Ελληνοτουρκικά

Νέα δεδομένα στο Αιγαίο: Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν την πρώτη εκτόξευση πυραύλου κρουζ ÇAKIR από το UCAV AKINCI (Βίντεο)

Η Τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι γεγονός ότι παρά τους καταστροφικούς σεισμούς και το γεγονός ότι χρονικά απέχουμε μόλις δύο ημέρες από την διεξαγωγή των Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών, συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμά της.

Ο πύραυλος Cruise ÇAKIR- Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, έγκριτο σε αμυντικά θέματα, "πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, βολή του πυραύλου Cruise ÇAKIR από το AKINCI UCAV"

https://youtu.be/QNUVDnq0NKE

Το ÇAKIR, ο πύραυλος mini cruise που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από το Akıncı UCAV του Baykar. Το Bayraktar Akinci TIHA πέτυχε στόχο σε απόσταση πάνω από 150 χιλιόμετρα, με ακριβές χτύπημα με τον Cakir.

Ο πύραυλος έχει βεληνεκές 150 km, ενώ το βλήμα είναι 30 κιλά λιγότερο από το αρχικό του σχέδιο. Ο νέος πύραυλος Cruise ÇAKIR παρέχει πολλές επιλογές καθώς μπορεί να εκτοξευθεί από αεροσκάφη σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας, πλοία και χερσαία οχήματα.

Το νέο εγχώριο πυρομαχικό προστέθηκε στα όπλα της Bayraktar Akinci TIHA που αναπτύχθηκε από την Baykar. 

Οι στόχοι του Cakir περιλαμβάνουν χερσαίους και επιφανειακούς στόχους κοντά στην ακτή, στρατηγικούς χερσαίους στόχους, στόχους στο πεδίο της  μάχης και οχυρώσεις.

Ο Cakir είναι ένας πύραυλος κρουζ νέας γενιάς που μπορεί να εκτοξευθεί από χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες πλατφόρμες με βεληνεκές άνω των 150 km (93 μίλια), σχεδιασμένο από τον Τούρκο κατασκευαστή πυραύλων και πυραύλων Roketsan.

Ο πύραυλος, ο οποίος μπορεί να δράσει σε συντονισμό με διαφορετικές πλατφόρμες χάρη στη σύνδεση δεδομένων που βασίζεται στο δίκτυο, επιτρέπει ενημέρωση διαδρομής, αλλαγή στόχου και ακύρωση αποστολής κατά τη διάρκεια της πτήσης ανάλογα με την επιλογή του χρήστη.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να αποφεύγει εμπόδια κατά την διαδρομή του. Ο πύραυλος, ο οποίος διαθέτει τεχνολογία που ακολουθεί το έδαφος, μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια του νερού. Χρησιμοποιεί τον κινητήρα turbojet KTJ-1750 που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία αμυντικών ερευνών Kale Arge.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar Akinci

Το Bayraktar Akinci είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης μεγάλης αντοχής, πετώντας σε μεγάλο ύψος που κατασκευάζεται από την τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar. Οι τρεις πρώτες μονάδες τέθηκαν σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις 29 Αυγούστου 2021.

Το αεροσκάφος έχει 5,5+ τόνους μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) εκ των οποίων τα 1350+ κιλά αποτελούνται από ωφέλιμο φορτίο και μεγάλο άνοιγμα φτερών 66 ποδιών (20 m).

Το Akinci είναι εξοπλισμένο με δύο turboprop κινητήρες που έχουν δύο διαφορετικούς τύπους ωστικών δυνατοτήτων, όπως 450 ή 750 hp και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης και αντίμετρων, συστήματα διπλής δορυφορικής επικοινωνίας, ραντάρ αέρος-αέρος, ραντάρ αποφυγής σύγκρουσης και εθνικό προηγμένο ραντάρ συνθετικού διαφράγματος.

Τέλος το Bayraktar Akinci είναι το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης ικανό να εκτοξεύσει πύραυλο κρουζ.

Η τακτική χρήση του Akinci στο Αιγαίο

Η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα Akinci εξοπλισμένα με πύραυλο Cruise ÇAKIR σε αποστολές προσβολής στόχων στα νησιά μας στο Αιγαίο και στον θαλάσσιο χώρο αυτού, από μεγάλη απόσταση.

Σε αυτόν τον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησής του κατατείνει το γεγονός ότι το εν λόγω drone, είναι πάρα πολύ αργό με maximum ταχύτητα τα 361 χλμ την ώρα, γεγονός που το καθιστά λίαν ευάλωτο στόχο για τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των οποίων η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια.

Κοινώς αν τα Akinci βγουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια τουλάχιστον μιας Ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα φίλια μαχητικά θα τα καταρρίψουν σαν τις μύγες, το ένα μετά το άλλο. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον στα αρχικά στάδια κατά των νησιών μας, ένα συνδυασμό από drones καμικάζι, ΠΕΠ, αυτοκινούμενου πυροβολικού και πυραύλων εκτοξευόμενους από το Akinci.

Τα Akinci δεν πρόκειται η Τούρκοι να τα βγάλουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια και η προσβολή οχυρωματικών θέσεων μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπως, Σταθμών Διοικήσεων, αποθηκών πυρομαχικών, σταθμών παραγωγής ενέργειας, ύδρευσης, γεφυρών και γενικότερα έργων κοινής ωφελείας στρατηγικού ενδιαφέροντος, θα γίνεται ενώ αυτά θα πετούν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, σε απόσταση χιλιομέτρων από τα μικρασιατικά παράλια, κάνοντας χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν, όπως είναι οι TRG-230-IHA, η βόμβα μινιατούρα Tolun και οι πύραυλοι cruise ÇAKIR.

Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται τα ευάλωτα και αργά Akinci από τα τουρκικά αντιαεροπορικά και την τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα έχει βγει στο Αιγαίο μαζί ίσως με το Κizinlema και τα ΤΒ-3 drones που θα πετούν από το TCG Anadolu, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία όμως έχει την υπεροχή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...