Ελληνοτουρκικά

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια-Ποια η επίδραση στα Ελληνοτουρκικά

Η ΕΕ και η χώρα μας ως μέλος αυτής είναι γεγονός ότι με αφορμή το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, επιχειρούν μια  σταδιακή απεξάρτηση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάνοντας στροφή στην "πράσινη ενέργεια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δεν ισχύει για την Τουρκία, η οποία  έκανε στροφή πρόσφατα στην πυρηνική ενέργεια και  εισήλθε στο κλάμπ των χωρών που θα διαθέτει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό του Ακουγιού.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι φιλοδοξίες της Τουρκίας για την πυρηνική ενέργεια  αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και ποιά θα είναι η  επίδραση τους σε Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό.

Οι πέντε πρώτες χώρες Παγκοσμίως σε πυρηνικούς αντιδραστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

"Όταν η πυρηνική ενέργεια εμφανιστεί στiς ειδήσεις, είναι συχνά για όλους τους λάθος λόγους", επισημαίνει σε  σχετικό άρθρο του Διεθνές έγκριτο ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την εκτίμησή μας είναι τα παρακάτω:

"Οι καταστροφές στο Τσερνόμπιλ και στη Φουκουσίμα υπενθύμισαν τους κινδύνους από τη γήρανση των υποδομών στα σημερινά εργοστάσια, το αυξανόμενο κόστος κατασκευής νέων και το άλυτο ζήτημα των πυρηνικών αποβλήτων.

Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 449 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία, παγκοσμίως, που είναι υπεύθυνοι για την παροχή περίπου 10%της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τους περισσότερους λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πλανήτη  96. Μαζί, έχουν χωρητικότητα 97.565 MW και, πέρυσι, η πυρηνική ενέργεια αποτελούσε περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Η Γαλλία φιλοξενεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν περίπου το 75%της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Έχει πει ότι θα μειώσει αυτό το ποσό στο 50%  έως το 2035.

Η Κίνα με 48, η Ιαπωνία  με 37 και η Ρωσία με  36, αποτελούν την υπόλοιπη πρώτη πεντάδα.

Η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας στο Ακουγιού

Η Τουρκία από την πλευρά της συνεργάστηκε με τη Ρωσία για να ανοίξει νέο σταθμό πυρηνικής ενέργειας στα Άδανα, στο Ακουγιού.

Τα εγκαίνια της πρώτης εγκατάστασης πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, της οποίας η κατασκευή θα συνεχιστεί έως το 2025 βάσει της συμφωνίας, επιταχύνθηκαν για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, με την εισαγωγή του πρώτου πυρηνικού καυσίμου.

Το εργοστάσιο, το οποίο θα έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 60 ετών με παράταση άλλα 20 χρόνια, θα παράγει ενέργεια χωρίς άνθρακα όλο το εικοσιτετράωρο.

Η Rostaom  στο πλαίσιο  μακροπρόθεσμης σύμβασης για το Ακουγιού, συμφώνησε να παράσχει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του εν λόγω  σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Ο Οργανισμός συνοδεύει την Τουρκία μέσω αποστολών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υποστήριξη των υψηλότερων προτύπων για το Aκουγιού , συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να είναι πάντα μια δύναμη για το καλό.

«Χαίρομαι που συνοδεύω την Τουρκία σε αυτήν την ιστορική ημέρα όπου το έργο Ακουγιού γίνεται πραγματικότητα, στην τελετή της άφιξης του πρώτου πυρηνικού καυσίμου στον πυρηνικό σταθμό », είπε.

Ενστάσεις-φόβοι για το Ακουγιού

Ωστόσο, ορισμένοι Τούρκοι πολίτες είναι κατά του πρώτου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας. Έχουν ανησυχίες, μετά τις παγκόσμιες καταστροφές. Μετά το ατύχημα του αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ανατολική ακτή της Μαύρης Θάλασσας ήταν μια από τις βαριά μολυσμένες περιοχές της Τουρκίγια. Οι άνθρωποι στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας λένε ότι, μετά την πυρηνική κατάρρευση του Τσερνομπίλ στις 26 Απριλίου 1986, τα κρούσματα καρκίνου κλιμακώθηκαν και η συχνότητα εμφάνισης βρογχοκήλης αυξήθηκε σημαντικά.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε όλη την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ παρήγαγαν εκατομμύρια λίτρα ραδιενεργών αποβλήτων ,ένα μείγμα υγρών, ιζημάτων και λάσπης, στο όνομα της εθνικής άμυνας.

Τα τοξικά απόβλητα, ένα υποπροϊόν της δημιουργίας πλουτωνίου για πυρηνικές βόμβες, συλλέγονταν για 45 χρόνια σε υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης, κυρίως στο Hanford της Ουάσιγκτον και στην τοποθεσία του ποταμού Savannah στη Νότια Καρολίνα.

Σχετικά με τα παραπάνω, η πυρηνική βιομηχανία θα πρέπει να χειρίζεται τα πυρηνικά απόβλητα με ασφάλεια στην Τουρκία και σε συμμόρφωση με τις αυστηρές απαιτήσεις της Τουρκικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών.

Οι πυρηνικές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποτελούν εναλλακτική η μία για την άλλη, από σήμερα. Η προσφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις συνθήκες της ημέρας.

Οι βασικές πηγές ενέργειας που λειτουργούν συνεχώς με την ίδια απόδοση είναι το φυσικό αέριο, οι πυρηνικές μονάδες και οι μονάδες άνθρακα, αν και είναι υψηλοί ρυπογόνες."

Η επίδραση σε Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

Εμείς με πληθώρα σχετικών άρθρων μας έχουμε επισημάνει αλλά και τονίσει το τουρκικό ενδιαφέρον για απόκτηση πυρηνικών όπλων στο μέλλον και τον εναγκαλισμό του Ερντογάν στο πυρηνικό Πακιστάν, το οποίο έχει την τεχνογνωσία για μετατροπή της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, όπως αυτός του Ακουγιού για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σε πυρηνικά όπλα.

Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι  εφόσον υλοποιηθεί θα έχει τεράστια επίδραση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αφού η Τουρκία θα γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη από ΗΠΑ-ΕΕ και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να επιβάλλει τετελεσμένα σε βάρος του Ελληνισμού.

Επίσης προγενέστερο άρθρο μας επισημαίναμε ότι το Ακούγιου είναι μια πυρηνική περιβαντολλογική βόμβα στην πόρτα μας, στο οποίο αναλύαμε στοιχεία του του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, αναφορικά με τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακουγιού, αφού το εργοστάσιο βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών, με  ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει  πάρα πολύ αρνητικά Κύπρο-Κρήτη και Δωδεκάνησα πρωτίστως.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...