Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το αίτημα παγίδα του Ερντογάν για μείωση των Ελληνικών εξοπλισμών ενώ η Πολεμική του βιομηχανία παράγει και εξάγει όπλα συνεχώς

Είναι γεγονός  ότι η Τουρκική Αμυντική βιομηχανία αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια επιχειρώντας απεξάρτηση σε σημαντικό βαθμό της χώρας της από την αγορά οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών απευθείας από άλλες χώρες.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ανάπτυξη της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Εκτός από τα παραπάνω τουρκικές αμυντικές εταιρείες δεν εφοδιάζουν μόνο τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις με προϊόντα τους αυξάνοντας έτσι την μαχητική τους ισχύ, αλλά  προβαίνουν και σε εξαγωγές προϊόντων τους σε άλλες χώρες, δημιουργώντας σταδιακά σχέσεις εξάρτησης αυτών από την Τουρκία, ως αρχή ενός ευρύτερου σχεδιασμού χειραγώγησης της εξωτερικής πολιτικής τους επωφελεία της Άγκυρας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ως Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σε βάθος  γνώση της προόδου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η απόδοση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ),  οι τομείς που έχει εστιάσει εφεξής το ενδιαφέρον της, αλλά και οι χώρες όπου εξάγονται τα  τουρκικά αμυντικά προϊόντα, για ευνόητους λόγους.

Επιπλέον οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες, ως προαπαιτούμενο  τάχα για σταθερότητα και αποφυγή εντάσεων με τη χώρα μας στο Αιγαίο, θα ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό μείωση αγορών οπλικών συστημάτων από εμάς από άλλες χώρες, την ώρα που η Τουρκία όχι μόνο παράγει περίπου το 65% των οπλικών συστημάτων της εφοδιάζοντας με αυτά τις Ένοπλες Δυνάμεις της αλλά προβαίνει και σε εξαγωγές αυτών, συνιστούν τουλάχιστον κοροϊδία και θα πρέπει  κατά την εκτίμησή  μας ,να τύχουν της δέουσας απάντησης από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση.

Σε πρόσφατο άρθρο μας  με τίτλο "Απολογισμός ανάπτυξης της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας τα τελευταία 9 έτη από τον απελθόντα Πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ", αναφερθήκαμε λεπτομερειακά στα "έργα" της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τα οπλικά συστήματα -μέσα και πυρομαχικά της τα οποία είτε παραδόθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είτε βρίσκονται στο σχέδιο ανάπτυξής τους για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τώρα θα δούμε ποιές είναι οι τουρκικές αμυντικές  εταιρείες που πρωτοστατούν στις εξαγωγές, σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ:

Οι Τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας πρωτοστατούν στις εξαγωγές

Στον τομέα της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ανακοινώθηκαν οι κορυφαίες εταιρείες στις εξαγωγές το 2022.

Σχεδόν όλες οι εξαγωγές του κλάδου πραγματοποιήθηκαν από αυτές τις  εταιρείες.

Το 2022, ο τομέας της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εταιρείες που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην επίτευξη των υψηλότερων εξαγωγών στην ιστορία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ήταν:

1. BAYKAR

Η BAYKAR αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις εξαγωγές του κλάδου το 2022. Έχοντας πραγματοποιήσει εξαγωγές αξίας 638,9 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, η BAYKAR κατάφερε να αυξήσει τις κλαδικές εξαγωγές της στο 1 δις 168 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ο Haluk Bayraktar, Γενικός Διευθυντής της BAYKAR, δήλωσε: «Το ποσοστό εξαγωγών της Baykar έφτασε το 99,3% στις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2022. Η Baykar, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής, έχει κύκλο εργασιών 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. 

2. TAI

Έχοντας εξάγει προϊόντα αξίας  359,4 εκατομμύρια δολάρια το 2021, η TAI πραγματοποίησε κλαδικές εξαγωγές αξίας 553,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και έτσι  έγινε μια από τις εταιρείες που αύξησαν περισσότερο τις εξαγωγές της μεταξύ όλων των εταιρειών.

3. ΤΕΙ

Η ΤΕΙ, θυγατρική της TAI, πραγματοποίησε κλαδικές εξαγωγές 250,4 εκατ. δολαρίων το 2022. Το 2021 η εταιρεία είχε συνολικά εξαγωγές 207,7 εκατ. δολάρια.

