Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν.Ερντογάν, παίζοντας τα γνωστά νεο-οθωμανικά παιχνίδια, ζήτησε από την Ελλάδα να διακόψει δήθεν το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, για να τείνει χείρα φιλίας στο Αιγαίο.
Θορυβήθηκαν οι γείτονες, μετά και την πληροφορία για αναζήτηση 150 αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams από την Ελλάδα, από τα αμερικανικά αποθέματα.
Ότι έπαθαν οι Τούρκοι με τα F-35 παθαίνουν ήδη με το πολυδιαφημισμένο άρμα ALTAY ενώ η Ελλάδα “τρέχει” τον εκσυγχρονισμό των leopard -2 A4, καθώς αναζητούμε την αντικατάσταση των δικών μας αρμάτων μάχης M-60A3.
Κατασκευή αρθρωτού πύργου για τα τουρκικά άρματα μάχης M-60A3
«Ο Αρθρωτός πύργος βρίσκεται στην υπηρεσία του τουρκικού στρατού με το υψηλό επίπεδο προστασίας και αντίσταση κατά πολλαπλών χτυπημάτων, έτσι ώστε το σύγχρονο ιππικό μας να μπορεί να προχωρήσει πιο δυνατό», ανακοίνωσε η τουρκική εταιρεία ROKETSAN.
Ο πύργος (Modular Armored Tower), που αναπτύχθηκε από τη ROKETSAN, τοποθετήθηκε στο σασί του τουρκικού άρματος μάχης M60A3.
Η τουρκική εταιρεία θεωρεί ότι θα αυξήσει σημαντικά τη δυνατότητα επιβίωσης του άρματος στο πεδίο της μάχης, ειδικά με την παρουσία παθητικής και ενεργητικής θωρακίσεως καθώς και συστημάτων λέιζερ.
Ο πύργος βάρους 13 τόνων, ελαφρύτερος από τους υπάρχοντες πυργίσκους (ο πυργίσκος T-72 ζυγίζει 18 τόνους, ενώ ο πυργίσκος M60A3 ζυγίζει 14,5 τόνους), παρέχει αυξημένη προστασία από πυρομαχικά RPG, αντιαρματικά, βλήματα κά APFSDS και πυρομαχικά μέχρι 30 χλστ.
Ο πύργος παρέχει αυξημένη προστασία ειδικά έναντι αντιαρματικών πυραύλων διπλής κεφαλής, χάρη στην παθητική θωράκιση τύπου ERA που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος, στα πλάγια και στην κορυφή.
Όπως είναι γνωστό, οι σύγχρονοι αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν λειτουργία "top-attack" που τους επιτρέπει να καταδύονται από τα πιο απροστάτευτα πάνω μέρη του άρματος.
Από αυτή την άποψη, η παρουσία παθητικής θωράκισης (ERA) στην κορυφή του πύργου μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό χαρακτηριστικό όσον αφορά την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως τα αιωρούμενα πυρομαχικά.
Υπάρχουν δέκτες προειδοποίησης λέιζερ με κάλυψη 360 μοιρών και άλλα συστήματα, τα οποία συμβάλλουν στην επιβίωση του άρματος μάχης.
Τηλεκατευθυνόμενα οπλικά συστήματα μπορούν επίσης να ενσωματωθούν στον νέο τουρκικό πύργο του M-60A3.
Οι Τούρκοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα τοποθετήσουν τον πύργο αυτόν σε όλα τα ενεργά M-60 A3 που διαθέτουν, ή τουλάχιστον σε έναν ικανό αριθμό αρμάτων, ειδικά αυτά που υπηρετούν στην Ανατολική Θράκη.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι αλήθεια ότι δεν βρίσκει πουθενά κινητήρες για τα νέα άρματα της, ενώ η Άγκυρα παραγνωρίζει ότι εισέρχεται σε οικονομικό πόλεμο με την δύση, αφού ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία θα πρέπει να πουλήσουν και αυτές τα δικά τους άρματα μάχης.
Η δύση δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να προμηθεύσουν με όπλα την Μέση Ανατολή και την Ασία, αφού θορυβήθηκαν για παράδειγμα, μετά τις πωλήσεις BAYRAKTAR σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία και άλλες χώρες.
Όλο υπογράφουν Τούρκοι και Νοτιοκορεάτες για το νέο τουρκικό άρμα μάχης και τίποτα δεν γίνεται, για αυτό και η τουρκική βιομηχανία κατασκεύασε αυτόν τον πύργο, με στόχο να εκσυγχρονίσει τα δικά της άρματα μάχης M-60A3.
Η Ελλάδα και το δικό εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα σε άρματα μάχης
Το ξεκάθαρο μήνυμα, που μας έρχεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλάζει τα σχέδια της ελληνικής ηγεσίας σχετικά με τα ελληνικά άρματα μάχης Leopard-2A4 και την θωράκιση τους, που είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Πρόσφατα ελληνικό Leopard 2A4 παρουσιάστηκε στην έκθεση DEFEA 2023, παθητική θωράκιση ASPIS της ελληνικής εταιρείας EODH.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη επικεντρωθεί στον εξοπλισμό των ελληνικών αρμάτων με πρώτα με άρματα μάχης Leopard- 2A4 και μετά τα Leopard-2HEL.
Η εκτεταμένη χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και drone-αυτοκτονίας ( αιωρούμενα πυρομαχικά η επίσημη ονομασία), έχουν καταστήσει όλα τα οπλικά συστήματα απλούς στόχους για παλιοσίδερα.