μητσοτάκησ ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

"Στο ίδιο έργο θεατές" ξανά ή όντως κάτι αλλάζει στα Ελληνοτουρκικά με "πάτρωνες" ΗΠΑ-ΕΕ;-Ο ρόλος του Κυπριακού

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την επανέναρξη του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και το λιώσιμο των πάγων στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά την πρόσσφατη συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας , Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Οι προσδοκίες περισσεύουν στα Ελληνικά ΜΜΕ  με ανάλογηο κλίμα ευφορίας να καλλιεργείται και από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Ωστόσο εμείς οι "παλαιότεροι" που παρακολουθούμε την πορεία των Ελληνοτουρκικών από κοντά εδώ και δεκαετίες, κρατάμε μικρό καλάθι, αφού γνωρίζουμε τις διπλωματικές  πιρουέτες του Ερντογάν, προσαρμοσμένες κάθε φορά στα τουρκικά θέλω και πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα ακανθώδες πρόβλημα για την βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η επίλυση του Κυπριακού, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δήλωσή του του, κυριότερα σημεία της οποίας επισημαίνονται σε άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο,  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ως ακολούθως:

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να εγκαταλείψει τη ρητορική της για λύση δύο κρατών, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική.

Υπογράμμισε ότι η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ήταν μια ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια.

«Η Ελλάδα μπορεί μόνο να επωφεληθεί από μια τέτοια αλλαγή από την Τουρκία.

«Ελπίζω αυτή η πολιτική να έχει συνέχεια και συνέπεια», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τη θέση της Ελλάδας, ο Μητσοτάκης είπε ότι η στάση της Κύπρου είναι επίσης σημαντική.

Σημείωσε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εγκαταλείψουν τη θέση για τη λύση των δύο κρατών.

«Αυτή η θέση είναι ένα σημείο εκκίνησης που θα μας οδηγούσε μαθηματικά σε αδιέξοδο και θα πρέπει να το έχουμε κατά νου».

Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο του 2017, στο ελβετικό θέρετρο Crans-Montana έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης είχαν μια σπάνια προσωπική συνάντηση την Τετάρτη και συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη «θετική δυναμική» που σφυρηλατήθηκε μετά τους φονικούς σεισμούς του τρέχοντος έτους στην Τουρκία.

Πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε «καλή ατμόσφαιρα», ανέφερε η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι «προς όφελος και των δύο χωρών ότι το θετικό κλίμα που αναδύθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», προστίθεται.

Ο Μητσοτάκης είπε: «Ελπίζω και ανυπομονώ να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου».

«Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένα διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία».

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτή στην περιοχή, δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έξω από τα σύνορά της έχουν υφαλοκρηπίδα και απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν είχε φιλοξενήσει μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η σχέση επιδεινώθηκε γρήγορα τους επόμενους μήνες.

Η Ελλάδα κατηγορεί τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ την Τουρκία ότι εντείνει την εχθρότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω των αλληλεπικαλυπτόμενων διεκδικήσεων για τον εναέριο χώρο της, τη διχασμένη Κύπρο, την παράνομη μετανάστευση και το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

Η ρητορική μειώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η Ελλάδα έστειλε ομάδες βοήθειας και διάσωσης αμέσως μετά από έναν τεράστιο σεισμό που σκότωσε πάνω από 50.000 ανθρώπους.

Αυτό που είναι γνωστό στα δύο έθνη ως  "διπλωματία των σεισμών" μπήκε επίσης στο παιχνίδι το 1999, όταν δύο φονικοί σεισμοί έπληξαν την Τουρκία και την Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα ο ένας από τον άλλο.

Επέφερε μια απόψυξη των σχέσεων μόλις τρία χρόνια αφότου οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν σχεδόν ξεκινήσει πόλεμο για μια ακατοίκητη νησίδα στο Αιγαίο Πέλαγος."

"Στο ίδιο έργο θεατές" ξανά ή όντως κάτι αλλάζει στα Ελληνοτουρκικά;

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να γνωρίσουν στο άμεσο μέλλον μια  περίοδο, ανάλογη με αυτή του "μήνα του μέλιτος" μετά τον γάμο.

Κοινώς αναμένουμε την δημιουργία ενός ήπιου κλίματος φιλίας και διαλόγου στις σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς παραβιάσεις του ΕΕΧ  και προκλήσεις στο Αιγαίο από την Τουρκία το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο Ελληνοτουρκικός διάλογος θα ξεκινήσει με θέματα  δευτερευούσης σημασίας  και χαμηλής έντασης,  με επιδίωξη από Ελληνικής πλευράς σταδιακά να φθάσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο στην υπογραφή συνυποσχετικού με την τουρκική πλευρά για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που η χώρα μας δέχεται ότι υφίσταται με την Τουρκία, την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ  σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, σε αντίθεση με την Άγκυρα που ως γνωστόν θέλει να "βάλει στο τραπέζι" όλες τις παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Αυτή η θεμελιώδης  διάσταση απόψεων σε συνδυασμό με το ισχύον τουρκικό casus Belli σε σχέση με την Ελλάδα, μας  κάνει να θυμόμαστε ότι σε όλους τους γάμους, "ο μήνας του μέλιτος" διαρκεί λίγο και μετά υπάρχει  πάντα επαναφορά στην καθημερινότητα.

