Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν μοιράστηκε με το κοινό της χώρας του, το προεκλογικό μανιφέστο που ετοίμασε το Κόμμα του ΑΚP για τις Γενικές Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, όπου γίνεται μνεία μεταξύ άλλων και στα κυριότερα σημεία της εξωτερικής πολιτικής που θα εφαρμόσει σε περίπτωση επανεκλογής του.
Όπως αντιλαμβανόμαστε το εν λόγω μανιφέστο και η ανάλυσή του έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, αφού υπάρχει πιθανότητα επανεκλογής του Ερντογάν.
Σύμφωνα με το Τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το μανιφέστο του AKP σε θέματα εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Εξωτερική πολιτική
Στη διακήρυξη του Ερντογάν τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ταυτόχρονα τους στόχους της σταθερότητας, της ισορροπίας και της επανάστασης στην εξωτερική της πολιτική λέγοντας:
«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν ενεργό, ανεξάρτητο, δυναμικό και ανθεκτικό άξονα της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα. πάνω από τα στέρεα θεμέλια εξωτερικής πολιτικής είκοσι χρόνων στον νέο αιώνα της Δημοκρατίας μας.»
Στη δήλωση, η οποία αναφέρει ότι το ΑΚΡ θα ενεργήσει υπό το πρίσμα της εικοσαετούς εμπειρίας του για να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις και να ξεπεράσει τις κρίσεις, σημειώθηκαν τα εξής:
"Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη διεθνή θέση της χώρας μας ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους και αξιοποιώντας αποτελεσματικά τις ευκαιρίες. Τον νέο αιώνα, θα συμβάλουμε περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην Τουρκία.
Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην ανεξαρτησία της Τουρκίας, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στο υψηλότερο επίπεδο και να ενισχύσουμε τη στρατιωτική της ισχύ.
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε μια ολιστική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας που ενισχύει την οικονομική της ευημερία και ενισχύει τη δημοκρατία της. Στόχος μας είναι να εδραιώσουμε τα κέρδη που έχει κάνει η Τουρκία τα τελευταία είκοσι χρόνια, να συμβάλουμε στη σταθερότητα στην περιοχή και στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης τάξης, να εξασφαλίσουμε την οικοδόμηση μιας ειρηνικής, δίκαιης και σταθερής διεθνούς τάξης».
Θα οικοδομήσουμε σχέσεις ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω μας
Στο πλαίσιο του Προεδρικού Κυβερνητικού Συστήματος, η δήλωση ανέφερε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς που είναι κρίσιμοι στο σχεδιασμό και την εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής, ιδίως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Προεδρία Εθνικών Πληροφοριών.
"Στον αιώνα της Τουρκίας, πραγματοποιούμε τις εθνικές μας προτεραιότητες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ασφάλειας και της άμυνας σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες
Πρώτον, θα οικοδομήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω μας.
Δεύτερον, θα θεσμοθετήσουμε ηπειρωτικές πρωτοβουλίες με νέες κινήσεις.
Τρίτον, θα ηγούμαστε στην εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης.
«Θα δημιουργήσουμε τον άξονα της Τουρκίας πραγματοποιώντας μια πολυδιάστατη και πολυδιάστατη διπλωματία στις πολιτικές μας σε αυτούς τους τρεις πυλώνες. Κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από τη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διεξάγουμε τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες και περιοχές στο πλαίσιο της αρχής της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».
Θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε την εμφάνιση νέας μεταναστευτικής ροής
Στη διακήρυξη τονίστηκε ότι αφενός θα εφαρμοστούν με τον πιο ενεργό τρόπο οι πολιτικές που ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων, συνεχίζουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και αφετέρου οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες θα ενισχυθούν περαιτέρω στη βάση του σεβασμού των εθνικών συμφερόντων, της συνεργασίας, της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης.
Θα λάβουμε κάθε είδους διπλωματικά και άλλα μέτρα για να κάνουμε την Τουρκία μια χώρα που βρίσκεται σε ειρήνη με τους δικούς της ανθρώπους και γείτονες, απαλλαγμένη από τρομοκρατικές οργανώσεις, πολέμους αντιπροσώπων, αυτονομιστική ατζέντα και ξένες επεμβάσεις.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη διαδικασία σταθεροποίησης μετά τη σύγκρουση σε ασφαλείς περιοχές, να αποτρέπουμε νέες μεταναστευτικές κινήσεις και να εφαρμόζουμε αποτελεσματικότερα μηχανισμούς που θα διευκολύνουν την επιστροφή των αιτούντων άσυλο υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.
