Ελληνοτουρκικά

Απολογισμός τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας το 2022-Στόχος εξαγωγών τα 6 διs. $ το 2023 - Οι ενέργειες της Ελλάδας

Είναι γεγονός ότι παρατηρείτο  τα τελυεταία χρόνια μέχρι πριν τους  καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία , μια ραγδαία αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία τρέχει κυριολεκτικά  να παραδώσει  εντός του 2023 κρίσιμα οπλικά συστήματα και μέσα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), γεγονός που αποδίδεται  από πολλούς στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Άλλωστε οι απειλές Ερντογάν, Ακάρ, Τσαβούσογλου και Μπαχτσελί, κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας,  όλη την προηγούμενη χρονική περίοδο μέχρι τους σεισμούς, συνάδουν με αυτή την έκρηξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Ωστόσο την ώρα που όλος ο κόσμος βοηθάει την Τουρκία για τους σεισμόπληκτους, o Eρντογάν  συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες  για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας, αντί να ρίξει τα λεφτά για να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό του.

Αυτή  η επισήμανση  μας εκπηγάζει από το γεγονός ότι δύο ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπεγράφη συμφωνία 3,5 δισ τουρκικών λιρών μεταξύ της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN", σχετικά με συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Επιπλέον ο εμμονικά πολεμοχαρής ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί, αλλά έτρεξε να πουλήσει όπλα στην Διεθνή αμυντική έκθεση IDEX 2023 που έγινε στα ΗΑΕ!

Οι εξαγωγές του τομέα της τουρκικής αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας τον Φεβρουάριο του 2023 ανακοινώθηκαν σε 303,4 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σε ενδεικτικό άρθρο της η τουρκική αμυντική βιομηχανία, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:  

"Η τουρκική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, η οποία άνοιξε το 2023 με εξαγωγές 281,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, συνεχίζει τις προσπάθειές της για τις στοχευμένες εξαγωγές των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος.

Οι εξαγωγές του κλάδου τον Φεβρουάριο του 2023 ανακοινώθηκαν σε 303,4 εκατ. δολάρια με μείωση 6,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Ενώ ο κλάδος πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 620,4 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 28ης Φεβρουαρίου 2022.

Οι συνολικές εξαγωγές μεταξύ των ίδιων ημερομηνιών του 2023 ήταν 584,9 εκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, η οποία πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, πρέπει να πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 541,5 εκατομμύρια δολάρια εξαγωγών το μήνα για τους επόμενους 10 μήνες προκειμένου να επιτύχει τον στόχο εξαγωγών των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει τεθεί για το 2023.

Ο τομέας, ο οποίος συμμετείχε στην Έκθεση IDEX 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Φεβρουάριο, uα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις άμυνας και αεροδιαστημικής στη Βραζιλία τον Απρίλιο, στη Μαλαισία τον Μάιο, στη Γαλλία τον Ιούνιο, στην Πολωνία και στην Αγγλία τον Σεπτέμβριο, στο Βιετνάμ τον Οκτώβριο και στη Σαουδική Αραβία τον Νοέμβριο."

Aπολογισμός τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας για το 2022-Στόχοι για το 2023

Kızılelma και εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος

Αναμφίβολα, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές το 2022 ήταν η δημιουργία του drone- μαχητικού αεροσκάφους Kızılelma που παρήγαγε η Baykar . Σημαντικές εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023 για αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα έκπληξη έγινε στο Εθνικό Αεροπλάνο Μάχης που έφερε την υπογραφή της TAI. Το αεροπλάνο εντοπίστηκε στην τελική γραμμή συναρμολόγησης.

Ένα άλλο καλό νέο για το MMU είναι η ενημέρωση της ημερομηνίας της πρώτης πτήσης. Η ημερομηνία της πρώτης πτήσης, που προηγουμένως αναμενόταν το 2025, μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2024.

Το 2022 τέθηκαν σε λειτουργία το Εθνικό Κέντρο Μηχανικών Αεροσκαφών Μάχης, το μεγαλύτερο κτίριο παραγωγής σύνθετων υλικών στη χώρα μας, και το Κέντρο Μηχανικών Διαστημικών Συστημάτων.