Υπάρχουν προϋποθέσεις-παράμετροι που συνηγορούν στη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Ωστόσο, χωρίς να έχουμε την παραμικρή απόδειξη-πληροφορία γιαυτό, υπάρχουν κάποιες  πολύ μικρές ενδείξεις-ψύγματα θα λέγαμε, ύπαρξης ενός "ευρύτερου σχεδίου Ελληνοτουρκικής προσέγγισης" με Διεθνείς δρώντες, όπως ΕΕ-ΗΠΑ , που μένει να δούμε μελλοντικά αν όντως υφίσταται ή είναι λάθος εκτίμησή μας.

Πάντως η αναφορά του ονόματος της τέως  καγκελαρίου Μέρκελ, "αγαπημένης" του Ερντογάν, για ανάληψη πρωτοβουλίας για το Κυπριακό ως εκπροσώπου της ΕΕ, το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε περιέργως ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, κάτι που πολλοί λίγοι ανέμεναν, ότι  μάλλον διανύει την τελευταία του θητεία και θα θέλει να αφήσει ανεξίτηλο το όνομά του στους Τούρκους σε συγκερασμό με τον εγωκεντρικό του χαρακτήρα και την πρόσφατη επανεκλογή του, η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και η αναγκαιότητα απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ με παράλληλη άρση του άτυπου Δυτικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην αμυντική του βιομηχανία, είναι παράμετροι ενισχυτικοί για απόπειρα από τον Ερντογάν  επίλυσης των προβλημάτων με την Ελλάδα

Παράλληλα από Ελληνικής πλευράς η συγκυρία είναι θετική για προσέγγιση -επίλυση προβλημάτων με την Τουρκία, με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας, τις σχέσεις Ελλάδας με ΗΠΑ-Γαλλία να είναι εξαιρετικές, με τις Προεδρικές εκλογές να διεξάγονται για την πρώτη στις 5 Νοεμβρίου 2024 και το 2027 για την δεύτερη.

'Ισως αυτό το momentum να είναι θετικό για ουσιαστική προσέγγιση των δύο χωρών και όχι να είναι κάτι ευκαιριακό και να δούμε το ίδιο έργο στα Ελληνοτουρκικά που έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές.

Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά και δύσκολα εμπόδια να ξεπεραστούν από την άλλη.

Εμείς ως Ελλάδα προσδοκούμε η Τουρκία να ενταχθεί στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού έτσι θα λειανθούν τελείως οι διεκδικήσεις σε βάρος μας,  κάτι ωστόσο  για το οποίο αμφιβάλλουμε αν πράγματι επιθυμεί ο Ερντογάν, ή ήταν ένα πυροτέχνημα η δήλωση του περί επιθυμίας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, αφού κάτι τέτοιο προβλέπει μια σειρά από βήματα, με ένα από αυτά να είναι η υπογραφή της UNCLOS (δικαίου της θάλασσας) ,η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και η εγκατάλειψη της λύσης των 2 κρατών στην Μεγαλόνησο, στα οποία η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει.

Εμφανίζοντας ένα  διαλλακτικό προσωπείο έναντι των Ευρωπαίων ηγετών και των ΗΠΑ, ο Ερντογάν  είναι πάρα πολύ πιθανό να προσβλέπει στην άρση του άτυπου εμπάργκο οπλικών συστημάτων και μέσων  που του έχει επιβληθεί, ώστε να μπορέσει να "τρέξει" τα πολλά εξοπλιστικά του προγράμματα τα οποία έχουν "κολλήσει", αλλά και να προμηθευθεί τα F-16 από τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια θα κατηγορήσει την ΕΕ ως υπεύθυνη για την μη προχώρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ενώ ο ίδιος δεν θα έχει κάνει τις δέουσες  μεταρρυθμίσεις στη χώρα του που απαιτούνται, οπότε και θα γυρίσει εκ νέου την πλάτη σε ΗΠΑ-ΕΕ, έχοντας εξασφαλίσει πλέον την τεχνογνωσία ανεξαρτητοποίησης της πολεμικής του βιομηχανίας από αυτές.

Εφόσον αυτά γίνουν τα Ελληνοτουρκικά θα επανέλθουν στα γνωστά επίπεδα πριν τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία.

Οψόμεθα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...