Σύμφωνα με τον Σινάν Σίντι, ανώτερο συνεργάτη στο Ίδρυμα για την υπεράσπιση των δημοκρατιών, ο Ερντογάν στο Βίλνιους «απλώς εκμεταλλεύτηκε μια κατάσταση προς όφελός του».
«Δεν νομίζω ότι πρόκειται απαραίτητα για την επιστροφή στη Δύση. Πρόκειται απλά για μια προώθηση των πολιτικών στόχων που έχει», είπε ο ίδιος στο Washington Examiner.
«Ο κύριος στόχος του αυτή τη στιγμή είναι βασικά να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 VIPER και έναν απαιτούμενο αριθμό κιτ αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της Τουρκίας επειδή η τουρκική Πολεμική Αεροπορία γερνάει», ανέφερε ο ίδιος.
Η αρχική ευφορία στο ΝΑΤΟ όταν ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας μετριάστηκε όταν ο Ερντογάν είπε την επόμενη μέρα ότι θα περίμενε μέχρι τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου τον Οκτώβριο.
«Θα μπορούσε να καλέσει το τουρκικό κοινοβούλιο ξανά σε συνεδρίαση αμέσως αν ήθελε», είπε ο Σίντι. «Αλλά νομίζω ότι δεν είναι σίγουρος ότι το Κογκρέσο πρόκειται να παραδώσει και να άρει τις ενστάσεις του για την πώληση αεροσκαφών F-16 VIPER στην Τουρκία», τόνισε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν μπορεί να έχει καλό λόγο να αντισταθμίσει τα συμφέροντα του, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ έχει δηλώσει ότι θέλει η Τουρκία να αποσύρει τις επιθετικές ενέργειες εναντίον των γειτόνων της, ιδίως της Ελλάδας, προτού άρει την πώληση των F-16 VIPER.
Ο Σίντι υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθούν πολλά εύσημα στον Ερντογάν που υποχώρησε απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας, αφού «απλώς βασικά έκανε το σωστό».
Αν η Τουρκία επανασυνδεόταν πραγματικά με τη Δύση, υποστήριξε ο Σίντι, θα έκανε πολλά περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων των σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της εκποίησης των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και της συμμετοχής των ΗΠΑ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Όμως ο Ερντογάν θέλει να διατηρήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος με την Τουρκία, ως πηγή τουρισμού και πάροχος φυσικού αερίου.
«Ο Ερντογάν ουσιαστικά ρίχνει ένα κλαδί ελιάς προς τη Δύση, κυρίως επειδή μπορεί και απλώς διότι ο Πούτιν δεν είναι απαραίτητα σε θέση να κάνει κάτι εναντίον του, λόγω της πρόσφατης εξέγερσης του Πριγκόζιν», είπε ο Σίντι.
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτή τη θέση για να εκμεταλλευθεί τους πολιτικούς του στόχους από την Ουάσιγκτον… και θα αξιοποιήσει επίσης τη σχέση του με τη Ρωσία.
Βασικά αξιοποιεί και τα δύο στο βαθμό που μπορεί για τα δικά του υλικά κέρδη, ή όπως το έθεσε ο Κινγκ, ο Ερντογάν είναι τύπος που συναλλάσσεται με όλους για τα πάντα», κατέληξε ο Αμερικανός ειδικός.
Σε ένα δημοσίευμα στην Kyiv Independent, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος David Kirichenkogush είπε σχετικά με την πρόσφατη τροπή των γεγονότων στέλνοντας ένα μήνυμα ότι ο Ερντογάν βλέπει τώρα τη Ρωσία ως «τον άρρωστο της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι δίνει προτεραιότητα στο καθεστώς της ως χώρα του ΝΑΤΟ πάνω από όλα, με τη δέσμευσή της στη συμμαχία να έχει προτεραιότητα έναντι των σχέσεών της με τη Ρωσία», έγραψε ο ίδιος, αλλά με αυτό δεν συμφώνησε ο Σίντι που διαπίστωσε υστεροβουλία στον Ερντογάν για τα πάντα.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει τα όποια κέρδη είχε στο Βίλνιους πάνω στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Για αυτό βιάζονται οι Τούρκοι να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό.
Η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καθίσει σε διάλογο με την Άγκυρα, την στιγμή που ακούγονται οι γνωστές τουρκικές παραφροσύνες στο Αιγαίο, και δεν έχει επικυρωθεί από την τουρκική βουλή η ένταξη της Σουηδίας.
Δεν πρέπει να γίνουμε “δώρο” ή “αντάλλαγμα” στην κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ για τα F-16 VIPER σε καμία περίπτωση το επόμενο διάστημα που θα είναι μακρύ και πολύ δύσκολο.