Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Θα κοπεί ο βήχας της Τουρκίας! Πώς αποφορτίζει το Αιγαίο η αγορά μαχητικών Rafale από το Ιράκ-Στρυμωγμένοι οι Τούρκοι

Σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA),ο  Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία θέλει να συμπεριλάβει πολεμικά αεροσκάφη Rafale στο δυναμικό της, επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ αναφέροντας:

Η αναδιοργάνωση της Ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας

Συγκεκριμένα, ο Ρασούλ είπε: «Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι, έδωσε εντολή να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της  Πολεμικής Αεροπορίας.Ως εκ τούτου, το Ιράκ είναι ανοιχτό σε  προσφορές  από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας». είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιρακινός στρατιωτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Γαλλία είναι μια από τις ανεπτυγμένες χώρες στη στρατιωτική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας, και επεσήμανε ότι υπάρχει στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιράκ και Γαλλίας σε πολλούς τομείς, ειδικά στα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ρασούλ τόνισε ότι η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία προσβλέπει στην επέκταση του στόλου της για να συμπεριλάβει σύγχρονα αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων όπως το Rafale, ένα από τα προηγμένα αεροσκάφη με υψηλές δυνατότητες.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος επέστησε την προσοχή στη σημασία της εκπαίδευσης και των ασκήσεων με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ και της Γαλλίας, προκειμένου να αυξηθεί η τεχνογνωσία της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν ιρακινά πολεμικά αεροσκάφη F-16 και πολεμικά αεροσκάφη Rafale, θα διεξαχθούν για να γνωρίσουν τις δυνατότητες και των δύο αεροπλάνων.

Η Τουρκία θεωρεί το Ιράκ "ξέφραγο αμπέλι"

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία εδώ και χρόνια με την επίφαση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ, πραγματοποιεί συνεχώς επιχειρήσεις και εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, κατά βούληση, θεωρώντας τη χώρα "ξέφραγο αμπέλι".

Πέραν αυτού έχει δημιουργήσει μόνιμες βάσεις-στρατόπεδα εντός του Ιράκ, όπου φιλοξενείται πολυάριθμο στρατιωτικό προσωπικό και μέσα, ενώ τα  UAV του κυρίως ημέρα και νύχτα κατοπτεύουν το Βόρειο Ιράκ, στοχοποιώντας στελέχη του PKK

Το Ιράκ λόγω ελλείψεως στρατιωτικών δυνατοτήτων και κυρίως λόγω καθολικής υπεροχής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, αντιμετωπίζει τις διαρκείς παραβιάσεις των συνόρων του από τους Τούρκους μόνο με διαβήματα διαμαρτυρίες και λοιπά διπλωματικά μέσα.

Ωστόσο αυτό φαίνεται να τελειώνει και μάλιστα σύντομα, σε περίπτωση απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών RAFALE από το Ιράκ,αφού θα μπορούσε να αρνηθεί τα επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη  να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του και να εμποδίσει τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα του.

Οι πωλήσεις των RAFELE στη Μ.Ανατολή

Το Παρίσι είχε ήδη μια επιτυχημένη είσοδο στην αμυντική αγορά της Μέσης Ανατολής πριν από την πιθανή προμήθεια Rafale από το  Ιράκ, αφού το 2021  η Γαλλία πούλησε τα Rafales στους Αιγύπτιους και  στα ΗΑΕ, με τα τελευταία να αγοράζουν συνολικά 80 τζετ.

Έτσι, η πιθανή γαλλο-ιρακινή συμφωνία θα εμβαθύνει το ήδη εξέχον αποτύπωμα της Γαλλίας στην αμυντική βιομηχανία της Μέσης Ανατολής.

Μια άλλη πτυχή που κάνει το Ιράκ έναν ιδιαίτερα ελκυστικό πελάτη για τη Γαλλία είναι η υποτιθέμενη πρότασή του να πληρώσει τα μαχητικά του με πετρέλαιο.

Game Changer οι πύραυλοι Meteor

Ωστόσο, η απόκτηση του Rafales δεν είναι μια μαγική λύση για την αεροπορική υπεροχή. Στην πραγματικότητα, ο παράγοντας που θα αλλάξει το παιχνίδι θα είναι τα πυρομαχικά που συνοδεύουν τα Rafales.

Ενώ μια συμφωνία που περιλαμβάνει τον πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Mica δεν θα έχει δραστική επίδραση στις περιφερειακές ισορροπίες ισχύος, ένα σενάριο όπου το Παρίσι παρέχει στη Βαγδάτη τους πυραύλους Meteor θα ήταν το πραγματικό σημείο καμπής.

Η απόκτηση των πυραύλων Meteor εκτός οπτικού βεληνεκούς (BVR) θα σήμαινε ότι το Ιράκ αποκτά βελτιωμένες δυνατότητες κρούσης που μπορούν να εμπλακούν με ένα ευρύ σύνολο στόχων που κυμαίνονται από μη επανδρωμένα οπλισμένα οχήματα (UAV) έως πυραύλους κρουζ.

Αυτό θα ενδυναμώσει τη Βαγδάτη  παρέχοντας της ευέλικτες στρατιωτικές δυνατότητες, καθώς και πλεονέκτημα στον εναέριο χώρο.

Οι επιπτώσεις στα Ελληνοτουρκικά

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα "Ιρακινά" Rafales σε περίπτωση απόκτησης των Meteor από το Παρίσι, θα "κόψουν το βήχα" στην Τουρκία, η οποία θεωρώντας την εν λόγω χώρα κυριολεκτικά "ξέφραγο αμπέλι" , εισβάλλει στο έδαφός του όποτε θελήσει, ενώ διατηρεί και μόνιμη παρουσία σε αυτό με  στρατιωτικές βάσεις που έχει εγκαταστήσει

Αυτό θα έχει ως συνέπεια των τερματισμό των τουρκικών επιδιώξεων για ανάκτηση των πλουσίων σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχών της  Μοσούλης και Κιρκούκ, με την επίφαση της προστασίας της μειονότητας των Τουρκμένων, οι οποίοι τάχα καταπιέζονται.

Ελλάδα-ΗΑΕ-Αίγυπτος διαθέτουν ήδη τα Γαλλικά μαχητικά  Rafale, ενώ είναι και σύμμαχες χώρες μεταξύ τους.

Η προσθήκη  του Ιράκ στο club αυτών των χωρών, θα έχει  επίσης ως αποτέλεσμα την προσθήκη και δεύτερης συνορεύουσας με την Τουρκία χώρας, που θα έχει υπέρτερα μαχητικά αεροσκάφη από αυτήν.

Γνωρίζοντας ότι το Κουρδικό ζήτημα είναι το υπ'αριθμόν ένα Εθνικό ζήτημα για την Τουρκία, μια τέτοια εξέλιξη από πλευράς Ιράκ θα ανάγκαζε την Τουρκία να αναθεωρήσει τη διάταξη  των μαχητικών και των drone της, προσανατολίζοντας τα ισομερώς τουλάχιστον έναντι Ελλάδας και Ιράκ, κάτι που τώρα δεν ισχύει και που θα σήμαινε αποφόρτιση έστω και μερική του υπερκορεσμένου από μαχητικά και drones Αιγαίου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

mitsotakis
Κυβέρνηση 0

«Το τέλος σας πλησιάζει» - Τρομοκρατημένοι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τα Τέμπη - «Νευρική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τρομοκρατήθηκαν από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο σύνταγμα και αλλού