Η παράδοση SİHA  συνεχίζεται πολύ γρήγορα

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι από τις πρώτες πλατφόρμες που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Πλατφόρμες όπως Akıncı, Aksungur, ANKA, Bayraktar TB-2 και Kargu παραδόθηκαν στις αρμόδιες δυνάμεις η μία μετά την άλλη.

Το 2022 ήταν ορόσημο όχι μόνο στην παραγωγή και παράδοση των SİHA, αλλά και ως προς την ποικιλία των πυρομαχικών που εκτόξευσαν.

Τα κιτ καθοδήγησης TEBER-82, KGK-SİHA-82, LGK-82, μικροσκοπική βόμβα TOLUN και TRG-230-UAV προστέθηκαν στα πυρομαχικά που εκτοξεύτηκαν από το Akıncı TİHA.

Το BOYGA και το TOGAN βρίσκονται για πρώτη φορά στο απόθεμα των ΤΕΔ.

Η Τουρκία, η οποία έχει ανέβει στη θέση μιας από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, έδωσε φέτος ένα καλό τεστ σχετικά με τα UAV που μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικούς σκοπούς.

Στο απόθεμα μπήκε για πρώτη φορά το UAV BOYGA αφέσεως πυρομαχικών.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης οι πρώτες παραδόσεις του εθνικού  SİHA TOGAN της περιστροφικής πτέρυγας, το οποίο αναπτύχθηκε για σκοπούς αναγνώρισης, επιτήρησης και πληροφοριών.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και παραδόθηκε στον αρμόδιο φορέα το έργο KERKES, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε εγχώρια και εθνικά UAV να επιχειρούν σε περιοχές χωρίς GPS.

Ο Στόλος των  Α400Μ ολοκληρώθηκε

Με την παράδοση του τελευταίου μεταφορικού αεροσκάφους A400M, ολοκληρώθηκε ο στόλος των 10 αεροσκαφών A400M.

Σε αυτό το σημείο, δύο πολύ σημαντικές εξαγωγικές ειδήσεις για την αεροπορία ήρθαν ξανά το 2022. 

Το επιθετικό ελικόπτερο ATAK και το  drone AKINCI  εξήχθησαν για πρώτη φορά.

Ο θαλάσσιος τομέας

Μια από τις πιο σημαντικές αντανακλάσεις των πολλών έργων υπό την αιγίδα της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών φάνηκε αναμφίβολα στην θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο πλοίο πληροφοριών της Τουρκίας, TCG UFUK.

Πραγματοποιήθηκε η βολή του Hızır Reis, ενός από τα υποβρύχια νέου τύπου, και έγινε η πρώτη τελετή συγκόλλησης του Selman Reis.

Με έργα όπως τα ULAQ, SALVO, SANCAR, MIR, ALBATROS, MARLIN, έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος στην εισαγωγή μη επανδρωμένων θαλάσσιων οχημάτων στο τουρκικό ναυτικό.

Επιπλέον, οι προσπάθειες του Herd IDA επιταχύνθηκαν.

Από την άλλη, με τις νέες παραδόσεις σκαφών ελέγχου, η ασφάλεια των τουρκικών ακτών έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Η Τουρκία εξήγαγε ΤΟΜΑ για πρώτη φορά

Με την παράδοση των ΤΟΜΑ Kaplan στην Ινδονησία, η Τουρκία πραγματοποίησε την πρώτη εξαγωγή τέτοιου είδους.

Έγιναν οι πρώτες παραδόσεις του Pars 6x6 Mine Protected Vehicle.

Το πρώτο Armored Combat Vehicle-ZMA με εκσυγχρονισμένο και ενσωματωμένο μη επανδρωμένο πυργίσκο όπλο προσφέρθηκε στη χρήση των δυνάμεων ασφαλείας.

Συνεχίστηκε ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων Leopard 2A4 στο απόθεμα.

Συνεχίστηκαν οι παραδόσεις του Εργαλείου Εγκληματικής Έρευνας επόμενης γενιάς Kıraç, που παρήχθη για τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας.

Πυραυλικά συστήματα

Μια νέα ικανότητα προστέθηκε στην αεράμυνα με τον πρώτο δοκιμαστικό πύραυλο κεφαλής αναζήτησης ραδιοσυχνοτήτων του συστήματος HİSAR O+.

