Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ουκρανία παρουσιάζει drones καμικάζι στην αμυντική έκθεση "IDEX 2023"- Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προβεί άμεσα σε μαζική αγορά τέτοιων πυρομαχικών;

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στα ΗΑΕ οι Διεθνείς αμυντικές εκθέσεις  IDEX 2023,  NAVDEX στην οποία συμμετέχουν, εκθέτοντας οπλικά τους συστήματα οι εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία.

Ο σκοπός τέτοιων εκθέσεων είναι η παρουσίαση από αμυντικές εταιρείες διαφόρων χωρών των οπλικών συστημάτων τους, με σκοπό την υπογραφή συμβολαίων πώλησής τους σε χώρες που επιθυμούν την ένταξη αυτών στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεών τους.

Επιπλέον αναλόγως της  θετικής απόδοσης που έχει ένα οπλικό σύστημα σε μια πολεμική αναμέτρηση, προσελκύει και χώρες πελάτες να προβούν στην αγορά του.

Οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και Ουκρανία,ανέδειξαν την αξία χρήσης των UAV στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Ειδικότερα η Ρωσία χρησιμοποιεί εκτεταμένα drones καμικάζι καταστρέφοντας συστηματικά κέντρα παραγωγής και διανομής ενέργειας και έργων κοινής ωφελείας της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα εμάς ως Ελλάδα μας ενδιαφέρει η ραγδαία ανάπτυξη drones πολλαπλών αποστολών και χρήσεων που έχει αναπτύξει η τουρκική πολεμική βιομηχανία, τα οποία θα αποτελέσουν μεγάλη απειλή σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.

Η χώρα μας είναι γνωστό ότι έχει προβεί σε αγορά και εγκατάσταση anti-drone  αμυντικού συστήματος για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Ωστόσο επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, προτείνουμε την άμεση αγορά σε μεγάλους αριθμούς drones καμικάζι, κάτι που έχει κάνει η αμυνόμενη Ουκρανία.

"Η Ουκρανία παρουσιάζει τα ιθαγενώς κατασκευασμένα πυρομαχικά της RAM II Loitering στο IDEX 2023, κοντά στο ρωσικό πάγκο", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς  ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η ρωσική παρουσία σε ένα ξεχωριστό περίπτερο περιλάμβανε περισσότερους από επτά κατασκευαστές, ο καθένας από τους οποίους παρουσίαζε ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών προϊόντων.

Ένα από αυτά ήταν και τα περιπλανώμενα πυρομαχικά ZALA KYB, κατασκευασμένα από τον Όμιλο ZALA και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκτενώς τα ιθαγενώς περιφερόμενα πυρομαχικά της ,κυρίως από τη ZALA, και έχει εισαγάγει drones καμικάζι για να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Η χρήση αυτών των περιπλανώμενων πυρομαχικών έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Παρόλο που τα εγχώρια πολεμοφόδια ZALA της Ρωσίας έχουν προσελκύσει πολύ τα φώτα της δημοσιότητας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τα ιθαγενή πυρομαχικά της Ουκρανίας δεν έχουν λάβει παρόμοια προσοχή στον πόλεμο.

Περισσότερο από την ανάπτυξη ειδικά σχεδιασμένων πυρομαχικών, το Κίεβο έχει επικεντρωθεί στην τροποποίηση των αρχαϊκών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, όπως το Tu-141 Strizh, που φέρεται να εκτελούν αποστολές αυτοκτονίας εντός της Ρωσίας.

Το ουκρανικό απόθεμα αποτελείται επίσης από πυρομαχικά Switchblade και Phoenix Ghost που παρέχονται από τις ΗΠΑ, εκτός από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar.

Είναι, επομένως, σκόπιμο να αναφέρουμε εδώ ότι η Ουκρανία παρουσιάζει τα τοπικά αναπτυγμένα πυρομαχικά της RAM-II στο IDEX.