4. BMC

Οι αεροπορικές εταιρείες κατέλαβαν τις 3 πρώτες θέσεις στις εξαγωγές του κλάδου, ενώ η BMC που δραστηριοποιείται στον τομέα των χερσαίων οχημάτων κατέλαβε την 4η θέση. Ενώ η BMC πραγματοποίησε συνολικές εξαγωγές 117,8 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Το 2022 πραγματοποίησε εξαγωγές 242,5 εκατ. δολαρίων.

5. PRATT&WHITNEY THY TEK.

Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, εξήγαγε μόνο 99,1 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Μετά τη μείωση των επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19, η εταιρεία πραγματοποίησε κλαδικές εξαγωγές αξίας 238,4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

6. ASELSAN

Η ASELSAN ήρθε στο προσκήνιο αυξάνοντας σημαντικά τις εξαγωγές της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η ASELSAN, η οποία πραγματοποίησε εξαγωγές 69,9 εκατ. δολαρίων το 2021, πραγματοποίησε  εξαγωγές 177,2 εκατ. δολαρίων το 2022. Από την άλλη, οι εγχώριες πωλήσεις της εταιρείας το 2022 είναι περίπου 20 δισ. Τουρκικές λίρες.

7. RAM EXTERNAL. TRADE. Inc.

Έχοντας εξάγει 224,8 εκατ. δολάρια το 2021, η RAM Foreign Trade πραγματοποίησε εξαγωγές 237,3 εκατ. δολαρίων το 2022. 

8. ANADOLU SEA CONSTRUCTION

Πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 134,5 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

9. NUROL MACHINE

Η Nurol Makina πραγματοποίησε κλαδικές εξαγωγές ύψους 99,1 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

10. ALP AVIATION

Η Alp Aviation πραγματοποίησε  εξαγωγές ύψους 99,6 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το 2021, η εταιρεία πραγματοποίησε συνολικά εξαγωγές 128,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

11. ROKETSAN

Η Roketsan εξήγαγε συνολικά 88,6 εκατ. δολάρια το 2022. .

12. SYS

Η SYS πραγματοποίησε  εξαγωγές ύψους 69,2 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

13. FNSS

Η FNSS εξήγαγε συνολικά  προϊόντα 51,3 εκατ. δολάρια το 2022. 

Τέλος υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Koluman Otomotiv Endüstri AŞ και της Asisguard.

Με τη νέα συνεργασία που υλοποιείται στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, οι δυνατότητες σε στρατιωτικά οχήματα και ηλεκτρονικά συστήματα θα ανέβουν σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Η Ελλάδα δυστυχώς κυρίως λόγω μνημονίων και λιτότητας τα τελευταία χρόνια, δεν ανέπτυξε σε ανάλογο βαθμό την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της, με αποτέλεσμα να προμηθεύεται οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά στη συντριπτική πλειοψηφία τους από άλλες σύμμαχες χώρες.

Ωστόσο αρχίζει να παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης, ενώ μέσω της συμμετοχής της σε εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ μέσω PESCO  αλλά και του NATO, επιχειρεί να αποκτήσει τεχνογνωσία και προνομικακούς όρους απόκτησης των παραχθέντων οπλικών συστημάτων και μέσων στη συνέχεια.

Παράλληλα επιχειρείται η διασύνδεση Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων της χώρας με την αμυντική βιομηχανία, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να επεκταθεί με την δημιουργία ανάλογου φορέα στην εκμεταλλευσιμότητα του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού του απόδημου Ελληνισμού προς τούτο.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμετταλευθεί τις άριστες σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ, ζητώντας την δημιουργία μονάδων παραγωγής οπλικών συστημάτων Αμερικανικών εταιρειών κολοσσών στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, στο έδαφός της, γεγονός που θα είχε πολλαπλά οφέλη.

Τέλος επειδή  βασική αρχή της Διοίκησης είναι η ενότητα αυτής, πράγμα που είδαμε περίτρανα ότι λειτούργησε όταν η SSM υπήχθη απευθείας στον Τούρκο Πρόεδρο, προτείνεται η δημιουργία Υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας στην χώρα μας που να υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