Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ανάλυση: " Γιατί η ήττα του Ερντογάν συνιστά απειλή για τα Ρωσικά συμφέροντα οδηγώντας την Τουρκία στην αγκαλιά της Δύσης ξανά"

Οι εκλογές στην Τουρκία και τα αποτελέσματά τους αναμένεται να επηρεάσουν πολλούς τομείς των Διεθνών σχέσεων, μεταξύ των οποίων θα είναι η πορεία των Ελληνοτουρκικών, οι σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ, αλλά και οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που προεξοφλούν αλλαγή στάσης της Άγκυρας απέναντι στην Μόσχα, σε περίπτωση ήττας του φίλου του Πούτιν, Ερντογάν. 

Άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ με τίτλο, "Η κατάρρευση του Ερντογάν απειλεί τα συμφέροντα της Ρωσίας",  αναφέρει  ως κυριότερα σημεία του τα ακόλουθα :

"Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι οι Σουηδοί και οι Φινλανδοί πρέπει να ξεχάσουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ μέχρι να τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Αλλά ακόμη και πριν από τις εκλογές, η Τουρκία μπορεί επίσημα να συνάψει ειρήνη με τη Συρία, τον χθεσινό της εχθρό. Και τα δύο έχουν σχεδιαστεί για να ανεβάσουν δημοσκοπικά τον  Ερντογάν και να τον βοηθήσουν να επανεκλεγεί. Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις του υπόσχονται ήττα.

Ποια θα είναι η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας αν χάσει ο Ερντογάν;

Αναβλήθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που ήταν προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο. Αυτό ανέφερε στο TASS την Τρίτη διπλωματική πηγή στην Άγκυρα. Τ

Μια μέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία μπορεί τώρα να ξεχάσει την υποστήριξη της Άγκυρας για την αίτησή της στο ΝΑΤΟ.

Τη Δευτέρα, ο Ερντογάν έκανε επίσης μια σημαντική δήλωση για την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας , αφού ανακοίνωσε την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών. Αυτή είναι η 14η Μαΐου , αντί για την προγραμματισμένη ημερομηνία, που ήταν η 18η Ιουνίου. «Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα ημερομηνία, θα είμαστε ευτυχείς», είπε, και αν δεν την εγκρίνει, τότε ο Ερντογάν υποσχέθηκε να την εγκρίνει με δική του δύναμη (έχει τέτοιο δικαίωμα). Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές.

Την Τρίτη, η εφημερίδα Hürriyet ανέφερε επίσης την απόφαση της τουρκικής αντιπολίτευσης, ενωμένη στη Συμμαχία των Έξι, να ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου της για την προεδρία σε συγκέντρωση, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Άγκυρα.

Η δράση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαρτίου, την επόμενη μέρα που ο Ερντογάν θα εκδώσει διάταγμα για την προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν ο πρώτος γύρος δεν αποκαλύψει τον νικητή, τότε ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Πιθανότατα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα γίνει  ο αντίπαλος του Ερντογάνγράφει η εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται να διεκδικήσει αυτή τη θέση και ο 52χρονος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, αν και πιθανόν να αποτραπεί από το να είναι υποψήφιος με ασφαλιστικά μέτρα.

Οι κύριοι αντίπαλοι του Ερντογάν απολαμβάνουν τη συμπάθεια της αμερικανικής διοίκησης, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Μεχμέτ Πέριντσεκ. Θυμάται μια συνέντευξη με τον Τζο Μπάιντεν που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2020, στην οποία αποκάλεσε τον Τούρκο ηγέτη «αυτοκράτορα» και κάλεσε να «ενθαρρυνθούν» οι εγχώριοι πολιτικοί αντίπαλοι του προκειμένου να τους βοηθήσει να κερδίσουν τις εκλογές.

«Ακριβώς σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, ο Kemal Kılıçdaroglu ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Νοέμβριο για να λάβει υποστήριξη πριν από την έναρξη της προεδρικής εκστρατείας.

Αυτή η πτέρυγα της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον Μπάιντεν αντιτίθεται στη συνεργασία με τη Μόσχα. για παράδειγμα, καταδίκασε την αγορά των αντιαεροπορικών πυροβόλων σας S-400.Εάν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία, η Τουρκία θα ενταχθεί στο καθεστώς κυρώσεων που η Δύση έχει επιβάλει στη Ρωσία.

Πλέον η χώρα μας θεωρείται ο βασικός βοηθός της Ρωσίας στην οργάνωση παράλληλων εισαγωγών, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις. Οπότε, αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου ή ο συντοπίτης του, αυτό μπορεί να ξεχαστεί», είπε  Τούρκος πολιτικός επιστήμονας.

Πράγματι, το περασμένο καλοκαίρι οι άνθρωποι άρχισαν να βλέπουν την Τουρκία  ως την κύρια αρτηρία για τη ροή των «παράλληλων εισαγωγών» στην  Ρωσία.

