Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυτές είναι οι θέσεις των τουρκικών ερευνητικών και πλωτών γεωτρύπανων

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά έχει μειωθεί αισθητά κυρίως γιατί εκλείπουν από την ρητορική τούρκων αξιωματούχων οι εμπρηστικές τοποθετήσεις κατά της Ελλάδας. Μόνο η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Sozcu υπενθύμισε αυτές τις μέρες τις κεμαλικές θέσεις περί ελληνικής κατοχής 20 νησιών και κάποια κανάλια όπως το Haber Turk είπαν να θυμηθούν τα περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Βέβαια όπως γράφουμε όλες αυτές τις ημέρες στο Πενταπόσταγμα, οι αμφισβητήσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό.

Για αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον κύπριο ομόλογό του: «Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια, αν και διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις, αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα προσπαθώντας να παραθέσει την οπτική της Αθήνας ως προς το καλό κλίμα που υπάρχει μετά τους σεισμούς και στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δήλωσε: «Η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ’ αυτή την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε. Τώρα το αν αυτό θα έχει μία ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει. Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτή την αλλαγή».

Παρά ταύτα στο Πεντάγωνο διατηρούν επιφυλάξεις και παρακολουθούν μεταξύ άλλων και το που βρίσκονται τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας και τα πλωτά γεωτρύπανα καθώς είναι δεδομένο πως η αναθεωρητική στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει και η «δίψα» της για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει στερέψει.

Επειδή λοιπόν εργαλεία της όποιας νέας προσπάθειας της Τουρκίας να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο που υπάρχει σε Κυπριακή και δυνητική Ελληνική ΑΟΖ, θα είναι τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα, τα παρακολουθεί συνεχώς.

Αρχίζοντας από τα γεωτρύπανα τα περισσότερα είναι στη Μαύρη Θάλασσα διενεργώντας γεωτρήσεις που η κυβέρνηση Ερντογάν διαφημίζει πως έχουν αποδώσει μεγάλα και σημαντικά κοιτάσματα. To Φατίχ μέχρι τις 10 Απριλίου και το Κανουνί μέχρι τις 7 Απριλίου διενεργούν γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα ενώ το Γιαβούζ είναι δεμένο στο λιμένα του Φίλιου. Επίσης δεμένο σε λιμάνι είναι και το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ Χάν. Η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα είναι ότι αυτό είναι στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα στο λιμάνι της Σελεύκειας.

Τα ερευνητικά της Τουρκίας βρίσκονται στα εξής σημεία. To Μπαρμπαρός διενεργεί έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοιχτά της Κερασούντας μέχρι τις 21 Αυγούστου 2023. Το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει να διενεργεί έρευνες στο κόλπο της Αττάλειας μέχρι τις 31 Μαΐου καθώς σήμερα ανανεώθηκε η σχετική NAVTEX.

Το ερευνητικό Bilim θα διενεργεί έρευνες μέχρι τις 26 Μαρτίου σε άξονες που σε κάποια σημεία παραβιάζουν την Κυπριακή ΑΟΖ στα βόρειά της αλλά λόγω της κατοχής η Λευκωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα παρά μόνο να επισημαίνει την παρανομία.

Το Tubitak Marmara θα διενεργεί επιστημονικές έρευνες κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο μέχρι στις 30 Μαρτίου. Αυτή την στιγμή βρίσκεται απέναντι από την Κω.

Το Piri Reis είναι δεμένο στο λιμάνι της Σμύρνης ενώ το Cesme σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες βρίσκεται δεμένο σε κάποιο λιμάνι του Μαρμαρά ενώ το Derinsu διενεργεί έρευνες στην ίδια θαλάσσια περιοχή μέχρι τις 16 Απριλίου

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...