Οι Τούρκοι είναι γεγονός ότι έχουν προσανατολίσει την αμυντική τους βιομηχανία η οποία εργάζεται μεθοδικά στον κυριότερο στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και την κατάκτηση των νησιών μας.
Επίσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία έχει συντάξει ανάλογα σχέδια, όπου υπάρχει πρόβλεψη για διεξαγωγή αποβατικών και αεραποβατικών- αεροκίνητων επιχειρήσεων σε βάρος των νησιών μας.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να μας ανησυχεί ο τεράστιος στόλος ελικοπτέρων της "γείτονας", καθώς και τα μεταγωγικά της αεροσκάφη, με προεξέχοντα τα Α-400, τα οποία της δίνουν την δυνατότητα διεξαγωγής αεραποβατικών επιχειρήσεων όχι μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά και πολυ δυτικότερα...
Ο εκσυγχρονισμός των Α-400 συνεχίζεται
Πρόσφατα ο Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Atilla Gülan σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας του, φερεται ότι δήλωσε:
«Το επίπεδο που επιτεύχθηκε και οι δραστηριότητες μετασκευής (ενίσχυσης) και συντήρησης του αεροσκάφους A-400M, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ικανότητας μεταφοράς και έχουν προστεθεί στον κατάλογο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας με τον εξοπλισμό με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μας κάνουν περήφανους.
Εξασφαλίστηκε ότι οι δραστηριότητες μετασκευής που πραγματοποιούνται από την εταιρεία Airbus στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία για πρώτη φορά με Τούρκους μηχανικούς και τεχνικούς χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους. Ο Γκιουλάν τόνισε ότι τα A-400M επιτρέπουν επίσης στην τουρκική σημαία να κυματίζει σε πολλές γεωγραφικές περιοχές σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Γκιουλάν δήλωσε ότι συνολικά 10 αεροσκάφη A-400M στο απόθεμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν πολύ επιτυχημένα καθήκοντα, κατά την διάρκεια "Τελετής Παράδοσης του 4ου Μετασκευασμένου Αεροσκάφους A-400M στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία" στη 12η Διοίκηση Κύριας Βάσης Αεροπορικών Μεταφορών, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Τονίζοντας ότι τα A-400M έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση όλων των ειδών των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις από την ημερομηνία που μπήκαν στο απόθεμα, ο Γκιουλάν εξήγησε ότι αυτό το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για τη γρήγορη μεταφορά μονάδων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα χωρίς κανέναν περιορισμό στις προσπάθειες να γίνει η Τουρκική αεροπορία μια αποτελεσματική και ηγετική αεροπορική και διαστημική δύναμη στην περιοχή, ο Γκουλάν είπε:
"Με τη βοήθεια της Διεύθυνσης, ξεκίνησε η συντήρηση του αεροσκάφους μας σε επίπεδο C . Εκτός από την αποκτηθείσα δυνατότητα συντήρησης σε εργοστασιακό επίπεδο, οι δραστηριότητες μετασκευής που πραγματοποιεί η Airbus στην Ευρώπη έχουν πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Τουρκία, με Τούρκους μηχανικούς και τεχνικούς εκτός των εγκαταστάσεων της Airbus, χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους."
Δηλώνοντας ότι οι δραστηριότητες μετασκευής 3 αεροσκαφών A400M ολοκληρώθηκαν εδώ και προστέθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία με πρόσθετες δυνατότητες, συνέχισε ως εξής:
«Σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες της επιτυχούς παράδοσης και ένταξης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας του τέταρτου αεροσκάφους, εξοπλισμένου με βελτιωμένα συστήματα αυτοπροστασίας, αυτόματη απελευθέρωση υλικού και ενισχυμένες δυνατότητες τακτικής πτήσης σε χαμηλό ύψος.
Η Πολεμική μας Αεροπορία είναι εξοπλισμένη με έμπειρο προσωπικό, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Ο Ιμντάτ Ερσόϊ, Γενικός Διευθυντής Στρατιωτικών Εργοστασίων, δήλωσε ότι είναι περήφανοι που παραδίδουν το 4ο αεροσκάφος στη Διοίκηση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τόσο έγκαιρα όσο και με την καλύτερη ποιότητα, με εγχώριους και εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μετασκευής που πραγματοποιούνται, στην 2η Διεύθυνση Εργοστασίου Συντήρησης Αέρος.
Επισήμανε μάλιστα ότι η Διεύθυνση 2ου Εργοστασίου Συντήρησης Αεροπορίας είχε πολύ σημαντικές συνεισφορές τόσο στη βιομηχανία Καϊσέρι όσο και στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράδοση του 4ου A-400 στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία 2 μήνες νωρίτερα
Ο Γενικός Διευθυντής της ASFAT Esad Akgün είπε:
«Σήμερα, είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που παραδίδουμε με επιτυχία το 4ο αεροσκάφος A-400M, το οποίο μετασκευάστηκε εδώ και αναμενόταν να παραδοθεί σε 6 μήνες σύμφωνα με το σχέδιο, 2 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, δηλαδή σε 4 μήνες.
