Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ενοποιημένη αεράμυνα με Κύπρο και Ισραήλ άμεσα! Η Ελλάδα με τις βάσεις των ΗΠΑ εντός βεληνεκούς των Ιρανικών πυραύλων (Βίντεο)

Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο απώγειό τους, με την χώρα μας να επεκτείνει χρονικά την χρήση των υπαρχόντων βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφός της, ενώ παράλληλα προέβη και στην δημιουργία νέων, με προεξέχουσα αυτής της Αλεξανδρούπολης.

Σε παρεμφερές μήκος κύματος βρίσκονται και οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, με τις δύο χώρες να αγορεύονται σε πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην ΝΑ Μεσόγειο. 

Το Ιράν έχει επεκτείνει το πυραυλικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα τους βαλλιστικούς του πυραύλους, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και τις εκφράσεις ανησυχίας από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ιράν ανέπτυξε πύραυλο βεληνεκούς 2000 χλμ

Το Ιράν από την πλευρά τους είναι γνωστό ότι είναι εχθρός του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ενώ  πρόσφατα αποκάλυψε την ανάπτυξη του τέταρτης γενιάς  βαλλιστικού πυραύλου του Khorramshahr με το όνομα Khaibar, με βεληνεκές 2.000 km (1.243 μίλια) και κεφαλή 1.500 kg (3.300 lb), οπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA την Πέμπτη, σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Ισραηλινού Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Το Ιράν έχει επεκτείνει το πυραυλικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα τους βαλλιστικούς του πυραύλους, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις εκφράσεις ανησυχίας από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα είναι καθαρά αμυντικό και αποτρεπτικό.

«Ο νεότερος βαλλιστικός πύραυλος του Ιράν και το τελευταίο προϊόν του Οργανισμού Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (AIO) του υπουργείου Άμυνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο υπουργός Άμυνας», πρόσθεσε το IRNA.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ για Κινεζικό δάκτυλο βοηθείας προς το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν έναν Κινέζο υπήκοο την περασμένη εβδομάδα ότι παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις παρέχοντας στο Ιράν υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν, επειδή βοήθησε το Ιράν να αγοράσει εξαρτήματα για την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.

Οι κυρώσεις απαγορεύουν στις εταιρείες να χρησιμοποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

Το Ιράν ονόμασε τον πύραυλο του από μια αντι-εβραϊκή μάχη;

Οι αναφορές δείχνουν ότι το Ιράν ονόμασε τον πύραυλο του "Khaybarshekan", ένα όνομα που φαίνεται να αναφέρεται σε μια ιστορική μάχη που αφορούσε Εβραίους κατά την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Η φράση «Khaybar, Khaybar ya yahud» χρησιμοποιείται συχνά στην περιοχή ως μέρος αντισημιτικών τραγουδιών, που προωθούν τη μαζική δολοφονία ή τη γενοκτονία των Εβραίων.

Το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

Ο πύραυλος, που ονομάζεται Kheibar, αποκαλύφθηκε παρουσία του Υπουργού Άμυνας του Ιράν, Mohammad Reza Ashtiani, μια ημέρα αφότου το Ιράν γιόρτασε την επέτειο της απελευθέρωσης της συνοριακής πόλης Khorramshahr, ένα σημαντικό γεγονός κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ 1980-1988.

Το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κάτι που συχνά το έχει φέρει σε διαμάχη με τη Δύση.

Οι πιο σημαντικοί πύραυλοι στο οπλοστάσιο του Ιράν περιλαμβάνουν τους Emad, Fajr-3, Ashoora, Ghadr-110, Khorramshahr, Sejjil και Shahab-3.

Το Kheibar είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του πυραύλου Khorramshahr και είναι εξοπλισμένο με έναν από τους πιο προηγμένους κινητήρες υγρού καυσίμου τοποθετημένοι σε δεξαμενή καυσίμου που έχει μειώσει το μέγεθός του κατά 13 μέτρα (43 πόδια) επαυξάνοντας τις τακτικές του δυνατότητες.

Η κεφαλή αυτού του πυραύλου, διαστάσεων περίπου 4 μέτρων (13 πόδια), λέγεται ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες και ικανή να μεταφέρει περισσότερους από έναν τόνο πυρομαχικών.

Χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα του Kheibar

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αυτό που διακρίνει τον Kheibar από άλλους πυραύλους προηγούμενων γενεών είναι η ακρίβειά του στον εντοπισμό στόχων και την προσαρμογή της τροχιάς του στη φάση της πτήσης έξω από την ατμόσφαιρα της γης, καθώς και η απενεργοποίηση του συστήματος καθοδήγησής του κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα για να αποφευχθεί η αναχαίτισή του από την εχθρική αεράμυνα.

Το μεγαλύτερο βεληνεκές, το μικρότερο μέγεθος, η μεγαλύτερη ακρίβεια και το προηγμένο σύστημα καθοδήγησης και ελέγχου είναι αυτό που το ξεχωρίζει από παρόμοιους πυραύλους στο Ιράν και την περιοχή, λένε στρατιωτικοί ειδικοί.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει συχνά ανησυχίες για τη διάδοση των πυραύλων του Ιράν και έχουν επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις με στόχο την πυραυλική βιομηχανία της χώρας.

Το Ιράν επιμένει ότι το πυραυλικό του πρόγραμμα είναι «ειρηνικό», αλλά «μη διαπραγματεύσιμο», ενώ τηρεί το όριο των 2.000 χιλιομέτρων για τους πυραύλους του σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις δυτικές ανησυχίες.

Τον Φεβρουάριο, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) Στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί είπε ότι η χώρα σχεδιάζει να αναπτύξει υπερηχητικούς  πυραύλους. Οι δηλώσεις του ακολούθησαν την ανακοίνωση ότι το Ιράν ανέπτυξε έναν νέο πύραυλο κρουζ, τον Paveh, με βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων (1.025 μίλια), με τον ανώτατο διοικητή της αεροδιαστημικής Amir Ali Hajizadeh να εκδίδει συγκαλυμμένη προειδοποίηση κατά του Ισραήλ.

Η αποκάλυψη του νέου πυραύλου έγινε δύο ημέρες αφότου ο κορυφαίος Ισραηλινός Στρατηγός προειδοποίησε για «δράση» κατά του Ιράν, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο αρχαίων εχθρών.

"Το Ιράν έχει προχωρήσει με τον εμπλουτισμό ουρανίου περισσότερο από ποτέ... Υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να επιφέρουν (στρατιωτική) δράση", δήλωσε ο Υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Κύπρος- Δωδεκάνησα- Βάση της Σούδας εντός βεληνεκούς του Ιρανικού πυραύλου  Kheibar

Αξιοσημείωτο είναι ότι Κύπρος-Δωδεκάνησα αλλά και η βάση της Σούδας είναι ενός βεληνεκούς του Ιρανικού πυραύλου Kheibar​​​​​​, γεγονός που επιτάσσει την επαύξηση των δυνατοτήτων αεράμυνάς μας στις εν λόγω περιοχές.

Το παραπάνω επαναφέρει στο τραπέζι την εδώ και καιρό πρόταση-εισήγησή μας για ενοποιημένη αντιαεροπορική άμυνα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το οποίο κατά την άποψή μας θα πρέπει να συζητηθεί εκτενώς από τους αρμόδιους φορείς των 3 χωρών.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