Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το Τουρκικό αεροσκάφος εγγύς αεροπορικής υποστήριξης HÜRJET θα παραχθεί μαζικά το 2025-Η διαμόρφωση της άμυνας σε Αιγαίο και Θράκη

Η Τουρκία όπως έχουμε επισημάνει σε πληθώρα άρθρων μας, ακόμη και μετά τους καταστροφικούς σεισμούς συνεχίζει απρόσκοπτα το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα ενδεικτική των προθέσεων του Ερντογάν για την συνέχεια στα ελληνοτουρκικά, είναι το  προεκλογικό σποτ του τουρκικού κυβερνώντος ΑΚΡ που γιορτάζει την Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας,  στο οποίο αναφερθήκαμε ενδελεχώς σε σχετικό άρθρο μας όπου παρουσιάζονται:

Το τουρκικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, το εγχώριας κατασκευής ηλεκτρικό αυτοκίνητο TOGG, η εξόρυξη φυσικού Αερίου, η Αγία Σοφία με τουρκικές σημαίες στους Μιναρέδες της δείγμα της μετατροπής της εκ νέου σε τζαμί,Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως τουρκικά και Δορυφόρος Turksat που ελέγχει τα πάντα στο Αιγαίο. 

https://www.youtube.com/watch?v=KK8NG3Ul1OE

Το HÜRJET πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση

Πρός επίρρωση των παραπάνω, έρχεται άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που αναφέρεται λεπτομερειακά στο γεγονός της πρώτης πτήσης του τουρκικού  εκπαιδευτικού -ελαφράς επίθεσης  αεροσκάφους HURJET, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι  το πρώτο γηγενές  στρατιωτικό αεροσκάφος της Τουρκίας, ως ακολούθως:

Αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) το πρωτότυπο  αεροσκάφος HÜRJET, το οποίο απογειώθηκε από τη Διοίκηση Αεροδρομίου που βρίσκεται δίπλα στην TAI, για την πρώτη του πτήση και προσγειώθηκε με επιτυχία αφού έμεινε για λίγο στον αέρα.

Οι εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος HÜRJET Jet Trainer Project ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2017. Το πρώτο εξάρτημα, του οποίου η παραγωγή ολοκληρώθηκε, μεταφέρθηκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου 2022.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων συναρμολόγησης,  ξεκίνησαν δοκιμές εδάφους (εξοπλισμός προσγείωσης, καλωδίωση, μηχανισμός θόλου, ηλεκτρικές δοκιμές) και το HÜRJET ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πρώτες απαιτήσεις εκκίνησης κινητήρα, δοκιμές αεροηλεκτρικού συστήματος, ηλεκτρικού συστήματος και καυσίμου καθώς και την εκκίνηση του κινητήρα, μια από τις πιο σημαντικές καμπές του έργου, στις 30 Ιανουαρίου 2023. .

Το HÜRJET, το οποίο πραγματοποιεί δοκιμές "ταξί" από τις 18 Μαρτίου 2023, εγκατέλειψε εντελώς το έδαφος και πέταξε στον ουρανό στις 25 Απριλίου 2023.

Το HÜRJET, απογειώθηκε στις 07:35 και ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση με ασφάλεια, μένοντας στον αέρα για 26 λεπτά, πετώτας σε υψόμετρο  στα 14000 πόδια σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής, αναπτύσσοντας ταχύτητα  250 κόμβων στον αέρα.

Ενεργοποίησε δε όπως αναμενόταν όλα του τα συστήματα και ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του  δοκιμαστική πτήση, ενώ συνοδευόταν  από μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής αεροπορίας πέταξε ένα στρατιωτικό αεροσκάφος σχεδιασμένο  και κατασκευασμένο γηγενώς, με μοναδικές δυνατότητες.

Το HÜRJET αναμένεται να εισέλθει στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έως το 2025.

