Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η συνύπαρξη και συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Λήμνος» της «επακουμβήτριας» με τουρκικά πλοία στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση NEPTUNE STRIKE

Η φρεγάτα «Λήμνος» η γνωστή και ως «επακουμβήτρια» βρέθηκε μετά από αρκετό καιρό κοντά σε τουρκικό πολεμικό πλοίο. Αυτή την φορά κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες. Στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ μαζί με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Duncan και τις τουρκικές φρεγάτες TCG Gökçeada και TCG Goksu συμμετείχε σε ένα από τα σενάρια της άσκησης NEPTUNE STRIKE 23-2.

Στον λογαριασμό της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο twitter αναφέρεται συγκεκριμένα: «Τέσσερα πλοία και έξι μαχητικά από την Ελλάδα, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενώθηκαν για μια μεγάλη άσκηση αεράμυνας στην κεντρική Μεσόγειο ως μέρος του Neptune Strike.».

https://twitter.com/COM_SNMG2/status/1680216928688787456?s=20

Μια άσκηση στο πλαίσιο της οποίας όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα υπήρξε από την πλευρά της Τουρκίας αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και του FIR Αθηνών σε επίπεδο ΝΟΤΑΜ αλλά και η πρώτη είσοδο τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης για πρώτη φορά από τις 22 Ιουνίου.

Οι Τούρκοι αν και σε επίπεδο εφημερίδων όπως η Yeni Safak αλλά και ιστοσελίδων όπως η κρατικής TRT, δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο συμβάν του «Λήμνος» με την «Κεμάλ Ρέις», επισημαίνουν την ένταση που υπήρξε το 2020 και χαρακτηρίζουν την ύπαρξη των βρετανών στη συγκεκριμένη άσκηση ως συνδετικό κρίκο.

Τόσο η Yeni Safak όσο και το TRTHABER αναφέρουν: «Η φρεγάτα TCG Gökçeada, το πλοίο HMS Duncan της Αγγλίας και η φρεγάτα Λήμνος της Ελλάδας πραγματοποίησαν εκπαίδευση στο πλαίσιο της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας-2 του ΝΑΤΟ. Τα τουρκικά και τα ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία είχαν έρθει αντιμέτωπα το καλοκαίρι του 2020 κατόπιν της κλιμάκωσης της ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τρία χρόνια μετά διοργάνωσαν κοινή άσκηση υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Στην ανάρτηση που έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημειώθηκε πως τα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Εργασίας-2 του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν εκπαίδευση. Στην ανάρτηση σημειώθηκε πως στην εκπαίδευση πήραν μέρος το TCG Gökçeada από την Τουρκία, το HMS Duncan από την Αγγλία και η φρεγάτα Λήμνος από την Ελλάδα. Αναρτήθηκαν επίσης φωτογραφίες από την άσκηση.

Στο πλαίσιο της άσκηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ τα πολεμικά πλοία των τριών χωρών συνεργάστηκαν πάνω σε σενάρια κατά πιθανών αεροπορικών επιθέσεων.

Η άσκηση σχεδιάστηκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Αγγλία

Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή έγραψε πως «η άσκηση αντικατοπτρίζει την προσπάθεια βελτίωσης των τουρκο-ελληνικών σχέσεων σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας και την επιθυμία του ΝΑΤΟ να βοηθήσει σε αυτό».

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τον ρόλο του «HMS Duncan» σημειώθηκε «Η παρουσία των Βρετανών στην πραγματικότητα αποτέλεσε συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Άλλωστε, η άσκηση σχεδιάστηκε στη ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ με έδρα στο Νόρθγουντ της Αγγλίας με σκοπό την «υποβοήθηση» των προσπαθειών βελτίωσης των τουρκο-ελληνικών σχέσεων».

Η εφημερίδα σημείωσε πως η άσκηση Neptune Strike 23-2 διαφέρει από τις προηγούμενες νατοϊκές ασκήσεις που συμμετείχαν η Τουρκία και η Ελλάδα και ανέφερε ότι τα σχέδια των προηγούμενων νατοϊκών ασκήσεων  περιορίζονταν μόνο με τις ασκήσεις τύπου PASSEX, κάποιους ελιγμούς με εκπαιδευτικό σκοπό και εν πλω ανεφοδιασμούς σε καύσιμο και τόνισε ότι η εκπαίδευση ξεχωρίζει από τις προηγούμενες από την άποψη του εύρους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