Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τι διδάσκει για την Ελλάδα η εξάντληση των Ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων που έχει ως αποτέλεσμα την Ρωσική αεροπορική υπεροχή-Οι άμεσες ενέργειες μας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ουσιαστικά γίνει μετατραπεί λόγω της πολύ μεγάλης του διάρκειας, ένας πόλεμος φθοράς μεταξύ των Ρωσικών Ενόπλων  Δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων -πυρομαχικών τους, και των αντίστοιχων Ουκρανικών-Νατοϊκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ρώσοι τους τελευταίους μήνες κυρίως χάρη στο Ιράν και την γηγενή αμυντική τους βιομηχανία, κάνουν εκτεταμένη χρήση UCAV και drones kamikazi, πλήττοντας στρατηγικούς κυρίως στόχους των Ουκρανών, με αποτέλεσμα την καταστροφή μεγάλου μέρους των υποδομών της χώρας, προκαλώντας παράλληλα την υπερκατανάλωση αντιαεροπορικών πυραύλων των αμυνόμενων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω και καθώς τα αμυντικά συστήματα του Κιέβου εξαντλούνται από αντιαεροπορικούς  πυραύλους, είναι τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη να κυριαρχούν στον Ουκρανικό εναέριο χώρο.

Το παραπάνω  συμπέρασμα η Ελλάδα οφείλει να το "διαβάσει" παρα πολύ σοβαρά, αφού είναι δεδομένο ότι η Τουρκία σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την χώρα μας θα επιχειρήσει κάτι ανάλογο, δηλαδή χρησιμοποιώντας τον μεγάλο στόλο UAV, UCAV, drone mamikazi που διαθέτει θα επιχειρήσει να αδυνατίσει την αεράμυνά μας, μειώνοντας το απόθεμα σε αντιαεροπορικούς πυραύλους σε πολύ μεγάλο βαθμό, προκειμένου στη συνέχεια να ενεργήσει η Τουρκική πολεμική αεροπορία σε βάρος μας,έχοντας ως μοναδικό αντίπαλο την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η αεράμυνα της Ουκρανίας

Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνει  ότι "το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει μια κρίσιμη πρόκληση, καθώς έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο εγγύς μέλλον.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα αποθέματα οπλισμού της Ουκρανίας εξαντλούνται ταχέως, γεγονός που θα μπορούσε να αφήσει το σύστημα αεράμυνας ευάλωτο στις ρωσικές επιθέσεις. Αυτή η εξέλιξη υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για την Ουκρανία να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες για την προστασία της κρίσιμης υποδομής της.

Αυτό έρχεται τη στιγμή που η Πολωνία έχει λάβει άδεια από τη Γερμανία να στείλει πέντε μαχητικά Mikoyan MiG-29 στην Ουκρανία.

Στις 13 Απριλίου, η Γερμανία ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας να στείλει πέντε μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στην Ουκρανία. Η Πολωνία απέκτησε 22 MiG-29 από τη Γερμανία το 2003, τα οποία ήταν αρχικά μέρος του ανατολικογερμανικού στρατού.

Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των μαχητικών αεροσκαφών σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος απαιτεί προηγούμενη έγκριση από τη Γερμανία, η οποία χορηγήθηκε σε αυτήν την περίπτωση για την υποστήριξη των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Η Πολωνία και η Σλοβακία συμφώνησαν να παραδώσουν περίπου δύο δωδεκάδες MiG-29 στο Κίεβο. Τον Μάρτιο, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι τα πρώτα σλοβακικά αεροσκάφη είχαν ήδη εμπλακεί σε μάχη στην περιοχή του Χάρκοβο.

Αν και η άφιξη των μαχητικών MiG-29 από την Πολωνία θα παράσχει στην Ουκρανία πρόσθετη αεροπορική ισχύ, είναι απίθανο να αλλάξει την έκβαση της συνεχιζόμενης αεροπορικής σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της φέρονται να αγωνίζονται να αποκτήσουν περισσότερα πυρομαχικά για ουκρανικά όπλα αεράμυνας, τα οποία ήταν απαραίτητα για να αποτρέψουν τα ρωσικά αεροσκάφη και πυραύλους από το να μπορούν να επιτεθούν.