Τέτοια εμπορεύματα μεταφέρονται στη χώρα μας με φορτηγά από την Τουρκία μέσω Γεωργίας, μέσω του περίφημου σημείου ελέγχου Upper Lars. Την Τρίτη, η Kommersant δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η διαμετακόμιση εμπορευμάτων στη Ρωσία μέσω της Γεωργίας έχει αυξηθεί σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο χρόνο. Η διέλευση από την Τουρκία στη Ρωσική Ομοσπονδία προκαλεί ανησυχία στους δυτικούς εταίρους.

 Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο σχετικά με αυτό το θέμα.

Λόγω του πληθωρισμού και της φτώχειας στην Τουρκία , η δημοτικότητα του προέδρου με το παραδοσιακό του εκλογικό σώμα συντηρητικό και εθνικιστικό κυρίως,έχει πέσει κατακόρυφα, όχι μόνο σε μεγάλες πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και η Σμύρνη, αλλά και στην επαρχία, η οποία χρησίμευε επίσης ως στήριγμά του.

Αν κρίνουμε από όλες τις δημοσκοπήσεις, αν έρθει στον δεύτερο γύρο, τότε ο Ερντογάν θα χάσει από οποιονδήποτε υποψήφιο της αντιπολίτευσης, ακόμα και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από αυτόν.

Αλλά η νίκη της αντιπολίτευσης δεν είναι σε καμία περίπτωση εκ των προτέρων δεδομένη, είπε ο Perincek, ειδικά εάν επιτευχθούν σημαντικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική πριν από τις εκλογές, ας πούμε, η συμφιλίωση της Τουρκίας με τη γειτονική Συρία.

Βαρόμετρο για τις εκλογές στην Τουρκία η εξομάλυνση των σχέσεων με την Συρία

«Ένα τέτοιο γεγονός θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου. Ο λαός στηρίζει την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία, αφού λύνει πολλά προβλήματα ταυτόχρονα.

Πρώτον, η Τουρκία μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλειά της μόνο σε συνεργασία με τις συριακές αρχές. Όπως γνωρίζετε, οι Κούρδοι μαχητές έχουν καταλάβει εδάφη στη βόρεια Συρία που ελέγχεται τώρα εκ των πραγμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό είναι ενάντια στα συμφέροντα της Δαμασκού. Η Τουρκία και η Συρία, με κοινές προσπάθειες, θα μπορούσαν τώρα να εξαλείψουν αυτό το προπύργιο του τρόμου εκδιώκοντας φιλοαμερικανικές δυνάμεις από εκεί», αναφέρει ο ειδικός της Κωνσταντινούπολης.

«Δεύτερον, η Τουρκία θα λύσει το πρόβλημα της συριακής μετανάστευσης. Εάν αποκατασταθεί η ηρεμία στη Συρία, τότε τα εκατομμύρια των προσφύγων που αναγκάζονται να ζουν στην Τουρκία θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Και η τουρκική κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται πλέον να ξοδεύει τεράστια ποσά για να στηρίξει αυτούς τους πρόσφυγες», λέει ο Perincek.

«Υπάρχει ένα τρίτο πλεονέκτημα. Προηγουμένως, η Τουρκία, ειδικά οι παραμεθόριες πόλεις μας, διεξήγαγαν εκτεταμένο εμπόριο με τη Συρία. Παρέχαμε ρεύμα, τρόφιμα, υφάσματα εκεί. Και με την έναρξη του εμφυλίου, χάσαμε αυτή την αγορά. Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε αυτό το εμπόριο, να ξαναρχίσουμε τη ροή αγαθών και προς τις δύο κατευθύνσεις. Γενικά, αυτό που χρειάζεται δεν είναι καν εξομάλυνση, αλλά μια ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, η οποία θα στοχεύει κατά της τρομοκρατίας, κατά της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή, στο αμοιβαίο επωφελές εμπόριο και στην επίλυση του προβλήματος των προσφύγων». Ο Perincek συνόψισε.

«Δεν βασίζομαι σε εκλογικές ευθυγραμμίσεις, αλλά στην ιδέα του χαρακτήρα του Ερντογάν, και επομένως δύσκολα μπορώ να φανταστώ ότι θα αποχωριστεί την εξουσία», παραδέχεται ο Fyodor Lukyanov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Russia in Global Affairs, επιστημονικός. διευθυντής του Valdai Club.

«Αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι ακόμη σαφές. Λοιπόν, ας πούμε ότι η αντιπολίτευση κερδίζει. Είναι ήδη σαφές ότι οι ηγέτες της δεν έχουν διάθεση να παίξουν υπερβολικά ενεργό ρόλο στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης, αν νικήσει δεν θα έχει τέτοιες γεωπολιτικές φιλοδοξίες όπως ο Ερντογάν. Το κύριο πρόβλημα θα είναι η οικονομία».

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον από την επανεκλογή του Ερντογάν, στο πρόσωπο του οποίου ο Πούτιν  βλέπει έναν φίλο και εταίρο με τον οποίο μπορεί να συνεννοηθεί, σε αντίθεση με την Δύση η οποία θέλει να απαλλαγεί από τον Τούρκο Πρόεδρο, προσβλέποντας σε σταδιακή επιστροφή της Τουρκίας στους κόλπους της.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...