Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πώς αλλάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο φονικός σεισμός στην Τουρκία

Οι δολοφονικοί σεισμοί στην Τουρκία έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής  τον  διαπιστωμένο θάνατο 2700 ατόμων τον τραυματισμό 11000  περίπου , αριθμοί που δυστυχώς αναμένεται να ανεβούν κατακόρυφα ώρα με την ώρα, καθώς χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα στην  ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας την ζωή  13.500.000 Τούρκων πολιτών που διαβιούν σε αυτήν.

Πλέον των ανθρώπινων απωλειών η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι πληγείσες περιοχές είναι τεράστια.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν  από τις πρώτες πρωϊνές ώρες χθές που είχε πληρέστερη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής, ζήτησε εξωτερική  βοήθεια από όλες τις χώρες , ενώ  κήρυξε επταήμερο πένθος στην χώρα για τους νεκρούς από τον σεισμό.

Η συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Το τουρκικό  Γενικό Επιτελείο κινητοποίησε  άμεσα τις στρατιωτικές Μονάδες της 2ης Τουρκικής Στρατιάς με έδρα την ΜΑΛΑΤΥΑ εντός της Ζώνης Ευθύνης της οποίας υπάγονται οι πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα 10.000 στρατιώτες ήδη να έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούνται σε 9  τουρκικές επαρχίες.

Επίσης στην πληγείσα περιοχή ενεργούν δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής, επιπέδου Ταξιαρχίας στα ΑΔΑΝΑ, το 121ο Σύνταγμα εκπαιδεύσεως στο SERINYOL πλησίον Αλεξανδρέτας και Ειδικό τμήμα της Διοίκησης Ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, καθώς και πολυάριθμα στελέχη της πολιυικής προστασίας, πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Παράλληλα προς ενίσχυση των αμωτέρω ,κινητοποιούνται δυνάμεις της 3ης  Τουρκικής Στρατιάς με έδρα το ERZINCAN, ενώ η αεροπορική βάση του ΙNCIRLIK, αποτέλεσε κατά βάση την έδρα υποδοχής των ξένων αποστολών βοήθειας που εστάλησαν από χώρες της ΕΕ , το Ισραήλ και λοιπές χώρες.

Τέλος πληροφορίες κάνουν λόγο ξια αποστολή αρματαγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδέτας από το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό , με σκοπό την φιλοξενεία αστέγων πληγέντων από τους σεισμούς.

Η κινητοποίηση της Ελλάδας και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα

Η Ελλάδα  ήταν από τις πρώτες χώρες που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία  με εξειδικευμένο  κλιμάκιο της ΕΜΑΚ , καθώς και τον Καθηγητή   Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκα,  για να παράσχει τις  πολύτιμες επιστημονικές του γνώσεις στους Τούρκους συναδέλφους του.

Επίσης ο Πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά  με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράζοντας τα συλληπητήρια του για τα θύματα των σεισμών και την  συμπαράσταση της χώρας μας στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Πέραν των ανωτέρω εκτίμησή μας είναι  ότι οι σεισμοί και τα τραγικά τους αποτελέσματα στην Τουρκία, αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις  της Τουρκίας με την Δύση και κατ'επέκταση με την Ελλάδα, αυτό της διπλωματίας των σεισμών και της ανθρωπιστικής βοήθειας  τουλάχιστον για το επόμενο 10ήμερο.

Κοινώς δεν περιμένουμε το παραπάνω μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε τους συνήθης τουρκικούς λεονταρισμούς με υπερπτήσεις σε νησιά μας  στο Αιγαίο και τις απόπειρες διεμβολισμού πλοίων του Λιμενικού μας από την τουρκική ακτοφυλακή.

Πως θα διαμορφωθούν σε βάθος χρόνου οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ωστόσο ένα ερώτημα πλανάται το πως θα διαμορφωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον σεισμό σε βάθος χρόνου και όχι πρόσκαιρα, όπου αναμένουμε ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας και κατά πόσο είναι ικανή αυτή η τεράστια φυσική καταστροφή να αποτελέσει αφετηρία για εγκατάλειψη της τουρκικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας.

Η Τουρκική οικονομία είναι γνωστό ότι είναι προβληματική και πως για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας καταστροφής θα χρειαστούν κεφάλαια τα οποία θα εκπηγάσουν από ξένη βοήθεια αλλά και από αναδρομολόγηση οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της χώρας.

Συνέπεια του δεύτερου θα είναι σε  εξοπλιστικά προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να μην τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί και η υλοποίησή τους να καθυστερήσει χρονικά.

Πέρα από τα  παραπάνω υπάρχει ένα κεφαλαιώδες θέμα που αφορά στην διεξαγωγή ή όχι των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαϊου, λόγω της τεράστιας καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί στην χώρα.

Ωστόσο αν μέχρι πριν τους σεισμούς υπήρχε έκδηλη ανησυχία από την χώρα μας  για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου και στρατιωτικής αναμέτρησης με την Τουρκία , ιδίως στο μεσοδιάστημα της 1ης και 2ης εκλογικής αναμέτρησης στην χώρα μας, αυτή ως πιθανότητα πλέον φθίνει κατά πάρα πολύ.

Η Τουρκία θα πρέπει να επουλώσει πρώτα τις πληγές της από την τεράστια καταστροφή που υπέστη και γιαυτό θα χρειαστεί την βοήθεια των ΗΠΑ-ΕΕ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν και Υπουργών του κατά της Δύσης το επόμενο χρονικό διάστημα, συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός κλίματος  φαινομενικής τουλάχιστον ύφεσης των αντιθέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των "συμμάχων' της στο ΝΑΤΟ.

Συνεπώς την Τουρκία δεν την συμφέρει να συντηρεί κλίμα ακραίας έντασης με την χώρα μας, όπως πρίν τους σεισμούς.

Ωστόσο μετά το 10ήμερο που αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό να δούμε κάποιες μεμονωμένες παραβιάσεις του ΕΕΧ από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ίσα-ίσα για την τήρηση της φυσιογνωμίας των τουρκικών διεκδικήσεων και τίποτε σοβαρότερο.

Κοινώς  εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι την περάτωση των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα δεν περιμένουμε η Τουρκία να πραγματοποιήσει επιθετική ενέργεια σε βάρος μας, αφού πέραν του κλίματος ύφεσης μεταξύ Τουρκίας-Δύσης που αναμένουμε να διαμορφωθεί, θα έρθει και η τουριστική περίοδος στην οποία θα προσβλέπουν ακόμη περισσότερο οι γείτονες για να επουλώσουν τις πληγές τους.

Ο δοκιμασμένος τουρκικός λαός δεν θέλει στην δυστυχία που του επέφεραν οι σεισμοί να προστεθεί και μια στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά ο Ερντογάν και γιαυτό δεν θα το πράξει.

Σταδιακά όμως  και ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία, αναμένουμε η Τουρκία να επανέλθει στις διεκδικήσεις σε βάρος μας.

Το μόνο που αναμένουμε να διαφοροποιηθεί είναι ότι εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος από την τουρκική αντιπολίτευση ότι θα υπάρξει επανέναρξη του Ελληνοτουρκικιού διαλόγου σίγουρα, ενώ με τον Ερντογάν εφόσον επανεκλεγεί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αν και λόγω των σεισμών ενδέχεται να δούμε μια από τις γνωστές του πιρουέτες-πυροτεχνήματα τάχα επανέναρξης του διαλόγου με την Ελλάδα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι σεισμοί θα έχουν ως αποτέλσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Αυτές υπάρχουν και θα υπάρχουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...