Λόγω του ότι τα συστήματα αεράμυνας κάθε πλευράς εμποδίζουν την άλλη να επιτύχει αεροπορική υπεροχή, η χρήση ρωσικών και ουκρανικών αεροσκαφών στο πεδίο της μάχης είναι ακόμα κάπως περιορισμένη.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών Μίτσελ στις 22 Μαρτίου, ο Στρατηγός Τζέιμς Χέκερ, διοικητής των αμερικανικών Πολεμικών Αεροποριών στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η ολοκληρωμένη αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα των ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων λειτουργεί αποτελεσματικά.

Πρόσθεσε ότι μπορούσαν ακόμη και να καταρρίψουν ο ένας το αεροσκάφος του άλλου.

Εξήγησε ότι η ύπαρξη περισσότερων αεροσκαφών θα επέτρεπε στην Ουκρανία να προσεγγίσει το πεδίο της μάχης από διαφορετικές κατευθύνσεις, καθιστώντας το πιο δύσκολο για τη Ρωσία.

Η Ουκρανία μπορεί να ξεμείνει από αντιαεροπορικούς πυραύλους

Σύμφωνα με πρόσφατα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι το Κίεβο θα ξεμείνει από εξοπλισμό αεράμυνας και πυρομαχικά μέχρι τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε, χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο και με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, περιέχει μια περίληψη που δηλώνει ότι η υπάρχουσα στρατηγική αεράμυνας της Ουκρανίας στοχεύει να διαθέσει τους περιορισμένους πόρους της για την προστασία κρίσιμων εθνικών υποδομών, πληθυσμιακών κέντρων, στρατευμάτων πρώτης γραμμής και άλλων βασικών πόρων.

Αναφέρεται ότι τα σοβιετικά σχεδιασμένα συστήματα Buk και S-300 αποτελούν το 89% των αμυντικών συστημάτων της Ουκρανίας έναντι στόχων άνω των 20.000 ποδιών.

Το έγγραφο που διέρρευσε δείχνει ότι, με βάση το ποσοστό καταναλώσεων εκείνη την εποχή, τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας θα έχουν εξαντληθεί έως τις 2 Μαΐου.

Δεν είναι σαφές εάν το ποσοστό χρήσης έχει αλλάξει από τότε.

Συστήματα όπως τα απαρχαιωμένα SA-3 από τη σοβιετική εποχή ή τα NASAM που παρέχονται από τις δυτικές χώρες είναι ανεπαρκή σε ποσότητα και ανίκανα να ταιριάζουν με την ένταση των επιθέσεων.

Οι πύραυλοι Stinger και τα  Gepard, δύο από τα συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ανάγκη για πρόσθετους πυραύλους εδάφους-αέρος, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να σταματήσουν τα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο Συνταγματάρχης Yuriy Ihnat, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες του υλικού στα έγγραφα.

Ωστόσο, είπε στη Wall Street Journal ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση των σοβιετικής σχεδίασης πυρομαχικών για τις ζωτικής σημασίας συστοιχίες S-300 και Buk.

Είπε επίσης  στην εφημερίδα ότι οι επιπτώσεις θα ήταν σοβαρές εάν η Ουκρανία ηττηθεί στη μάχη για τον έλεγχο των ουρανών. Προέτρεψε  τους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν την υποστήριξή τους, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση.

Τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη θα είχαν περισσότερα περιθώρια για να επιτεθούν σε ουκρανικές τοποθεσίες και να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους εάν οι πύραυλοι αναχαίτισης δεν ήταν επαρκείς, καθιστώντας δυσκολότερο για την Ουκρανία να συγκεντρώσει δυνάμεις για να εξαπολύσε τις αντεπιθέσεις της.

Οι ενέργειες της Ελλάδας

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν έλλειψη αντιαεροπορικών πυραύλων μας σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύγκρουσης, προτείνονται η χώρα μας να προβεί στα εξής:

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιάιτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά. 

3.Να υπάρξει επικάλυψη της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

3. Να προβεί στην συγκρότηση από τώρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα, 3 ΛΑΤ-ΦΑ (Λόχος Αντιαρματικών-φορητών αντιαεροπορικών) ειδικής Σύνθεσης, όπου ο καθένας να διαθέτει από πλευράς αντιαρματικών 10 MILAN-6 TOW-4 KORNET και από πλευράς φορητών αντιαεροπορικών 20 STINGER.

4.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI. 

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

5.  Να προβούμε στην ενοποίηση της αντιαεροπορικής μας άμυνας με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο στην ΝΑ Μεσόγειο, βυθίζοντας την "Γαλάζια Πατρίδα" του Ερντογάν

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...