Με βάση το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Leleka-100 που χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα πυρομαχικά περιπλανώμενα RAM-II παρουσιάστηκαν από την ουκρανική εταιρεία κατασκευής drone Ukrspecsystems.

Με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να δηλώνουν την πρόθεσή τους να αγοράσουν μερικά ή να κατασκευάσουν τα δικά τους, τα περιπλανώμενα πυρομαχικά έχουν γίνει πολύ πιο ορατά και διαδεδομένα στους δυτικούς χρήστες λόγω του κεντρικού τους ρόλου στην Ουκρανία.

Οι πολεμικές επιδόσεις αυτών των συστημάτων,  μπορούν να αξιοποιηθούν από Ρωσία και Ουκρανία  για την εμπορία του εξοπλισμού τους.

Τι γνωρίζουμε για τη RAM-II της Ουκρανίας;

Το RAM II UAS είναι ένα υψηλής ακρίβειας μη επανδρωμένο εναέριο περιπλανώμενο  πυρομαχικό μάχης. Όταν αναπτύσσεται σε αστικό περιβάλλον, προορίζεται να πραγματοποιεί ακριβείς, αποτελεσματικές επιθέσεις σε αντίπαλες μονάδες, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις παράπλευρες ζημιές. 

Το drone του διαθέτει γυροσκοπική σταθεροποιημένη κάμερα Full HD και οπτικό ζουμ 10x για απλή αναγνώριση στόχων.

Έχει μήκος 10 μέτρα, άνοιγμα φτερών 2.584 μέτρα, χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου τρία κιλά και ταχύτητα πλεύσης 70 χιλιόμετρα την ώρα. Το μέγιστο βάρος απογείωσης της RAM II είναι 9,8 κιλά και μπορεί να φτάσει σε μέγιστο ύψος τα 1.000 μέτρα.

Το βασικό στοιχείο αυτού του drone είναι ένα ενεργό οπτικό σύστημα παρακολούθησης στόχων, το οποίο επιτρέπει το κλείδωμα του στόχου χρησιμοποιώντας ζωντανό βίντεο από την κάμερα του σκάφους και την παρακολούθηση του στόχου μέχρι την επαφή. Αυτά τα UAV εκτοξεύονται στον ουρανό χρησιμοποιώντας έναν ειδικό καταπέλτη, ο οποίος μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα θωρακισμένο όχημα.

Η RAM-II περιέχει το λογισμικό «Terminal», το οποίο της επιτρέπει να συγχρονίζεται με συστήματα διοίκησης και ελέγχου (C2) που χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό είναι ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Επίσης, ο υψηλός βαθμός αυτοματισμού εξαλείφει το ανθρώπινο λάθος και επιτρέπει τη χρήση του drone σε μια «επίθεση σμήνους» ή μια μεμονωμένη επίθεση.

Το UAV RAM II ενσωματώνει μια κρυπτογραφημένη σύνδεση δεδομένων, έναν αθόρυβο ηλεκτρικό κινητήρα και μια υπογραφή χαμηλού θορύβου για τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας της αποστολής. Είναι ένα πλήρως φορτωμένο UAV μάχης που φέρει κεφαλή τριών κιλών και μπορεί να λειτουργήσει σε εμβέλεια 30 χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσης. Μπορεί να ολοκληρώσει τόσο την αποστολή επιτήρησης όσο και την αποστολή μάχης.

Εάν επηρεαστεί από συστήματα εμπλοκής, το drone επιστρέφει στη βάση μόνο του και προσγειώνεται με ένα αλεξίπτωτο. Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος διαρκεί έως και 10 λεπτά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το εσωτερικό του οχήματος ή από ασφαλή θέση.

 

 

Οι Ουκρανοί μας δείχνουν το δρόμο 

Για το  επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.

Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι  UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1  Αμερικανικό F-16 BLOCK70,   κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα  200 εκατομμύρια δολάρια  και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...