Η Τούρκοι είναι γνωστό ότι παρά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την χώρα τους, συνεχίζουν ακάθεκτοι το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα ,εντάσσοντας νέα οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών τους και προβαίνοντας σε δοκιμές όσων η κατασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Διπλή πυραυλική δοκιμή ετοιμάζουν οι Τούρκοι στην Μαύρη θάλασσα
Στο πλαίσιο αυτό, Τουρκικό ΜΜΕ έγκριτο σε αμυντικά θέματα, αναφέρει ότι "η Roketsan, μια από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, θα πραγματοποιήσει δοκιμές βολής των βαλλιστικών πυραύλων CENK και TAYFUN σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", επισημαίνοντας:
"Στις δοκιμές που θα γίνουν στη Μαύρη Θάλασσα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα εκτοξευθούν πυρομαχικά τόσο μεγάλης εμβέλειας.
Επί του παρόντος, ο πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι γνωστός ως βαλλιστικός πύραυλος BORA με βεληνεκές 280+ χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος TYPHOON, του οποίου η πρώτη δοκιμαστική βολή πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, έχει υπερδιπλάσια εμβέλεια του BORA.
Ο βαλλιστικός πύραυλος CENK, του οποίου οι δραστηριότητες ανάπτυξής του θα ξεκινήσουν με την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση φέτος, θα είναι ο βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς της Τουρκίας μέχρι στιγμής.
Οι πυραυλοκινητήρες και τα καύσιμα, που είναι τα πιο σημαντικά συστατικά των βαλλιστικών πυραύλων, αναπτύχθηκαν εξ ολοκλήρου από μηχανικούς της Roketsan με εθνικά μέσα.
Χάρη στην τεχνογνωσία της, η Roketsan είναι σε θέση να αναπτύξει πυρομαχικά με τόσο μεγάλη εμβέλεια χωρίς να παγιδευτεί στο καθεστώς ελέγχου τεχνολογιών πυραύλων (MTCR).
Η πρώτη δοκιμαστική βολή του πυραύλου της Roketsan TYPHOON
«Τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (TBM)», είναι βαλλιστικοί πύραυλοι με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα .
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι με βεληνεκές 300-1000 χιλιομέτρων ορίζονται ως «Βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας (SRBM)».
Ο TAYFUN έγινε ο πρώτος βαλλιστικός πύραυλος μικρής εμβέλειας της Τουρκίας.
Έτσι, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ικανότητα Τακτικών Βαλλιστικών Πυραύλων από τη δεκαετία του 1990, ανέβηκαν σε υψηλότερη κατηγορία στον τομέα αυτό για πρώτη φορά.
Ο πύραυλος TAYFUN, ο οποίος δομικά μοιάζει πολύ με τον βαλλιστικό πύραυλο BORA, έχει γίνει το πυραυλικό σύστημα μεγαλύτερου βεληνεκούς της Τουρκίας μέχρι στιγμής και αφού θα υποβληθεί σε μερικές ακόμη δοκιμαστικές βολές, αναμένεται να συμπεριληφθεί στην απογραφή στο άμεσο μέλλον.
Η Τουρκία δεν είχε προηγουμένως βαλλιστικό πύραυλο κλάσης SRBM. Μετά την Αρμενία, τη Συρία και το Ιράν, η Τουρκία έχει επίσης εισέλθει στο σύμπλεγμα χωρών με SRBM στην περιοχή της.
Το βεληνεκές του πυραύλου CENK δεν είναι ακόμη γνωστό. Ωστόσο, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είχαν ανακοινώσει στο κοινό ότι η Τουρκία είχε στόχο βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 1000 χιλιομέτρων."
Η Τουρκική πυραυλική απειλή
Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:
1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων
2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων
3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)
4. Tayfun με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος CENK που θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες θα είναι πιθανότατα αυτός που θα έχει το συγκεκριμένο βεληνεκές.
Αν προβούν οι Τούρκοι σε εγκατάσταση των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.
Συνεπώς θεωρητικά στόχοι στρατηγικής σημασίας , όπως υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, γέφυρες, φράγματα, λοιπά έργα κοινής ωφελείας, καθώς και στρατιωτικοί στόχοι όπως αεροδρόμια, λιμάνια, στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών και έργα οχυρώσεως, δύναται να βληθούν από τους Τούρκους.
Και λέμε θεωρητικά, γιατι η Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της καλύπτεται από ένα ισχυρότατο πλέγμα πολυεπίπεδης διαλειτουργικής διακλαδικής αντιαεροπορικής αμύνης, ικανής να αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική απειλή.
Επίσης η προσθήκη στο τουρκικό οπλοστάσιο πολλών drones , διαφόρων αποστολών και δυνατοτήτων ,δημιούργησε νέα δεδομένα για την Ελλάδα, η οποία προέβη στην προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονου anti-drone συστήματος στην επικράτεια της, προκειμένου να αντιμετωπίσει την νέα τουρκική απειλή.
Διαπίστωση ωστόσο από όλα τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία αυξάνει διαρκώς τις επιθετικές της δυνατότητες με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς και drones, προκειμένου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος στην Ελληνική επικράτεια χωρίς ανθρώπινες απώλειες για την ίδια, με την Ελλάδα στον αντίποδα να ενισχύει τα αμυντικά της μέσα με ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας και εγκατάσταση anti-drone συστήματος, αλλά να στερείται την δυνατότητα να πλήξει την τουρκική ενδοχώρα σε βάθος με Στρατηγικά όπλα, πλήν της πολεμικής της Αεροπορίας και του Πολεμικού ναυτικού της και με πυραυλικά συστήματα σε μικρούς αριθμούς και μεσαίου βεληνεκούς.
Οι κινήσεις της Ελλάδας
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην αγορά όχι μόνο αμυντικών οπλικών συστημάτων και μέσων, αλλά και επιθετικών, που θα της δίνουν την δυνατότητα να πλήξει στόχους σε βάθος στην τουρκική ενδοχώρα, χωρίς να ρισκάρει την παραμικρή ανθρώπινη απώλεια.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι κινήσεις της χώρας μας θα πρέπει να είναι οι εξής:
1.Να προμηθευθεί επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.
2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας και ιδιa;iτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά.
3.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς φθηνών drones καμικάζι και UCAV, καθώς και θαλάσσιων USV.
4. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν όλη την τουρκική επικράτεια.