Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χάρη στα μαχητικά της F-16 Viper και RAFALE, αλλά και στους άριστους πιλότους που διαθέτει, είναι γεγονός ότι κυριαρχεί στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στην παρούσα φάση έναντι της γερασμένης Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Τουρκική αντίδραση απέναντι στην Ελληνική αεροπορική κυριαρχία
Αυτό έχει ωθήσει τους Τούρκους να προβουν στην εγχώρια αναβάθμιση των F-16 τους με το πρόγραμμα OZGUR, ενώ παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απόκτηση από τις ΗΠΑ, 40 F-16 BLOCK 70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά F-16 τους.
Πέραν των παραπάνω η Τουρκία προβαίνει στην κατασκευή πληθώρας UCAV , USV, drone mamikazi για να αλλάξει τον σε βάρος της συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.
Ωστόσο το πλέον ανησυχητικό κατά την εκτίμησή μας, είναι το γεγονός της ανάπτυξης του μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους Bayraktar Kızılelma, αφού πραγματοποίησε πτήσεις με επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη στην πρόσφατη έκθεση "TEKNOFEST 2023" που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ από τις 27 Απριλίου έως την 1η Μαΐου 2023.
"Στον ουρανό της Κωνσταντινούπολης, το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kızılelma και το επιθετικό drone Akıncı πέταξαν μαζί πολλές φορές", επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του, τουρκικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Πτήση Bayraktar Kızılelma, μαχητικού αεροσκάφος F-16 Solotürk και αεροσκάφους F-5 μαζί
Οι πτήσεις της Bayraktar Kızılelma, με το Bayraktar Akıncı και το επανδρωμένο μαχητικό F-16 καθημερινά κατά τη διάρκεια του TEKNOFEST 2023, έτυχαν μεγάλης αναγνώρισης.
Την 1η Μαΐου, την τελευταία ημέρα του TEKNOFEST 2023, οι Turkish Stars, αποτελούμενοι από μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Bayraktar Kızılelma, μαχητικό αεροσκάφος F-16 Solotürk και αεροπλάνα F-5, πραγματοποίησαν ένα πρωτόγνωρο σόου αυτή τη φορά, πραγματοποιώντας μια πτήση σχηματισμού με την ιδέα του στόλου, η οποία για πρώτη φορά απέδωσε.
Αυτές οι ιδέες πτήσης, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν ως η «αυγή μιας νέας εποχής» στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας, θα καθοδηγήσουν επίσης την αεροπορική μάχη του μέλλοντος.
Οι δραστηριότητες ανάπτυξης και παραγωγής του Bayraktar Kızılelma, τα δύο πρωτότυπα του οποίου έχουν παραχθεί με επιτυχία μέχρι στιγμής, συνεχίζονται.
Σχεδιάζεται να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του εθνικού μη επανδρωμένου πολεμικού αεροπλάνου το 2024.
Πρώτη πτήση από το TCG Anadolu το 2025
Το Bayraktar Kızılelma, αναμένεται να ξεκινήσει πτητικές δοκιμές από το πλοίο TCG Anadolu το 2025. Το πλοίο TCG Anadolu, το Bayraktar Kızılelma και το Bayraktar TB3 SİHA δέχθηκαν επισκέψεις πολιτών στο λιμάνι Sarayburnu της Κωνσταντινούπολης και στο λιμάνι Alsancak της Σμύρνης.
Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το πλοίο TCG Anadolu, όπου στο θάλαμο πτήσης βρίσκονται οι Bayraktar Kızılelma και Bayraktar TB3 SİHA.
Το έργο Bayraktar Kızılelma, το οποίο ξεκίνησε η Baykar με 100% μετοχικό κεφάλαιο, ξεκίνησε το 2021. Το Bayraktar Kızılelma, με τον αριθμό ουράς του TC-ÖZB, που βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στις 14 Νοεμβρίου 2022, μεταφέρθηκε στο Akıncı Flight Training and Test Κέντρο στο Çorlu.
Αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές εδάφους εδώ, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 14 Δεκεμβρίου 2022.
Το Bayraktar Kızılelma πέταξε στον ουρανό σε χρόνο ρεκόρ 1 έτους και ολοκλήρωσε επιτυχώς τις δοκιμές πτήσης τον Απρίλιο.
Αποστολές του Bayraktar Kızılelma
Το Bayraktar Kızılelma θα εκτελέσει μάχες αέρος-αέρος με την ικανότητα τεχνητής νοημοσύνης του μαζί με αποστολές αέρος-εδάφους. Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Bayraktar Kızılelma θα είναι πολλαπλασιαστής ισχύος για την Τουρκία, χάρη στην χαμηλή ορατότητά του στα εχθρικά ραντάρ.
Το Bayraktar Kızılelma, το οποίο θα είναι μια πλατφόρμα που θα φέρει επανάσταση στο πεδίο της μάχης με την ικανότητα απογείωσης και προσγείωσης από πλοία μικρού διαδρόμου, θα αναλάβει σημαντικό ρόλο σε αποστολές στο εξωτερικό χάρη σε αυτή την ικανότητα και θα εκτελεί στρατηγικά καθήκοντα για την προστασία της "Γαλάζιας Πατρίδας".
Το Bayraktar Kızılelma, το οποίο έχει βάρος απογείωσης 8,5 τόνους και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1.500 κιλά, θα έχει επίσης υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το εθνικό ραντάρ AESA, θα χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά ανεπτυγμένα πυρομαχικά,
Η Baykar, της οποίας το ποσοστό εξαγωγών ήταν 99,3 τοις εκατό στις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2022, πραγματοποίησε εξαγωγές 1,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας, έχει κύκλο εργασιών 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.
Συμφωνίες εξαγωγών έχουν υπογραφεί με 30 χώρες για το Bayraktar TB2 SİHA και με 6 χώρες για το Bayraktar Akıncı TİHA.
Η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο 2025-2028
Εφόσον η Τουρκία ξεκινήσει μαζική παραγωγή του μη επανδρωμένου της μαχητικού "Kızılelma" το 2024 και προβεί σε απόκτηση μέχρι τότε των 40 F-16 BLOCK70 από τις ΗΠΑ, θα τεθεί σταδιακά από το 2025 και μετά εν αμφιβόλω η αεροπορική κυριαρχία της στο Αιγαίο μέχρι το 2028, οπότε και θα ξεκινήσει η παραλαβή των F-35 από τις ΗΠΑ.
Αυτό θα οφείλεται στον συγκερασμό μαχητικών αεροσκαφών της με τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη της Kızılelma και τα υπόλοιπα drone της, τα οποία θα αναλάβουν όλων των ειδών τις αποστολές, τις οποίες εκτελεί από μόνη της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε με δεκάδες άρθρα μας για την αναγκαιότητα ΑΜΕΣΑ της απόκτησης UAV, UCAV, drone kamikazi, USV, UGV σε μεγάλους αριθμούς από την χώρα μας.