιομηχανία, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές της, αλλά και εκτελεί συνδεδιασμένες αποβατικές και αεροκίνητες ασκήσεις Σχηματισμών της Στρατιάς Αιγαίου με στόχο την κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο.