Το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων Defence News αναφέρεται στην κατασκευή του πρώτου ελληνικού εξοπλισμένου μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος με το όνομα “Γρύπας”, ως την πρώτην αξιόλογη προσπάθεια στην χώρα μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά λόγω της ύπαρξης τουρκικού στόλου UCAV, είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό.
Πρόκειται σύμφωνα με το ίδιο ΜΜΕ, για ένα σύστημα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένο με οπλισμό για μάχιμες αποστολές, και αυτό ακριβώς κάνει πλέον την διαφορά με όλα τα υπόλοιπα.
“Η Ελλάδα ανακοίνωσε το πρώτο της, εγχώριας κατασκευής, πολεμικό drone, ΓΡΥΠΑΣ, με το αρχικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος να αναμένεται μέχρι το 2025.
Τον Σεπτέμβριο, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Θεσσαλίας και Δημοκρίτειο παρουσίασαν το πρώτο εθνικό drone της Ελλάδας, το ΑΡΧΥΤΑΣ, που διαφημίστηκε ως το πρώτο εναέριο σύστημα από μια σειρά μη επανδρωμένων τεχνολογιών.
Το drone ΓΡΥΠΑΣ, που ανακοινώθηκε στις 13 Ιανουαρίου, είναι η δεύτερη πλατφόρμα που γεννήθηκε από αυτή την κοινή παραγωγή.
Ενώ η ανάπτυξη του drone θα ακολουθήσει ένα πολύ παρόμοιο μοτίβο με το drone ΑΡΧΥΤΑΣ, ο σχεδιασμός του θα βασίζεται σε μια διαφορετική ιδέα λειτουργιών για να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απαιτήσεις μάχιμων αποστολών.
Ενώ το ΑΡΧΥΤΑΣ προορίζεται για αναγνώριση και επιτήρηση πάνω από ελληνικά νησιά, το drone ΓΡΥΠΑΣ θα χρησιμεύσει ως σύστημα πολλαπλών χρήσεων εξοπλισμένο για μάχιμες αποστολές.
Ο κ. Νίκος Κόκλας, διευθυντής έρευνας, σχεδιασμού και νέων προγραμμάτων στο HAI, δήλωσε στο Defense News με email στις 24 Ιανουαρίου 2022.
«Στην περίπτωση του ΓΡΥΠΑ, το ίδιο το αεροσκάφος και το ωφέλιμο φορτίο θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα με πιο αρθρωτό σχεδιασμό».
Η πρώτη φάση του προγράμματος ΓΡΥΠΑΣ πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών, έως το 2025, και να παραχθεί μια κλιμακωτή έκδοση.
Πρώτος πελάτης του drone ΓΡΥΠΆΣ θα είναι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο ελληνικός στρατός θα μπορούσε πιθανότατα να τα τοποθετήσει στην πρόσφατα αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Λάρισας, που είναι το αρχηγείο των μοιρών UAV Heron και Pegasus II”, καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.
Η Τουρκία και το υποχθόνιο σχέδιο της στο Αιγαίο
Την ίδια περίοδο οι Τούρκοι έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα κατασκευής επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, αλλά και άλλων τύπων, με έναν μόνο σκοπό σε πιθανή περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, αυτής της στοχοποιήσεως κρίσιμων ελληνικών εγκαταστάσεων, χωρίς τον “βραχνά” της ισχυρής ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ( αν αυτό βέβαια θα ήταν για αυτούς εφικτό).
Πως θέλουν να το πετύχουν αυτό;
Η Τουρκία κατασκευάζει, έχοντας ήδη διπλασιάσει την παραγωγή τους, drone και UCAV, ικανών να ρίχνουν ρουκέτες και βόμβες ανεμοπορίας με ακρίβεια και από απόσταση ασφαλείας, εκτός φακέλου εμπλοκής της ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλας ( σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς), όσο τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα είναι απασχολημένα με τα τουρκικά ή θα βρίσκονται στο έδαφος, σύμφωνα με ιστοσελίδα σε κοινωνικά δίκτυα.
Αυτό αφορά το “ θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά”, που επαναλαμβάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρ.Ν.Ερντογάν.
Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι “η Τουρκία δημιουργεί ένα ιδιότυπο εναέριο πυροβολικό το οποίο θα αποτελέσει πονοκέφαλο για τις ελληνικές ΕΔ, τόσο όσον αφορά την παρακολούθηση σε μια διάρκεια πτήσης 25+ ωρών αλλά και την διάκριση των στόχων από πλευράς της”.
Ο στόλος των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων θα έχει πολύ πιθανόν, την κύρια αποστολή καταστροφής κρίσιμων για την χώρα μας υποδομών, σε κάθε σενάριο που θα πρέπει να εξετάσουμε στο Αιγαίο, για αυτό και οι πληροφορίες για ελληνικό πλέγμα ηλεκτρονικού πολέμου θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την κατασκευή σε ικανό αριθμό ελληνικών UCAV, που θα μα λύσουν τα χέρια σίγουρα.