Συρία
Θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο στη συνεχιζόμενη πολυμερή διαδικασία επίλυσης στη Συρία, με βάση τον ΟΗΕ και στον μηχανισμό που δημιουργήθηκε για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Αστάνα.
Θα εντείνουμε τις επαφές μας με όλα τα μέρη για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία."
Θα λάβουμε κάθε είδους διπλωματικά και άλλα μέτρα για να την κάνουμε μια χώρα απαλλαγμένη από αυτονομιστική ατζέντα και ξένη επέμβαση.
Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συνεχιζόμενη σταθεροποίηση μετά τη σύγκρουση διαδικασία σε ασφαλείς περιοχές, πρόληψη νέων μεταναστευτικών κινήσεων και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μηχανισμών που θα διευκολύνουν την επιστροφή των αιτούντων άσυλο υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία.
Θα εντείνουμε τις επαφές μας με όλα τα μέρη για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία». «Θα δούμε την ειρηνική διπλωματία με τους γείτονές μας ως την πρώτη λύση».
Ιράκ
Στη δήλωση, αναφέρθηκε ότι το Ιράκ θεωρούνταν μια από τις πιο σημαντικές χώρες όσον αφορά την περιφερειακή σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και συμπεριλήφθηκαν οι ακόλουθες δηλώσεις:
"Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε να αγκαλιάζουμε όλα τα τμήματα της χώρας με βάση την πολιτική ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Θα επικεντρωθούμε στα απαραίτητα έργα υποδομής για την αύξηση όλων των ειδών συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε δίκαιη εκπροσώπηση των Τουρκμενών συμπατριωτών μας. Θα δούμε τη διπλωματία ως την πρώτη λύση».
Θα συνεχίσουμε τις συνεισφορές μας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ
Η δήλωση υπογράμμιζε ότι δεν θα ήταν δυνατή η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη χωρίς την Τουρκία και συνέχισε ως εξής:
Θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στις τρέχουσες διαδικασίες με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα.
Παλαιστινιακό-Λιβύη
Η θέση μας για το Παλαιστινιακό είναι η αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα στη βάση της λύσης δύο κρατών. Στο πλαίσιο των ιστορικών μας δεσμών και των ευαισθησιών συνείδησης, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την παλαιστινιακή υπόθεση με βάση τις αρχές που υπενθυμίζουμε σε κάθε περίσταση. Θα υποστηρίξουμε ενεργά τη συνεχιζόμενη διαδικασία πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη».
Οι επισημάνσεις για την Ελλάδα
Από τα παραπάνω επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ως χώρα δεν αναφέρεται ονομαστικά στο μανιφέστο Ερντογάν-ΑΚΡ, αναφέροντας ωστόσο ότι:
"Κύριος στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω από την Τουρκία. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διεξάγουμε τις σχέσεις μας με γειτονικές χώρες και περιοχές στο πλαίσιο της αρχής της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου".
Επίσης ως πρώτος στρατηγικός πυλώνας εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αναφέρεται ότι είναι, να οικοδομήσουν οι Τούρκοι μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω τους.
Στη διακήρυξη τονίστηκε ότι αφενός θα εφαρμοστούν με τον πιο ενεργό τρόπο οι πολιτικές που ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων, συνεχίζουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και αφετέρου οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες θα ενισχυθούν περαιτέρω στη βάση του σεβασμού των εθνικών συμφερόντων, της συνεργασίας, της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης.
Κοινώς σε σχέση με την Ελλάδα δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι, αφού είναι γνωστή η a la Turka ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το πως αντιλαμβάνεται τα Εθνικά της συμφέροντα η Τουρκία στο Αιγαίο, με τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου να επανέρχεται με απαράδεκτες δηλώσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών μας, αδιευκρίνιστου καθεστώτος νησιών-νησίδων-βραχονησίδων στο Αιγαίο και μη επέκτασης των ΧΥ μας στα 12 νμ.