Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για Αίγυπτο και Κυπριακό-"Σφήνα" για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη χώρα των Φαραώ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προέβη σε διορισμούς πρεσβευτών της χώρας του, υπογράφοντας σχετικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Στο θέμα αναφέρεται τουρκικό ΜΜΕ με τον πομπώδη τίτλο, "Νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου! Ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε τους διορισμούς", επισημαίνοντας ότι ο Salih Mutlu Şen διορίστηκε Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου.

"Αποφασίστηκε να διοριστεί επίσης ο Yavuz Kül, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Δημοκρατία της Παραγουάης και ο Yunus Demirer ως Πρέσβης της Δημοκρατίας της Τουρκίας στη Δημοκρατία της Γαλλίας.

Ο Nevzat Uyanık διορίστηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, ο Nüket Küçükel Ezberci στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο Βασίλειο της Ισπανίας και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Muhammazlü Mühammeçü στην Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας."

Ο νέος δραστήριος Πρέσβης της Τουρκίας στην Αίγυπτο Salih Mutlu Şen 

Είναι γνωστό ότι ο νέος Πρέσβης της Τουρκίας στην Αίγυπτο, πριν από λίγες ημέρες είχε μια συνάντηση πολύ μεγάλης σημασίας για την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, αφού συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής Μοχάμεντ Σαλάχ Ελ Ντιν Μουσταφά, με τον οποίο συζήτησε την συνεργασία Αιγύπτου-Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Επίσης σύμφωνα με δήλωση του αιγυπτιακού υπουργικού συμβουλίου, ο Μουσταφά εξέτασε μαζί με τον Τούρκο πρέσβη τις κατασκευαστικές, τεχνικές και τεχνολογικές δυνατότητες συνεργασίας εταιρειών των δύο χωρών.

Η συνάντηση έθιξε επίσης τον τρόπο για να ανοίξουν προοπτικές κοινής συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών εταιρειών παραγωγής και παρόμοιων τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της μεταποίησης. Ο Μουσταφά τόνισε ότι το Υπουργείο του ενδιαφέρεται για την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών στα εργοστάσιά του, την επέκταση των στρατιωτικών και πολιτικών προϊόντων του και την αύξηση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους στις παγκόσμιες αγορές.

Κάλεσε τέλος τις τουρκικές εταιρείες στρατιωτικής βιομηχανίας να συμμετάσχουν στην Αιγυπτιακή Έκθεση (EDEX-2023) που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2023, τονίζοντας την προθυμία δημιουργίας νέων γραμμών παραγωγής σε συνεργασία με την τουρκική πλευρά, κάτι που ανοίγει προοπτικές και πιο ευρύχωρο πεδίο εισόδου στις αραβικές και αφρικανικές αγορές.

Τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των προθέσεων συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών. Αυτό θα φέρει πάρα πολύ κοντά την επίτευξη ευρύτερης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ τους, γεγονός που αντιδιαστέλλεται τα Ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Τα προαναφερθέντα σύμφωνα με την εκτίμησή μας, αποτελούν πρόπλασμα συμφωνιών που αναμένουμε να υπογραφούν κατά την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στην Τουρκία, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε πέντε (5) ημέρες από σήμερα.

Αμετακίνητη η στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Και ενώ όλα δείχνουν ότι η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, κάτι που κατά την άποψή μας θα δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ΝΑ Μεσόγειο-Κύπρο και τον Ερντογάν να "παίρνει αέρα", διαμηνύοντας ότι δεν συζητάει τίποτε άλλο ως λύση για το Κυπριακό εκτός από την οριστική διχοτόμηση του νησιού σε δύο κράτη, έρχεται η δήλωση καταπέλτης κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει ότι "Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την Παρασκευή την αντίθεσή του στη λύση διχοτόμησης που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο", επισημαίνοντας:

"Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, είπε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει αταλάντευτα τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, προς όφελος όλων των Κυπρίων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στις προσπάθειες προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επαναλάβει τη θέση της Άγκυρας για λύση δύο κρατών για το νησί. Εν τω μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ την Παρασκευή διέψευσε τις αναφορές ότι η Τουρκία πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συνεχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Τατάρ είπε ότι «είναι αδύνατο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον». Ο Τατάρ είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική λύσης δύο κρατών και ότι η χώρα «θα προστατεύει πάντα τον τουρκοκυπριακό λαό».

Τα σχόλιά του προέκυψαν μετά από αναφορές ότι πηγές προσκείμενες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) πιστεύουν ότι γίνονται κινήσεις για να ξεπεραστεί το τρέχον αδιέξοδο στο Κυπριακό, με όλες τις πλευρές να λάβουν μέτρα για την επανέναρξη των συνομιλιών."

Συμπέρασμα

Η προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εμάς, αφού η χώρα μας έχει προβεί στην μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού με την χώρα των Φαραώ, ενώ διατηρεί φιλικές-συμμαχικές σχέσεις μαζί της, υπογράφοντας επίσης και την μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια η "Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα" να διακόπτεται νοτίως της Κρήτης και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, να καθίσταται παντελώς ανεφάρμοστο. Αυτό φαίνεται ότι επιχειρεί να το ανατρέψει ο Ερντογάν προβαίνοντας σε οριοθέτηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου. 

Το σκεπτικό του Ερντογάν είναι να οριοθετήσει ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού την τουρκική ΑΟΖ με την Αιγυπτιακή, κλέβοντας κομμάτι της Ελληνικής  ΑΟΖ μεταξύ Ρόδου-Καστελλορίζου, επιβάλλοντας τετελεσμένα, πριν την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Τουρκική ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας που συνορεύουν μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι η απομόνωση πλήρως του Συμπλέγματος Καστελορίζου από την υπόλοιπη Ελλάδα και η αδυναμία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, αφού θα παρεμβάλλεται η Τουρκική ΑΟΖ.

Επιπλέον τυχόν οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου θα είναι παράνομη, στηριζόμενη όπως και το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην αυθαίρετη και κατά παράβαση του Δικαίου της θάλασσας a la turka θέση ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ.

Κοινώς η οριοθέτηση των ΑΟΖ Αιγύπτου-Τουρκίας θα λειτουργούσε ως πράξη νομιμοποίησης και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θα έβαζε την Ελλάδα απέναντι στην σύμμαχο χώρα της  Αιγύπτου.

Τέλος, διαφαίνεται η ύπαρξη Σχεδίου από τον Ερντογάν που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποδέκτη την ΕΕ, για διαχωρισμό του Κυπριακού από την εκμεταλλευσιμότητα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF