H Τουρκία είναι γνωστό ότι στο θέμα αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της, δεν υπολoγίζει μόνο στην αγορά 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, αλλά έχει ήδη εξαγγείλει σχετικό γηγενές πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της, με την επωνυμία ÖZGÜR.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποίησε η ASELSAN, η σχετική σύμβαση υπογράφηκε με την TUSAŞ στο πλαίσιο του έργου ÖZGÜR που πραγματοποιείται από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών και η πρώτη φάση του έργου, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό 35 πολεμικών αεροσκαφών F-16 BLOCK-30.
Σε δηλώσεις τους Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο CNN TÜRK, ότι το έργο ÖZGÜR δεν θα περιοριστεί μόνο στα F-16 Block 30, αλλά θα εφαρμοστεί και σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block -40 και Block- 50.
Ξεχωριστή θέση δε της τουρκικής αναβάθμισης των F-16 στο project ÖZGÜR, κατέχει το νέο τουρκικής κατασκευής ραντάρ AESA MURAD .
Τον Σεπτέμβιο η πρώτη πτήση εκσυγχρονισμένου F-16 BLOCK-30 με το εγχώριο ραντάρ AESA MURAT
Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ το οποίο αναφέρει ότι,"Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πρώτης πτήσης του Εθνικού Ραντάρ AESA με το F-16 ÖZGÜR", επισημαίνοντας:
Η ημερομηνία πρώτης πτήσης του Εθνικού Radar MURAD με το αεροσκάφος F-16 Blok 30 ÖZGÜR έγινε σαφής.
Η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί φέτος μετά τις δραστηριότητες ένταξης.
Τα πρώτα 2 αεροσκάφη, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν στο πλαίσιο του έργου F-16 Block 30 ÖZGÜR, παραδόθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία τους τελευταίους μήνες.
Θεωρείται ότι η είσοδος αεροσκαφών F-16 Blok 30 ÖZGÜR, εξοπλισμένων με εθνικό λογισμικό και υπολογιστή αποστολής, στην απογραφή θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 Blok 30 ÖZGÜR σχεδιάζεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση με το ραντάρ MURAD AESA τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά τις δραστηριότητες ολοκλήρωσης.
Από την άλλη πλευρά, με την εμπειρία που αποκτήθηκε στο Έργο ÖZGÜR, το Έργο ÖZGÜR-2 ξεκίνησε γρήγορα.
Το τουρκικό project ÖZGÜR-2 περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό F-16 BLOCK-40 και BLOCK-50
Στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR-2, θα πραγματοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός των πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block , 40 και 50 στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Τελετή Υπογραφής Συμβάσεων των Έργων ÖZGÜR-2 πραγματοποιήθηκε στην 16η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEF.
Τονίζεται ότι τα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με Εθνικό Λογισμικό Επιχειρήσεων και Εθνικό Εξοπλισμό
Στο πλαίσιο του έργου F-16 BLOK-40/50 ÖZGÜR-2, σε Πρωτότυπο αεροσκάφος F-16 Blok 40/50, θα εγκατασταθούν-δοκιμαστούν, ραντάρ ÖZGÜR Suite και AESA, FEWS, T Link, IFF BSC, RNE, ASELPOD, επικοινωνίες 9681 V/UHF και πυρομαχικά SOM, HGK, KGK, LGK, Gökdoğan και Bozdoğan.
Στόχος είναι η ενσωμάτωση εξοπλισμού/πυρομαχικών, οι δραστηριότητες μηχανικής δομικής βελτίωσης στο πρωτότυπο αεροσκάφος F-16 Block 40/50 και η σειριακή εφαρμογή του τελικού προϊόντος.
Οι παραδόσεις στο πλαίσιο του έργου F-16 Blok-30 ÖZGÜR σχεδιάζονται να ολοκληρωθούν μεταξύ 2025 και 2027 και οι παραδόσεις στο πλαίσιο του έργου F-16 Blok-40/50 ÖZGÜR-2 αναμένεται να γίνουν ολοκληρώθηκε την περίοδο 2028-2030.
Τα αεροσκάφη που θα εκσυγχρονιστούν στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR-2 αναμένεται να είναι ισοδύναμα των F-16 Block 70, της πιο ενημερωμένης διαμόρφωσης F-16."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι αν όλα πάνε σύμφωνα με το τουρκικό χρονοδιάγραμμα, "οι γείτονες" θα έχουν ολοκληρώσει το έργο OZGUR -2 αναβαθμίζοντας τα μαχητικά αεροσκάφη τους σε F-16 BLOCK 70 μεταξύ 2028 και 2030, όταν ήδη η Ελλάδα έχει αποκτήσει μέχρι τώρα το 10ο της F-16 VIPER, έχει ήδη τα Γαλλικά RAFALE στο οπλοστάσιό της, ενώ από το 2028 και μετά θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35.
Κοινώς οι Τούρκοι συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα έχει και θα έχει την αεροπορική κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο και γιαυτό πασχίζουν με νύχια και με δόντια να αποκτήσουν 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ.
Σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να έχει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, αφού γνωρίζει πόσο ουσιαστική και βασική είναι ως προϋπόθεση για την επίτευξη των επεκτατικών της σχεδιασμών της στο Αιγαίο.
Για τον λόγο αυτό η Τουρκία προβαίνει σε δημιουργία ενός μεγάλου στόλου UAV της, κατασκευάζει δικά της πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος, αέρος-θαλάσσης και αέρος-εδάφους, εξοπλίζοντας τόσο τα UAV της όσο και τα γερασμένα F-16 της ,αναπτύσσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος KIZILELMA και το μαχητικό αεροσκάφος της 5ης γενιάς KAAN.