Η Άγκυρα ετοιμάζει το ΑNKA-3 για αποστολές αέρος-εδάφους και αποστολές βαθιάς διείσδυσης, ενώ δημιουργείται πυρετωδώς ένας μεγάλος σε αριθμό στόλος τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο-Βαλκάνια και Καύκασο.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροσκάφη ANKA-3, θα διαθέτουν εσωτερικά τον οπλισμό τους, ενώ θα υπάρχουν και συστήματα υποστήριξης για την τοποθέτηση βλημάτων και εξωτερικά.
Το ANKA-3 θα κινείται μέσω ενός κινητήρα αεριοστροβίλου, ενώ το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος της TAI θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 7 τόνους.
Το αεροσκάφος, το οποίο είναι σε γραμμή παραγωγής, έχει αναπτυχθεί κυρίως για αποστολές αέρος-εδάφους, για αποστολές βαθιάς διείσδυσης (deep-strike) και καταστροφής/καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (DEAD/SEAD).
Επίσης, μετά την πρώτη πτήση της KIZILELMA τον Δεκέμβριο του 2022, οι δοκιμαστικές πτήσεις και οι προσπάθειες ολοκλήρωσης του συστήματος συνεχίζονται με στόχο την προετοιμασία της KIZILELMA για ενεργή υπηρεσία.
Τουρκικά μέσα αναφέρουν: «Η ενσωμάτωση όπλων KIZILELMA έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το TB-3 Complete Anka-3 Complete & για να υποβληθεί στην παρθενική πτήση TCG Anadolu που ανατέθηκε τώρα και λειτουργεί από το Τουρκικό Ναυτικό. Η Turkiye καλωσορίζει την εποχή των αερομεταφορέων!».
Να υπενθυμίσουμε ότι, το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων TCG Anadolu, παραδόθηκε επισήμως στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, γεγονός που θα σήμαινε αυτόματα την αύξηση της απειλής για τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφού αυτό δύναται να μεταφέρει 50 drones TB-3 Bayraktar, 10 ελικόπτερα και τουλάχιστον ένα (1) Τάγμα Πεζοναυτών πλήρως εξοπλησμένων, μαζί με 13 άρματα και 27 ΖΑΗΑ τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα.
Το KIZILELMA προβλέπεται να μπορεί να απογειώνεται από πλοία μικρού διαδρόμου, όπως τα LHD και μικρά αεροπλανοφόρα όπως το TCG ANADOLU. Αυτό μπορεί να πιστωθεί στο φορτίο των πτερυγίων του που είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επανδρωμένα μαχητικά.
Εάν δεν υπήρχε η τρέχουσα παραλλαγή KIZILELMA-A που χρησιμοποιεί μη καύση κινητήρα στροβιλοανεμιστήρα AI-25TLT, αυτή η δυνατότητα θα ήταν δυνατή για τις μεταγενέστερες εκδόσεις B και C να χρησιμοποιήσουν τον κινητήρα μετάκαυσης AI-322F, που παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη ώθηση σε σύγκριση με τον AI-25TLT.
Τι επιδιώκει η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Πεποίθησή μας είναι ότι, ο Ερντογάν στην πορεία προς τις τουρκικές εκλογές επιστρατεύει την πολεμική βιομηχανία του, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα κατακλύζει τη ιστοσελίδα της με «επιτεύγματά της», μερικά εκ των οποίων ισχύουν, ενώ άλλα απέχουν χρονικά από την υλοποίηση τους, επιδρώντας αρνητικά στα πρώτα.
Παράλληλα, φαίνεται ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν έναν μεγάλο σε αριθμό και δυνατότητες στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να αναμετρηθούν στο Αιγαίο, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής, λαμβάνοντας ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και σύμφωνα με τους Τούρκους, το Αιγαίο και η ΝΑ Μεσόγειος, θα είναι δύο περιοχές όπου το TCG Anadolu εξοπλισμένο με αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, θα διενεργήσει προβολή ισχύος μελλοντικά.
Η Ελλάδα, οφείλει να «τρέξει» ακόμα περισσότερο για να καλύψει ένα κομμάτι της εξοπλιστικής κούρσας με την Τουρκία στο θέμα των drones, αφού πάρα πολλά θα κριθούν σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαφόρων τύπων είτε ελληνικής κατασκευής ( το καλύτερο), είτε από το εξωτερικό με δυνατότητες ανώτερες των τουρκικών.
Επίσης, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με πλοία επιφανείας ,υποβρύχιο, drones και μαχητικά αεροσκάφη με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων.
Έχουμε τονίσει ότι, τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί, και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα, το οποίο θα «σκεπάζει» τον επικράτεια της χώρας μας από το Τριεθνές του Έβρου, μέχρι την Στρογγύλη.
Τα δε μαχητικά αεροσκάφη μας, που θα αποτελούν μέρος της εν λόγω Task-Force, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κατάλληλους πυραύλους για ευνόητους λόγους.