Ακόμα και στο μεγαλύτερο think tank της Τουρκίας έχει κάνει εντύπωση η χείρα φιλίας που έτεινε ο Ελληνικός λαός προς τον τουρκικό, προσφέροντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό υλικοτεχνική στήριξη και όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφει ο Μουχιτίν Αταμάν σε ένα εκτεταμένο άρθρο του στην Daily Sabah που υιοθετήθηκε από το SETA. Ο Αταμάν αφιερώνει το 1/3 του άρθρου του στην στήριξη της Ελλάδας γράφοντας συγκεκριμένα:
«Ανάμεσα σε όλα τα κράτη, το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αλλαγής των σχέσεων ήταν η Ελλάδα και οι αντιδράσεις της Αθήνας. Διαφορετικοί Έλληνες πολιτικοί έχουν καλέσει τους Τούρκους ομολόγους τους σε διαφορετικά επίπεδα και έχουν συμπεριφερθεί σαν να ήταν καλά οι σχέσεις. Πρώτα από όλα η Ελληνίδα Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου τηλεφώνησε στον Ερντογάν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Τρίτον, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την περιοχή του σεισμού και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του μετέφερε τα συλλυπητήριά του. Μάλιστα, ακόμη και το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη ήταν η πιο σημαντική εξέλιξη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα συναντηθεί ξανά μαζί του λόγω των δηλώσεων Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το τηλεφώνημα Μητσοτάκη είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Επιπλέον, η επιτυχία της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στη διαδικασία απομάκρυνσης και διάσωσης εγκλωβισμένων αποκάλυψε δεσμούς που δεν μπορούν να εξηγηθούν διπλωματικά. Η αγκαλιά που μοιράστηκε ένας Έλληνας διασώστης με την ελληνική σημαία στο κράνος του και ένας μικροσκοπικός επιζών από τον σεισμό με την τουρκική σημαία στο χέρι θα μείνει στη μνήμη μας ως μια ζεστή φωτογραφία που αντανακλά καθαρά ανθρώπινα συναισθήματα. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε την περιοχή του σεισμού.
Η βοήθεια που αποστέλλεται και τα μηνύματα που εκδόθηκαν υπογραμμίζουν ένα πολύ σαφές και σημαντικό γεγονός: την ανθρώπινη αντίδραση των ανθρώπων σε μια ανθρωπιστική κρίση. Αν και τα κράτη και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα, συγκρούσεις και πολέμους λόγω διαφορετικών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ζητημάτων, παραμερίζουν την εχθρότητα μεταξύ τους και φροντίζουν ο ένας τον άλλον τονίζοντας την ανθρώπινη διάσταση.
Ως δεύτερο αποτέλεσμα, η παγκόσμια βοήθεια και οι αντιδράσεις έδειξαν πώς οι δραστηριότητες διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας της Τουρκίας αύξησαν τη συμπάθεια προς τη χώρα μας και τον αντίκτυπο της ανθρωπιστικής διπλωματίας της Τουρκίας. Φυσικά, η Τουρκία και ο τουρκικός λαός βοηθούν κράτη και λαούς που έχουν ανάγκη σε δύσκολες στιγμές χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα, αλλά είδαμε πώς αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια μετατρέπεται σε de facto δύναμη όταν έρθει η ώρα και ο τόπος. Ως τελευταία λέξη, ελπίζω ότι η ανθρωπιστική σκέψη θα υπερισχύει πάντα των συμφερόντων και των κερδών στις διεθνείς σχέσεις».