Αύριο θα συναντηθούν οι πρόεδροι Κύπρου και Γαλλίας, κκ. Χριστοδουλίδης και Μακρόν με μια βαριά ατζέντα που περιλαμβάνει πολλά σοβαρά ζητήματα για το νησί και τον έλεγχο της Μεσογείου, από τον τουρκικό παράγοντα.
Κυπριακές πηγές στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, και τον δημοσιογράφο Γιάννο Χαραλαμπίδη, αναφέρουν ειδικά το “ θέμα της παραλαβής των γαλλικών πυραύλων Exocet Block 3 (με εμβέλεια 180 χιλιόμετρα) εντός του 2023, με τους οποίους η Εθνική Φρουρά θα στοχεύει τα τουρκικά πολεμικά πλοία που θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν την ΑΟΖ της”.
Το έτερο θέμα αφορά την κατασκευή Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, για να μπορούν να ελλιμενίζονται πολεμικά πλοία συμμαχικών χωρών, όπως είναι αυτά της Γαλλίας ή ακόμη και εκείνα της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Για το θέμα αυτό είναι σε συναγερμό οι Τούρκοι, αφού η Κύπρος σε συνεργασία με τη Γαλλία, δημιουργεί μια μεγάλη ναυτική βάση αντίβαρο στην τουρκική βάση στην Αμμόχωστο.
Η βάση αυτή θα αύξανε την αποτροπή της Κύπρου και θα εμποδίσει τα σχέδια της Τουρκίας για ναυτική κυριαρχία και εμπέδωση της παράνομης «Γαλάζιας Πατρίδας».
Η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο αβύθιστο “αεροπλανοφόρο” στην Ανατολική Μεσόγειο και σε συνδυασμό με την Αεροπορική βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, αποκτά τεράστια γεωπολιτική σημασία.
Οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας είναι πολύ πιο στενές πλέον.
Η Κύπρος επιτρέπει ήδη σε γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τη στρατιωτική της αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, ενώ δέχεται γαλλικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της.
Η Γαλλία επιθυμεί επίσης να κάνει αισθητή την παρουσία της για να στείλει μηνύματα στην Τουρκία να μην διανοηθεί να παρέμβει στις υπεράκτιες γεωτρήσεις από τη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Total και τον Ιταλό εταίρο της Eni, που θα πραγματοποιηθούν στα ύδατα της ΝΑ Μεσογείου, ενός της κυπριακής ΑΟΖ.
Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Γάλλοι επιθυμούν να ηγηθούν τις προσπάθειας να ελεγχθούν οι θαλάσσιοι δίοδοι προς το Σουέζ, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζει στην πλευρά των Κατεχομένων, την δημιουργία μιας mega-βάσης, σε στεριά και θάλασσα, με την παρουσία μόνιμου στολίσκου, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και μαχητικών αεροσκαφών F-16, με στόχο φυσικά την Μεσόγειο.
Η Ελλάδα οφείλει να μην μείνει αμέτοχη στα σχέδια αυτά
Η χώρα μας ως εγγυήτρια δύναμη έχει συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.Η Αθήνα οφείλει να τονίζει σε όλους τους τόνους στην Τουρκία ότι η κατάσταση στην Κύπρο, και οι απειλές εναντίον του νησιού επηρεάζουν σοβαρά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το Κυπριακό δεν επηρεάζει μόνο την Λευκωσία αλλά και την ελληνική άμυνα, αφού η ασφάλεια του νησιού είναι κομμάτι του σχεδίου της ελληνικής στρατιωτικής ασφάλειας.
Η μετατροπή των Κατεχομένων σε μια τεράστια τουρκική αεροναυτική βάση επηρεάζει το Αιγαίο και επηρεάζει όλα τα σχέδια της χώρας μας για εξορύξεις νοτίως της Κρήτης.
Το πιο σοβαρό όμως είναι τα εγκαίνια της βάσης drones εξοπλισμένα με πυραύλους με έδρα το κατεχόμενο παλαιό αεροδρόμιο του Λευκονοίκου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα στοχεύει με την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής και αεροπορικής βάσης στο νησί, να την συνδέσει με την βάση στην Αλεξανδρέττα αλλά και την Λιβύη, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο της Α.Μεσογείου και την αποτροπή κατασκευής του αγωγού East Med.
Τα τουρκικά drones, η ναυτική βάση που σχεδιάζεται στην Αμμόχωστο και η αποστολή μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων από την Άγκυρα, αποσκοπούν σε ένα άλλο ακόμα πιο τρομερό σχέδιο, που αφορά τον έλεγχο της περιοχής από και προς το Σουέζ.
Ο Ερντογάν και ο Yπουργός Ενέργειας του, μας έχουν προειδοποιήσει ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε έρευνες στην Α.Μεσόγειο, τις οποίες δεν θα αποδεχθεί Λευκωσία και Αθήνα, είναι πιθανό να έχουμε εκτράχυνση της καταστάσεως και την διολίσθηση σε ένα σενάριο αεροναυτικού αποκλεισμού της Κύπρου, η οποία σημειωτέον δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.