Συνεχίστηκαν οι παραδόσεις πυραύλων HİSAR-O+, πυραύλων K+, αντιαρματικών βλημάτων, κιτ καθοδήγησης και πυρομαχικών.

Το φορητό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Sungur προσφέρθηκε στη χρήση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια έκδοση που εκτοξεύεται από τον ώμο από έναν μόνο στρατιώτη.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση του Tayfun, του μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου της Τουρκίας μέχρι στιγμής. Ο Tayfun θα συμβάλει στην ασφάλεια της Τουρκίας ως «βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς».

Έγινε η πρώτη παράδοση του οπλικού συστήματος  (KMC) Pedestal Mounted Javelin.

Το σύστημα  Şahin 40 χιλιοστών, που αναπτύχθηκε για την καταστροφή mini/micro UAV, μπήκε στο απόθεμα για πρώτη φορά.

Ο κινητήρας Turbojet KTJ3200 που θα χρησιμοποιηθεί σε πυραύλους SOM και Atmaca παραδόθηκε και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή.

Νέος εξοπλισμός για Δυνάμεις Ασφαλείας

Το Σύστημα Ραντάρ Εναέριας Κυκλοφορίας παραδόθηκε για πρώτη φορά στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Μετά τα εμπάργκο, συνεχίστηκε η ενσωμάτωση των καμερών CATS, οι οποίες αναπτύχθηκαν και παράγονται με εγχώριους και εθνικούς πόρους, στις SİHA.

Ξεκίνησε η εγκατάσταση του Ευφυούς Σημείου Ελέγχου Χωροφυλακής και της Εφαρμογής Ευφυούς Περιπολίας Χωροφυλακής.

Προηγμένες τεχνολογίες για πλατφόρμες όπως πολυβόλο 7,62 χιλιοστών, τουφέκι πεζικού 5,56, πυροβόλο όπλο Mete, TG40-BA, φορητό σύστημα πυρομαχικών, κιβώτιο χειροβομβίδων.

Για πρώτη φορά μπήκε σε μαζική παραγωγή το πολυβόλο PMT 12,7 χιλιοστών, το οποίο κατασκευάστηκε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το πρώτο σύστημα σάρωσης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων με ακτίνες Χ MİLTAR (Εθνικό Σύστημα Σάρωσης) εγκαταστάθηκε στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Εμπορίου στο λιμάνι Alsancak της Σμύρνης.

Τέθηκαν σε λειτουργία 23 νέες εγκαταστάσεις, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε στην Αεροδιαστημική και Αεροπορική Εξειδικευμένη Οργανωμένη Βιομηχανική Ζώνη της Άγκυρας."

Κοινώς η Τουρκία με όπλο τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της, επιχειρεί σε βάθος διείσδυση στον τομέα της άμυνας σε τρίτες χώρες, αυξάνοντας την επιρροή της και δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης  εκείνων προς αυτήν.

Οι χώρες στόχοι είναι εκείνες του Τουρκικού Κόσμου, της Ισλαμικής Διάσκεψης, των Βαλκανίων, της Αφρικής και της Μ.Ανατολής.

Η Ελληνική αντίδραση

 Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα στον τομέα της πολεμικής της βιομηχανίας, σε αντίθεση με τη χώρα μας η οποία έχει μείνει στάσιμη για πολλά χρόνια , κυρίως λόγω των μνημονίων και μόλις την τελευταία διετία επιχειρεί την έναρξη δημιουργίας αυτόχθονων αμυντικών συστημάτων.

Ευτυχώς η χώρα μας ανήκει στην ΕΕ και είναι μέλος της PESCO,γεγονός που αναμένεται σε βάθος χρόνου να κλείσει την ψαλίδα με την Τουρκία.

Στις 13 Νοεμβρίου 2017, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας από 23 κράτη μέλη υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση για τη Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (PESCO) και την απέστειλαν στην Ύπατο Εκπρόσωπο και στο Συμβούλιο.

Η δυνατότητα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής εισήχθη με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και προβλέπει τη δυνατότητα περισσότερων κρατών μελών της ΕΕ να συνεργάζονται στενότερα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Η Ελλάδα έκτοτε μετέχει σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα μέσω της PESCO,ενώ παράλληλα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία (ΣΕΚΠΥ) επιχειρεί στην δημιουργία αυτόχθονων οπλικών συστημάτων και μέσων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...