Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε τα προγνωστικά πριν από τις εκλογές που τον έφερναν πίσω στις δημοσκοπήσεις, θριάμβευσε στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών στις 14 Μαϊου και χθες Κυριακή 28/5, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία, με το 52,14% που πέτυχε επιβεβαίωσε ότι παραμένει κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια.
Καθώς στεκόταν πάνω σε ένα λεωφορείο μπροστά από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου, ο 69χρονος αρχηγός του κράτους, που κυβερνά τα τελευταία 20 χρόνια την Τουρκία, απηύθυνε την ομιλία του μπροστά σε μια θάλασσα από κόκκινες σημαίες που κρατούσε ένα ενθουσιώδες πλήθος.
«Το έθνος μας μάς εμπιστεύτηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε, στο τέλος μιας ψηφοφορίας που τον ανάγκασε για πρώτη φορά να πάει σε δεύτερο γύρο.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 99,43% των ψηφοδελτίων, που ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 52,14% των ψήφων, έναντι 47,86% του σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του, του 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχασε το στοίχημα της αλλαγής, της ειρήνης και της δημοκρατίας που υποσχόταν.
Ούτε η επιθυμία για αλλαγή και άνοιγμα μέρους του εκλογικού σώματος, ούτε ο μεγάλος πληθωρισμός στην Τουρκία, ούτε οι περιορισμοί στις ελευθερίες και οι υπερξουσίες μιας προεδρίας που έστειλε δεκάδες χιλιάδες μέλη της αντιπολίτευσης στη φυλακή ή στην εξορία, ούτε τα χιλιάδες θύματα του σεισμού δεν επηρέασαν την επιθυμία για ασφάλεια και σταθερότητα που είχε ήδη εκφραστεί στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Αναμενόμενη η νίκη Ερντογάν εκφράζει τη «βαθιά Τουρκία»
Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας τόνισε ότι η νίκη του Ερντογάν ήταν λίγο – πολύ αναμενόμενη. «Ο Ερντογάν επέλεξε τον αντίπαλό του όταν δημιούργησε το δικαστικό κώλυμα που δημιούργησε στον Εκρέμ Ιμάμογλου» αναφερόμενος στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και συνεργάτη του μεγάλου ηττημένου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα διχασμένη και ότι ο Ερντογάν εκφράζει την «βαθιά Τουρκία» που αισθάνεται ότι εντάχθηκε στον κοινωνικό και οικονομικό κορμό ενώ με το παλιό κεμαλικό καθεστώς ήταν περιθωριοποιημένο.
«Μιλάμε για μια χώρα της Ανατολής που δεν σκέφτεται με το νου, αλλά με το συναίσθημα και οι ταυτίσεις είναι πολύ ισχυρές. Ο λαός θέλει τον ισχυρό ηγέτη και ο Ερντογάν προβάλλει αυτό το πρότυπο» επεσήμανε ο κ. Διακόπουλος σχολιάζοντας ότι η ανελευθερία που υπήρχε στη χώρα ευνόησε τον Τούρκο πρόεδρο. «Το γήπεδο ήταν επίπεδο. Ήταν κατηφόρα για την πλευρά του Ερντογάν και ανηφόρα για την πλευρά της αντιπολίτευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρόσθεσε ότι «για τους προσεχείς μήνες θα έχουμε μάλλον ήρεμα νερά τα οποία αφήνουν ένα περιθώριο ενδεχόμενων συζητήσεων» σημείωσε προσθέτοντας ότι και στις δύο χώρες θα έχουμε δύο κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή.
Κάνοντας λόγο για αντιφατικά μηνύματα και συνυπολογίζοντας τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν εκτίμησε ότι αν και δεν έχει αλλάξει καθόλου ωστόσο οι δηλώσεις και οι πράξεις του θα είναι πιο ήπιες καθώς μια ένταση θα προκαλέσει προβλήματα στην οικονομία.
«Aυτό που έχει επικρατήσει είναι ένα μείγμα συντηρητικών ισλαμιστών, νεοοθωμανιστών και πολύ εθνικισμού τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην τουρκική κοινή γνώμη» τόνισε ο κ. Διακόπουλος επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί σε θέση αντίθεσης με τη Δύση καταλήγοντας ότι μακροπρόθεσμα δεν είναι πολύ αισιόδοξος.
Η Τουρκία θα χρειαστεί οικονομική υποστήριξη
Ο Δημήτρης Τσαρούχας, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στη συνοχή του εξακομματικού συνασπισμού και τους τριγμούς που θα υπάρξουν μετά την ήττα του 74χρονου ηγέτη της που έχει χάσει σε όλες τις αναμετρήσεις με τον Ερντογάν.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσαρούχας που έχει ζήσει για χρόνια στην Τουρκία αναφέρθηκε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τον Τούρκο πρόεδρο με σημαντικότερη την δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας.
«Η οικονομία της Τουρκίας είναι τέτοια που η αποξένωση του δυτικού παράγοντα είναι κάτι που η Τουρκία δε δύναται να πραγματοποιήσει» Γεγονός που εκτίμησε ότι θα χρειαστεί να κάνει υποχωρήσει ακόμα και στο θέμα του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που θα έχει συνέπειες για τη Δύση και την Ελλάδα με αφορμή και την προσπάθεια για αγορά και αναβάθμιση των F-16.
«Θα συνεχίσει μια διμέτωπη προσπάθεια για να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τη Δύση, σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτά που εισπράττει από τις χώρες του αραβικού κόσμου, τη Ν. Κορέα και τη Κίνα» είπε ο κ. Τσαρούχας ο οποίος εκτίμησε ότι ο Ερντογάν δεν θα έχει μεγάλη ευχέρεια κινήσεων.
Η κοινωνία είναι διχασμένη
Στη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας επισημαίνοντας και αυτός ότι πλέον είναι παντοδύναμος.
«Ήταν θέμα δημοψηφίσματος χθες. Η κοινωνία είναι διχασμένη επειδή ο ίδιος ο κ. Ερντογάν την έχει διχάσει και έτσι εκλέγεται εδώ και πολλά χρόνια» πρόσθεσε. Επιχειρώντας να εξηγήσει πώς δεν κατάφερε η αντιπολίτευση να κερδίσει σε αυτή την οικονομική συγκυρία τόνισε ότι ο τρόπος διεκδίκησης των εκλογών δεν ήταν δίκαια.
«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου μπήκε στον αγώνα με τα δύο χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη» ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό του από την κρατική τηλεόραση λέγοντας ότι είχε μόλις 39 λεπτά προβολής έναντι 42 ωρών του Ερντογάν.
«Η Δύση μέχρι τώρα κρατούσε στάση αναμονής. Δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης» πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου ο οποίος εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να νικήσει εάν δεν υπήρχαν τα εμπόδια που τους έβαλε το καθεστώς Ερντογάν.