Η πρώτη παραγγελία για το HÜRJET δόθηκε από την Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, ως 4+12 μονάδες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το Πρόγραμμα HÜRJET

Η TAI ξεκίνησε το Πρόγραμμα HÜRJET για τις δυνατότητες που αναδύονται στην αγορά, χρησιμοποιώντας τις οικονομικά αποδοτικές γνώσεις και την εμπειρία της στην παραγωγή και σχεδιασμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών/συστημάτων.

Με το HÜRJET, έχει ως στόχο να σχεδιάσει, να κατασκευάσει, να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες πιστοποίησης του εκπαιδευτικού αεριωθούμενου νέας γενιάς, το οποίο θα αντικαταστήσει το αεροσκάφος T-38 στον κατάλογο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας και τα αεροσκάφη F-5 που χρησιμοποιούνται σε ακροβατικές επιδείξεις .

https://youtu.be/xA7CXbVfRa8

Μεταξύ αυτών των στόχων είναι η εκτέλεση της πρώτης ασφαλούς πτήσης στη διαμόρφωση που καθορίστηκε στο πλαίσιο του έργου στις αρχές του 2023, η ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων πιστοποίησης έως το τέλος του 2025 και η απογείωση της παραλλαγής jet trainer.

Αποστολές που σχεδιάζονται να αναληφθούν  από το HÜRJET, είναι η Εκπαίδευση Ετοιμότητας Μάχης, Ελαφρά Επίθεση (Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη),  Αεροσκάφος Ακροβατικής Επίδειξης, Συμβατότητα Αεροσκάφος Αεροπλανοφόρου.

Στο πλαίσιο του έργου, σχεδιάζεται η παραγωγή δύο πρωτότυπων πτήσεων αεροσκαφών και ενός στατικού καθώς και ενός αεροσκάφους δοκιμής κόπωσης που θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμαστικές δραστηριότητες.

Τεχνικές προδιαγραφές

Άνοιγμα φτερών 9,5 m
Μήκος 13,6μ
Ύψος 5,1μ
Περιοχή πτέρυγας 35 m^2
Προώθηση 17.600 λίβρες
Μέγιστη Ταχύτητα 1,4 Mach
Ανώτατο όριο εξυπηρέτησης 45.000 πόδια
Όριο G +8 G/-3 G
Εμβέλεια 2222 χλμ
Χωρητικότητα 2721 kg

Η διαμόρφωση της άμυνας μας σε Αιγαίο και Θράκη

Το HÜRJET, σύμφωνα με τους Τούρκους θα είναι συμβατό για χρήση από το μίνι αεροπλανοφόρο τους TCG Anadolu, ενώ θα δύναται να επιχειρεί επίσης ως αεροσκάφος παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης για τα μαχόμενα τμήματα του τουρκικού στρατού.

Η παροχή (ΕΑΥ) με απλούς όρους, σημαίνει ότι κατά τη διεξαγωγή χερσαίων τουρκικών  επιθετικών επιχειρήσεων ή αεροκίνητων ενεργειών  στον Έβρο, καθώς και αμφίβιων-αποβατικών-αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας, τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και ελαφρά  αεροσκάφη HÜRJET, θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε αποστολές προσβολής φιλίων εμπεπλεγμένων τμημάτων κοντά στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) ή των άμεσων εφεδρειών τους. 

Τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφώσουν ανάλογα την τακτική και τον εξοπλισμό μας ως ακολούθως:

Αμυντικός τομέας 

Εξοπλισμός με περισσότερα MANPADS των Σχηματισμών του στρατού μας σε Έβρο και νησιά, καθώς και ένταξη anti-drone συστήματος μέχρι επιπέδου Υπομονάδος.

Προετοιμασία εκτενούς σχεδίου παραπλανήσεως με ομοιώματα αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, προσωπικού με ανδρείκελα, καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού στη λήψη παθητικών μέτρων προστασίας.

Επιθετικός τομέας

Απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού, αεροσκαφών παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ ,A-10 Warthog από την Ελλάδα, θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Υπενθυμίζουμε ότι την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη, αναλαμβάνουν τα μαχητικά μας F-16 και  Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο.

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα ειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών. Αυτό είναι το Α-10 Warthog.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...