Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τραγική η κατάσταση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας-Με εκσυγχρονισμό a la turka επιχειρεί ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τα F-16 Blok40/50 του μέχρι το 2050!

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μία σύντομη ανάπαυλα λόγω των καταστροφικών σεισμών, φαίνεται ότι επιστρέφουν σταδιακά στα γνωστά επίπεδα έντασης, αρχικά σε φραστικό επίπεδο μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου, όπου έκαναν λόγο για το σύνολο σχεδόν των διεκδικήσεων σε βάρος μας.

Παράλληλα όπως  έχουμε καταδείξει με πληθώρα άρθρων μας,οι Τούρκοι συνέχιζαν και συνεχίζουν και μετά τους σεισμούς ακάθεκτοι τα εξοπλιστικά  επιθετικά τους προγράμματα, με μελλοντικό αποδέκτη την Ελλάδα.

Μία από τις βασικές σταθερές επιδιώξεις της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει αεροπορική υπεροχή έναντι της Ελλάδας, αφού γνωρίζει πόσο ουσιαστική και βασική είναι ως προϋπόθεση για την επίτευξη των επεκτατικών σχεδιασμών της στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο

Το τουρκικό πρόγραμμα  ÖZGÜR αναβάθμισης των F-16

Για τον σκοπό αυτό η  Τουρκία στο θέμα αναβάθμισης του στόλου των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της, δεν υπολόγιζε μόνο στην αγορά 40 F-16 BLOCK-70 και 79 κίτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, αλλά είχε εξαγγείλει σχετικό γηγενές πρόγραμμα με την επωνυμία ÖZGÜR.

Η πρώτη φάση του προγράμματος ÖZGÜR , στοχεύει στον εκσυγχρονισμό 35 πολεμικών αεροσκαφών F-16BLOCK-30, με το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος , σύμφωνα με  δηλώσεις Τούρκων  αξιωματούχων, να παραδίδεται στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία φέτος.

Στο έργο ÖZGÜR, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών των πολεμικών αεροσκαφών F-16 Block 30 στον κατάλογο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Σύστημα IFF, Υπολογιστής αποστολής, Έγχρωμη Πολυλειτουργική Οθόνη κλπ), το μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 30 θα εκσυγχρονιστεί εντός του πεδίου εφαρμογής του έργου προτεραιότητας Özgür του ραντάρ MURAD AESA που αναπτύχθηκε από την ASELSAN. 

Ο Επικεφαλής Αμυντικής Βιομηχανίας Καθ. Δρ. İsmail Demir , σε πρόσφατες  δηλώσεις που έκανε στο CNN TÜRK, ανακοίνωσε ότι το έργο ÖZGÜR δεν θα περιοριστεί μόνο στα F-16 Block 30, αλλά θα εφαρμοστεί και σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 σε διαμορφώσεις Block 40 και Block 50.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Έργου ÖZGÜR, το οποίο περιλαμβάνει ένα πακέτο αερο-ηλεκτρονικού εξοπλισμού ισοδύναμο με το F-16 Block 70.

Επίσης σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας ,  αναφέρεται  πως τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και F-16 Block 50 που βρίσκονται  στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, θα υποβληθούν σε δομικό εκσυγχρονισμό και θα χρησιμοποιούνται μέχρι τη δεκαετία του 2050, επισημαίνοντας:

"Η διάρκεια πτήσης των τουρκικών F-16 Block 30, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, αυξήθηκε από 8000 ώρες σε 12000 ώρες. Παρόμοιος εκσυγχρονισμός θα εφαρμοστεί στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και F-16 Block 50.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και F-16 Block 50 θα χρησιμοποιούνται μέχρι το 2050 μετά τον δομικό εκσυγχρονισμό τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες συμβάσεων για τις πρωτοβάθμιες διαδικασίες δομικής βελτίωσης, οι οποίες σχεδιάζεται να εκσυγχρονιστούν με τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες της 1ης Διεύθυνσης Εργοστασίου Συντήρησης Αεροπορίας.

Μετά τον δομικό εκσυγχρονισμό, αυτά τα αεροσκάφη αναμένεται να υποβληθούν σε αεροπορικό εκσυγχρονισμό με τις δυνατότητες που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR.

Εάν εκσυγχρονιστούν από πλευράς αεροηλεκτρονικής, θα κρατικοποιηθούν και οι υπολογιστές αποστολής των αεροσκαφών. Έτσι, πολλά εθνικά ωφέλιμα συστήματα, ειδικά πυρομαχικά και ραντάρ, θα ενσωματωθούν στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50.

Μετά τον προαναφερθέντα εκσυγχρονισμό αεροηλεκτρονικών, προβλέπεται ότι τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και Block 50 θα επιτύχουν ικανότητα παρόμοια με το F-16 Block 70."

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το AESA Radar

Τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 ονομάζονται 4,5 γενιάς από το Block 70 και μετά, αν και αρχικά αυτό ισχύει από το Block 60 το οποίο πωλείται μόνο στα ΗΑΕ, λόγω της διαθεσιμότητας του ραντάρ AESA.

Το AESA Radar συμπεριλαμβάνεται στο  τουρκικό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16,ÖZGÜR . Στο πλαίσιο αυτό, το Εθνικό Ραντάρ F-16 AESA, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ASELSAN, θα ενσωματωθεί στα F-16 Block 30 που εκσυγχρονίζονται.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι το έργο θα πετύχει και θα έχουν δημιουργήσει ένα εθνικό ισοδύναμο του πακέτου εκσυγχρονισμού των F-16 Block 70 των ΗΠΑ.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Η αγορά των RAFALE από την χώρα μας και ο εκσυγχρονισμός 80  F-16 μας σε έκδοση  VIPER που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ελλάδα, καθώς και η αγορά τουλάχιστον μιας μοίρας μαχητικών F-35 αρχής γενομένης από το 2028, έδειξαν στην Άγκυρα ότι η χώρα μας αποκτά σταθερά αυτή την αεροπορική κυριαρχία.

Για τον λόγο αυτό η Τουρκία προβαίνει σε δημιουργία ενός μεγάλου στόλου UAV της, κατασκευάζει δικά της πυραυλικά συστήματα αέρος-αέρος, αέρος-θαλάσσης και αέρος-εδάφους, εξοπλίζοντας τόσο τα UAV της όσο και τα μαχητικά αεροσκάφη της F-16, ενώ προβαίνει σε γηγενή εκσυγχρονισμό τους με το πρόγραμμα ÖZGÜR που αναφερθήκαμε, προσπαθώντας ακόμη και υπό όρους να πάρει 40 F-16 BLOCK -70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ, παζαρεύοντας με τους Βρετανούς τα Eurofighter και αναπτύσσοντας το μη επανδρωμένο αεροσκάφος KIZILELMA και το μαχητικό αεροσκάφος της 5ης γενιάς TF-X.

Στόχος της Τουρκίας είναι η απόκτηση αεροπορικής υπεροχής έναντι της Ελλάδας για την επίτευξη των επεκτατικών σχεδιασμών της στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...