Στόχος μας είναι η μετασκευή συνολικά 9 αεροσκαφών A400M που βρίσκεται στο απόθεμα της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας μας να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο του 2025 με την αρχή του χαμηλότερου κόστους, της υψηλότερης ποιότητας "
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Mουσίν Ντερέ και ο πρόεδρος της Airbus Turkey Σάϊμον Γουόρντ και μετά τις ομιλίες υπογράφηκε έκθεση σχετικά με την παράδοση του αεροσκάφους.
Ο υπουργός Ακάρ επιθεώρησε το αεροσκάφος που παραλήφθηκε και έλαβε πληροφορίες από τις αρχές."
Τεχνικά Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες
Με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο έως 37 τόνους (81.600 λίβρες) και όγκο 340 m3 (12.000 ft3), το A400M μπορεί να μεταφέρει πολλά οπλικά συστήματα μεγάλου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων και ελικοπτέρων που είναι πολύ μεγάλα ή πολύ βαριά για τακτικά αερομεταφορέα προηγούμενης γενιάς , για παράδειγμα ένα ελικόπτερο NH90 ή ένα CH-47 Chinook ή ένα βαρύ μαχητικό όχημα πεζικού για στρατιωτικούς σκοπούς.
Μπορεί επίσης να μεταφέρει ένα βαρύ φορτηγό υλικοτεχνικής υποστήριξης, ένα σκάφος διάσωσης ή μεγάλες συσκευές ανύψωσης, όπως εκσκαφείς ή κινητούς γερανούς που χρειάζονται για να βοηθήσουν στην ανακούφιση από καταστροφές.
Προσωπικό και στρατεύματα
Το 2020 το A-400M ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πτήσεις πιστοποίησης για την εναλλακτική και ταυτόχρονη ρίψη αλεξιπτωτιστών έως και 116 αλεξιπτωτιστών, 58 ανά πόρτα.
Υψηλή ταχύτητα/μεγάλο υψόμετρο
Χάρη στις τεχνολογίες αιχμής του, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μοναδικών κινητήρων στροβιλοκινητήρα EuroProp International (EPI) TP 400, το A400M έχει τη δυνατότητα να πετάει αποστάσεις έως και 4.800 nm/8.900 km, σε υψόμετρο πλεύσης έως και 37.000 πόδια. /11.300 m, και με ταχύτητα έως και 0,72 Mach.
Μπορεί ακόμη και να πετάξει έως και 40.000 πόδια/12.200 μέτρα για ειδικές επιχειρήσεις.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα για στρατηγικές/υλικοτεχνικές αποστολές.
Πετώντας πιο γρήγορα, το A400M μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα σε κρίσεις, ενώ καθώς μπορεί να πετάξει ψηλότερα, το αεροσκάφος μπορεί να ταξιδεύει πάνω από κακές καιρικές συνθήκες και αναταράξεις που συναντώνται σε μεσαία ύψη, με αποτέλεσμα λιγότερη κόπωση για τα πληρώματα, τους επιβάτες ή τα στρατεύματα.
Εναέριος Ανεφοδιασμός
Σχεδιασμένο εξαρχής για να είναι αεροσκάφος μεταφοράς και εναέριου ανεφοαδιασμού, το A-400M παρέχει στις αεροπορικές δυνάμεις έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να αποκτήσουν ικανότητα ανεφοδιασμού αέρος-αέρος (AAR) εκτός από ένα ευέλικτο υλικοτεχνικό και τακτικό αερομεταφορέα.
Με βασική χωρητικότητα καυσίμου 63.500 λίτρων (50.800 kg), η οποία μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με πρόσθετες δεξαμενές αποθήκευσης φορτίου, το A400M είναι το πιο ικανό τακτικό δεξαμενόπλοιο στην αγορά.
Αναβάθμιση της απειλής στο Αιγαίο
Γνωρίζουμε ότι η έδρα της 1ης ΤΑΞ(ΚΔ-ΑΛ) (Ταξιαρχία Καταδρομών-Αλεξιπτωτιστών) βρίσκεται στην Καισάρεια, ενώ το αεροδρόμιο Ερκιλέτ που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων αποτελεί την βάση των 10 τουρκικών μεταγωγικών Α-400, με αποτέλεσμα τα νησιά μας στο Αιγαίο να υπερκαλύπτονται από την ακτίνα δράσης των εν λόγω αεροσκαφών.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη δυνατότητα πραγματοποίησης ρίψης Τούρκων αλεξιπτωτιστών, 116 έχει την δυνατότητα ρίψης το καθένα από αυτά στα νησιά μας στο Αιγαίο, ή μεταφοράς δυνάμεων -οπλικών συστημάτων-πυρομαχικών σε αυτά εφόσον εξασφαλιστεί χώρος προσγείωσης τους, κανονικό αεροδρόμιο ή αεροδιάδρομος.
Η ύπαρξη των αεροσκαφών Α-400 Μ σε συγκερασμό με τις 17 Ταξιαρχίες Καταδρομών των ΤΕΔ, προσδίδει επιχειρησιακές δυνατότητες της Τουρκίας ακόμη και στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά μας στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα επαυξάνει τις δυνατότητες εναέριου ανεφοδιασμού της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.