Ελληνοτουρκικά

"Tετραήμερο ανατολίτικο παζάρι" Ερντογάν για αποδοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ-Πώς επηρεάζονται τα συμφέροντα κρατών-Το κακό σενάριο για την Τουρκία

Είναι γνωστό ότι χθές πραγματοποιήθηκε υπό τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες  συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από τη Φινλανδία, την Τουρκία και τη Σουηδία, με σκοπό την άρση των τουρκικών ενστάσεων και την  ένταξη της τελευταίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Το περιεχόμενο της τετραμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του ΓΓ ΝΑΤΟ

Για το περιεχόμενο της συνάντησης και τις ληφθείσες αποφάσεις, γίνεται αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, όπου αναφέρονται τα εξής:

"Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg φιλοξένησε μια συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων από τη Φινλανδία, την Τουρκία και τη Σουηδία την Πέμπτη στις 6 Ιουλίου 2023, με επίκεντρο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, όλοι οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία. Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν επίσης Τριμερές Μνημόνιο με την Τουρκία, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξή τους, και έχουν εφαρμόσει το Μνημόνιο μέσω συνεδριάσεων ενός Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας.

«Όλοι οι Σύμμαχοι στέκονται μαζί ενάντια στην τρομοκρατία και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της επόμενης εβδομάδας θα δεσμευτούμε εκ νέου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, το οποίο ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «μια αλλαγή του παιχνιδιού για την κοινή μας ασφάλεια».

Πρόσθεσε, «τώρα είναι καιρός η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», επισημαίνοντας τα βήματα που έλαβε η Στοκχόλμη, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του Συντάγματός της, της εισαγωγής νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, της άρσης του περιορισμού των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία και της ενίσχυσης της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας κατά του PKK.

«Στη συνάντηση όλοι συμφωνήσαμε ότι έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο», είπε ο Γ.Γ, προσθέτοντας:

«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας είναι προς το συμφέρον ασφάλειας όλων των Συμμάχων και όλοι θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και κατά του ΝΑΤΟ στη Σουηδία έχουν στόχο να εμποδίσουν την ένταξη της Σουηδίας, να διαταράξουν την αντιτρομοκρατική συνεργασία και να αποδυναμώσουν το ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε τα μεγάλα στρατιωτικά οφέλη που θα φέρει η Σουηδία στη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να σχεδιάζει την άμυνα ολόκληρης της περιοχής Αρκτικής-Σκανδιναβικής-Βαλτικής ως ενιαία και να παρέχει μια συνεχή ασπίδα από την περιοχή της Μαύρης στη Βαλτική Θάλασσα. .

«Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», είπε.

«Σήμερα, επιβεβαιώσαμε ότι η ένταξη της Σουηδίας είναι εφικτή», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας, σημειώνοντας ότι θα συγκαλέσει συνάντηση στο Βίλνιους στις 10 Ιουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Kristersson ως το επόμενο βήμα στη διαδικασία."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδες κρατών και συμφέροντα που επηρεάζονται

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  θα έχουμε ένα "τετραήμερο ανατολίτικο παζάρι" μεταξύ 7-10 Ιουλίου 2023, με πολλούς δρώντες και επηρεαζόμενους από αυτά που θα συμφωνηθούν σε προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, με ΗΠΑ και Τουρκία να παίζουν κομβικό ρόλο.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι παρακάτω  ομάδες χωρών:

1η Ομάδα χωρών

Σε αυτήν  ανήκουν οι Σουηδία, Φινλανδία-Βαλτικές-Πολωνία και Ρωσία.

Επισημαίνεται ότι η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επαυξήσει την ισχύ της Συμμαχίας στην Βαλτική θάλασσα και στον Αρκτικό κύκλο, αποκόπτωντας  δια θαλάσσης το Ρωσικό Καλίνιγκαντ από τον Ρωσικό στόλο της Βαλτικής, ο οποίος θα ήταν κυριολεκτικά εγλκωβισμένος, καθιστώντας την εν λόγω θάλασσα Νατοϊκή λίμνη.

2η Ομάδα χωρών

Ουκρανία-Ρωσία-ΗΠΑ -χώρες του ΝΑΤΟ.

Η είσοδος της Σουηδίας στη Συμμαχία θα "βάραινε" ακόμη περισσότερο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά την Ρωσία, αφού θα χρειαζόταν εφεξής επιπλέον στρατιωτικά μέσα-Μονάδες  στην περιοχή των Βορείων συνόρων της, ενώ θα καταδείκνυε και το λάθος του πολέμου στην Ουκρανία, αφού αντί να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ , η Ουκρανία, τελικά θα ενταχθούν δύο σε αυτό, η Φινλανδία και η Σουηδία.

3η Ομάδα χωρών

ΗΠΑ-Τουρκία-Ελλάδα

Εδώ ξεκινάει η τελική φάση στο παζλ του "ανατολίτικου παζαριού του Ερντογάν" με αποδέκτη την Ελλάδα, αφού θεωρείται βέβαιο ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει εγγυήσεις πώλησης από τις ΗΠΑ, με τους δικούς του όρους των 40 F-16 και 83 κίτ αναβάθμισης ισάριθμων F-16, προκειμένου να συναινέσει στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια είναι πολλά, με δυσμενέστερο όλων για την χώρα μας και μάλλον απίθανο, οι ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν στον τουρκικό εκβιασμό, πράγμα που ΔΕΝ συνηθίζουν.

Ωστόσο ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, "η σαλαμοποίηση" της εν λόγω προμήθειας σε τρία-τέσσερα "χρονικά επίπεδα μέχρι το 2030, με γνώμονα και κριτήριο την πρόοδο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις με απτά δείγματα από πλευράς Άγκυρας, θα ήταν υπό συζήτηση, με επιπλέον προϋπόθεση την ολοκλήρωση  παραλλαβής των F-35 από την Ελλάδα μέχρι τότε.

4η Ομάδα χωρών-Εθνότητες

Τουρκία-Ρωσία-Ιράν-Συρία- Κούρδοι σε Βόρειο Ιράκ και Συρία. 

Ένα επιπλέον αντάλλαγμα που θα ζητήσει ο Ερντογάν θα είναι η δέσμευση των ΗΠΑ για μη ίδρυση κουρδικού μορφώματος στη ΒΑ Συρία, ανάλογου με εκείνου του Βορείου Ιράκ.

Εκτίμησή μας είναι πως οι ΗΠΑ δεν θα το δεχθούν.

Το κακό σενάριο για την Τουρκία

Ωστόσο πέραν των ανωτέρω υπάρχει και το κακό σενάριο για την Τουρκία, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κουρασμένοι από τα τερτύπια του Ερντογάν, βάζουν τη χώρα του "στο ψυγείο" της Συμμαχίας, μη επιτρέποντας την συμμετοχή των τουρκικών εκπροσώπων στο ΝΑΤΟ  σε σημαντικές συσκέψεις λήψεως αποφάσεων και παρέχοντας τους την ελάχιστη δυνατή πληροφόρηση.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