Την πρόβλεψη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει στις εκλογές στην Τουρκία με ποσοστό 51% ή 49% έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Οθωμανογόλος καθηγητής στο Πάντειο Παν/μιο Δημήτρης Σταθακόπουλος, καθώς όπως επισήμανε σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση φάινεται να «μαζεύει» τις απώλειες που του προκάλεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην Τουρκία ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και το μικρό κόμμα του Μουχαρέμ Ιντζέ, για το οποίο είναι κοινή εκτίμηση ότι αντλεί από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κιλιτσντάρογλου.
«Αυτό είναι το κλίμα στην Τουρκία, ότι τελικά ο Ερντογάν μπορεί και να τα καταφέρει παρά το δυσμενές κλίμα που έχει εις βάρος του» συνηγορεί και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Γιάννης Μανδαλίδης. Προηγείται μεν στην τελευταία δημοσκόπηση της Mertopoll ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά προηγείται με βραχεία κεφαλή με μια διαφορά του 1,5% και συγκεκριμένα 42,6% είναι το ποσοστό που δίνει η δημοσκόπηση στον Κιλιτσντάρογλου έναντι 41,1% του κυρίου Ερντογάν. Ο ίδιος πάντως είναι συνεχώς στους δρόμους, διοργανώνει συνεχώς συγκεντρώσεις, εγκαινίασε μέσα στο Σαββατοκύριακο μια νέα γραμμή του μετρό στην Κωνσταντινούπολη. Χθες ήταν στο Παντείχι και υποσχέθηκε κοινωνικές κατοικίες. Σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει το λεγόμενο μίνι αεροπλανοφόρο, το μεγαλύτερο αμφίβιο σκάφος του πολεμικού ναυτικού» επισημαίνει.
«Η τελική παράδοση στο ναυτικό του μίνι αεροπλανοφόρου είναι σήμερα. Πρόκειται για ένα σκάφος 232 μέτρων. Δεν είναι ακριβώς αεροπλανοφόρο, έχει όμως τη δυνατότητα να προσγειώνονται τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω σε αυτό. Έχει πολλαπλό ρόλο, είναι ένα αμφίβιο σκάφος πολλαπλών ρόλων και η κυβερνητική πλευρά, ο φιλοκυβερνητικός τύπος. Για την ακρίβεια το παρουσιάζει ότι είναι ο φρουρός της γαλάζιας πατρίδας» ενημερώνει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.
Με τη δήλωση του Νίκου Δένδια σχετικά με την τεράστια αλλαγή της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας, συμφωνεί ο κ. Σταθακόπουλος. Διότι έχουν γνώσιν οι φύλακες. Δηλαδή συμφωνώ με αυτή τη δήλωση, ότι είμαστε πάντοτε καλοπροαίρετοι, Έχουμε καλή πίστη, όμως δεν έχουμε δει κινήσεις από την άλλη πλευρά και κρατάμε πάντοτε πάρα πολύ μικρό καλάθι. Τι σημαίνει αυτό. Ότι δεν έχει αρθεί το casus belli ούτε προβλέπεται να αρθεί. Δεν έχουμε ακούσει δηλώσεις για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και για όλα αυτά τα οποία αμφισβητε αναφορικά με την Ελλάδα. Το ότι θα παραταθεί το μορατόριουμ νομίζω ότι το αναμέναμε όσοι ασχολούμαστε, έστω και μετά το πέρας του καλοκαιριού θα πάει μέχρι το Σεπτέμβρη».
Έκανε μια πιθανολόγηση ότι «επειδή έχουν να γιορτάσουν 29 Οκτωβρίου του- 23 τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας, θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό μορατόριουμ αλλά νομίζω ότι όποιος και αν είναι πρόεδρος η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα θέματα τα δικά μας θα επιστρέψει. Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της όχι περιφερειακή δύναμη αλλά κεντρική δύναμη πλέον. Ότι μπορεί να συγκεντρωθούν μικρότερες δυνάμεις γύρω από αυτή ως κεντρικό πυλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι κινήσεις που κάνει γεωπολιτικές ευρύτερα, με οικονομία, με ενέργεια, με θέματα στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και όπως μπορεί να παίζει και στα δύο ταμπλό. Η Τουρκία συχνά μας λέει Κοιτάχτε να μαθαίνετε πώς γίνεται να πατάς σε δύο βάρκες».
Η Οικονομία το πρώτο θέμα που απασχολεί τους Τούρκους
Όπως ενημέρωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ «Το μεγάλο θέμα που απασχολεί του Τούρκους πολίτες είναι η Οικονομία. Ο πληθωρισμός τρέχει με ποσοστά άνω του 70%. Από τον Ιούλιο και μετά περιμένουμε και μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια, καθώς λήγει η προθεσμία που έδινε ο νόμος για αυξήσεις έως 25% -ετήσια αύξηση – στα ενοίκια των κατοικιών».
«Στην Τουρκία έχουμε και μια παράλληλη οικονομία, την «μαύρη οικονομία» η οποία στηρίζεται στα προϊόντα «μαΪμού» και σε άλλα προϊόντα που σχετιζονται με το χρυσό, το πετρέλαιο. Το θέμα είναι αυτό το «μαύρο χρήμα» πως το βγάζει στο δημόσιο, στο κρατικό «πόθεν έσχες», σημείωσε ο Δρ. Παντείου Δημήτρης Σταθακόπουλος. «Καμιά φορά αυτό για να φανερωθεί γίνεται δια δανεισμού» επισήμανε. «Η Τουρκία την γνωρίζει αυτή την οδό. Εάν δανειστεί από το ΔΝΤ, πολύ γρήγορα θα το αποπληρώσει. Εάν και έχει και άλλους τρόπους, καθώς ανήκει στην Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία έχει μηδενικό ρίσκο. Ο αραβικός κόσμος δεν θα αφήσει την Τουρκία να πτωχεύσει»
Το πρόβλημα του δανεισμού της τουρκικής οικονομίας δεν αφορά τόσο πολύ το δημόσιο, είναι ιδιωτικό διεθνές χρέος» συμπλήρωσε ο Γ. Μανδαλίδης και «αυτο δίνει δυνατότητες κινήσεων διαφορετικές από την Ελλάδα την εποχή της δικής μας οικονομικής κρίσης. Εάν οι τουρκικές επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη παραγωγική βάση καταρρεύσουν θα παρασύρουν και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.»