Δεν βαδίζουμε καλώς στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, μετά την πλήρως αποτυχημένη επίθεση του Κιέβου, από στρατιωτική άποψη.
Το ΝΑΤΟ φέρεται να ετοιμάζει σχέδια, τα οποία μόνο σε ταινίες του Χόλιγουντ θα είχαν θέση, εμπλέκοντας πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, αλλά και άλλων χωρών στην περιοχή, ενώ οι Τούρκοι αποστασιοποιούνται συνεχώς, και ενδεχομένως να μην συμμετέχουν πουθενά.
Ο γνωστός ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντεμπεργκ, η θητεία του οποίου παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο δήλωσε:«στην Σύνοδο θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα με τρία νέα στρατιωτικά σχέδια για να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές απειλές, τη Ρωσία και την τρομοκρατία.
Έχουμε ένα στρατιωτικό σχέδιο για την περιοχή του Βορρά ής, τον Ατλαντικό και την Αρκτική, ένα για το κέντρο που καλύπτει τη περιοχή της Βαλτικής και την Ευρώπη και ένα στρατιωτικό ο σχέδιο για τη Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα».
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ για να εφαρμόσει αυτά τα σχέδια «θα ετοιμάσει 300.000 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι σε ύψιστη πολεμική ετοιμότητα, μαζί με αεροπορική και ναυτική δύναμη».
Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη μετά την αποτυχημένη ουκρανική επίθεση, η οποία προμηνύει ακόμα και σενάρια κρίσης Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
Ο αριθμός των 300.000 στρατιωτών που θα απαρτίζουν την ειδική δύναμη του ΝΑΤΟ, εμπλέκουν και την Ελλάδα, η οποία θα συνεισφέρει αρχικά με δυνάμεις καταδρομών, οι οποίες αξιολογήθηκαν πρόσφατα.
Με το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ, πιθανόν να μας ζητηθεί η συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για το μέτωπο της Μεσογείου.
Χώρος συγκέντρωσης αυτών των δυνάμεων θα είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής, κάτι που ήδη υλοποιείται.
Ο ελληνικός τύπος πρόσφατα στο σύνολο του, ανέφερε ότι η Ζ΄ΜΑΚ εντάχθηκε στην Δύναμη Ταχείας Επεμβάσεως της συμμαχίας, μετά το πέρας της πιστοποίησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας (Combat Ready).
Στην ίδια δύναμη του ΝΑΤΟ έχει εισέλθει το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το 2022, ενώ έως το τέλος του έτους αντίστοιχη πιστοποίηση αναμένεται να λάβει και το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ).
Έτσι Τρεις ελληνικές επίλεκτες μονάδες μας, θα συμμετάσχουν σε κάθε επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ ή ασκήσεις, σε Ρουμανία ή αλλού.
Στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας του Στρατού μας είναι η δημιουργία μιας σύνθετης δυνάμεως, από την οποία θα μπορούν να διατίθενται ειδικά τμήματα, για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Συμμαχίας χωρίς να υποβαθμίζεται η επιχειρησιακή ικανότητα της Ελλάδος.
Σε ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας ελληνικής μονάδας αντιαρματικών στην Βουλγαρία
Από την Δευτέρα 03 έως την Τετάρτη 05 Ιουλίου 2023, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Άσκηση με την επωνυμία «enhanced Vigilance Activities (eVA) – 23», που πραγματοποιήθηκε στο Novo Selo Training Area (NSTA) της Βουλγαρίας, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των ΕΔ.
Η «eVA – 23» είναι τύπου CPX – LFX (Command Post Exercise – Live Fire Exercise) και αποσκοπεί στην επίδειξη της ικανότητας ανάπτυξης των υπό Ιταλική Διοίκηση συμμαχικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην Πολυεθνική Δύναμη ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria (NATO eVA BG BGR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νατοϊκού σχεδιασμού για αποτροπή, καθώς και η εξάσκηση στη διοίκηση και έλεγχο των υφιστάμενων Μονάδων τους, σε τακτικό επίπεδο.
Στην Άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από την Ιταλία, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ από Ελληνικής πλευράς συμμετείχε 1 Διμοιρία Αντιαρματικών (Α-Τ) Ειδικής Σύνθεσης της Ελληνικής Δύναμης Βουλγαρίας (ΕΛΔΥΒΟ) – 2, με την οποία η χώρα μας παίρνει μέρος στην NATO eVA BG BGR.
Την Πέμπτη 05 Ιουλίου 2023 έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Dimitar Stoyanov, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας Admiral Giuseppe Cavo Dragone, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας Admiral Emil Eftimov και ο Διοικητής της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Αριστείδης Ηλιόπουλος.
Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω Πολυεθνική Δύναμη του NATO (πατήστε εδώ), αποσκοπεί στην ενεργό συμμετοχή τους στην ενίσχυση της αμυντικής διάταξης, της συνοχής και της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας, καθώς και στην προβολή των δυνατοτήτων τους σε διασυμμαχικό πλαίσιο, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πέραν αυτής.
Ξαφνικά έχουμε σενάρια και μετακινήσεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και Ρουμανία, οι οποίες μας δείχνουν ότι τα χειρότερα ενδεχομένως στην ουκρανική σύγκρουση είναι μπροστά μας.
Το ΝΑΤΟ κατήρτισε ήδη πολεμικά σχέδια για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για το ενδεχόμενο πιθανής κρίσης με την Ρωσία, σε ένα σενάριο που ούτε να το αναφέρουν δεν επιθυμούν πολλοί αμυντικοί ειδικοί.
Η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής γεμίζουν με δυνάμεις της συμμαχίας ενώ σε κάθε σενάριο κρίσης με την Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα ΗΠΑ-Ελλάδα θα πρωταγωνιστήσουν.