Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία πολύ κοντά στην έξοδό της από το ΝΑΤΟ αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν

Είιναι γεγονός ότι πολλές φορές στο παρελθόν  οι Τούρκοι επικαλούνται την συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, την γεωγραφική θέση της χώρας τους, την οποία αποκαλούν προπύργιο της Συμμαχίας προς Ανατολάς και το γεγονός ότι αριθμητικά είναι ο 2ος μετά τις ΗΠΑ μεγαλύτερος στρατός της, προκειμένου να πετύχουν  ευμενή αντιμετώπιση από αυτήν, απέναντι στην επιθετικότητα που επιδεικνύουν σε βάρος μας.

Αυτό το είχαν πετύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στο παρελθόν, αφού το ΝΑΤΟ , εξίσωνε θύτη ,Τουρκία και θύμα, Ελλάδα , τηρώντας την απαράδεκτη  γραμμή  των ίσων αποστάσεων.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τις ανοιχτές απειλές πολέμου της Τουρκίας σε βάρος μας, την μη αποδοχή της Σουηδίας και Φινλανδίας στους κόλπους της Συμμαχίας λόγω τουρκικής άρνησης, της σύμπλευσης της Τουρκίας με την Ρωσία και το Ιράν, εχθρούς της Δύσης και  της διπρόσωπης στάσης στον πόλενο στην Ουκρανία, υπάρχουν πολλές φωνές στη Δύση που λένε ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να διωχθεί από το ΝΑΤΟ, εφόσον συνεχίζει να μην είναι αξιόπιστος σύμμαχος.

Πέραν όμως από τις Δυτικές φωνές που κάνουν λόγο για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, υπάρχουν και τουρκικές φωνές που επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας από την Συμμαχία.

Το πολύ ενδιαφέον έγκειται στο γεγονός ότι αυτό επιθυμεί ο Μπαχτσελί, ηγέτης των Γκρίζων λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, δείχνοντας έτσι το ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί οριστικά και ανεπιστρεπτί από την Δύση, η οποία καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει.

Συγκεκριμένα άρθρο σε τουρκικό ΜΜΕ με τίτλο, Ο ηγέτης του MHP Bahçeli: «Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ, δεν μπορούμε να πεθάνουμε χωρίς ΝΑΤΟ»  αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, ο Μπαχτσελί είπε: «Αν κάποιος θέλει να συζητήσει για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, παρακαλώ να το κάνει. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ και ευτυχώς δεν θα πεθάνουμε χωρίς το ΝΑΤΟ». είπε.

Ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli έδωσε σημαντικά μηνύματα για το θέμα του ΝΑΤΟ και την υπόθεση κλεισίματος του HDP στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

Στην ομιλία του, ο Devlet Bahçeli, σχετικά με την πράξη της καύσης του Ιερού Κορανίου που προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στη Σουηδία το περασμένο Σάββατο, είπε:

«Εκείνοι που ερμηνεύουν αυτή τη μανιώδη πρόκληση, αυτή την πράξη διάδοσης μίσους ως ελευθερία έκφρασης και σκέψης είναι επίσης συνένοχοι με το ίδιο. Όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι οι χώρες κασκαντέρ των ΗΠΑ. Η λογική των Βίκινγκ είναι ένα με το καουμπόικο μυαλό των ΗΠΑ."

Η υποστήριξη στην τρομοκρατία αυξήθηκε

«Πρέπει να δούμε και να δείξουμε τους πολιτικούς στόχους που συνδέονται με αυτή τη βαριά πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες πιθανότητες». Ο Bahçeli συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Η πρώτη πιθανότητα είναι ότι η Σουηδία, με τη δημιουργία μιας κρίσης και χαοτικού περιβάλλοντος, ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό, αν όχι την αναστολή, της ένταξης  της στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την διακοπή της υποστήριξής τους στην τρομοκρατία.

Η δεύτερη δυνατότητα είναι να υποστηρίξουν τη δημιουργία πολιτικού και διπλωματικού κλίματος για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας απέναντι  στην σκληρή Τουρκία.

Ο εχθρός Τζον Μπόλτον έχει φέρει στην ημερήσια διάταξη ,σχέδιο της αποστασιοποιημένης στάσης στην χώρα μας, συντονισμένα.

Ένα από τα βήματα προς αυτόν τον στόχο είναι η προώθηση της εκστρατείας υποκίνησης και προδοσίας τρομοκρατικών οργανώσεων και το άλλο είναι η δημιουργία περιβάλλοντος σχεδίασης και εκδήλωσης βανδαλικής επίθεσης στον ιερό μας τόπο.

Και τα δύο ενδεχόμενα είναι φασιστικά,ρατσιστικά,ισλαμοφοβικά και αντιδημοκρατικά.

Στόχος μάλιστα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά ολόκληρος ο ισλαμικός κόσμος. Από εδώ και πέρα, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αξίζει να είναι τόσο επίκαιρη όσο ένα άρθρο που γράφτηκε για το νερό. Αν κάποιος θέλει να συζητήσει την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ας το κάνει, δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ, δόξα τω Θεώ δεν θα πεθάνουμε χωρίς ΝΑΤΟ.»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κλεισίματος του Κουρδικού κόμματος HDP και την μη συμμετοχή του στις εκλογές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αναφορές έγκριτων Δυτικών ΜΜΕ για τις επικέιμενες τουρκικές εκλογές , λέγοντας:

«Μετά το περιοδικό "Foreign Policy" που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ, με ημερομηνία 1 Ιανουαρίου 2023, ότι οι εκλογές θα μετατραπούν σε λουτρό αίματος, το βρετανικό περιοδικό "The Economist "παρενέβη και υποστήριξε ανήθικα ότι η Τουρκία ήταν στα πρόθυρα της καταστροφής.

Το περιοδικό Economist, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρός μας θα σύρει τη λεγόμενη ελαττωματική μας δημοκρατία σε μια πλήρη δικτατορία, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 14ης Μαΐου, είναι ένας τέτοιος μηχανισμός.

Συκοφάντησε ως αυταρχικό τον Πρόεδρό μας , υποστηρίζοντας ανοιχτά τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όχι με πραξικόπημα, αλλά στις εκλογές».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του Αντιπρόεδρου του κόμματος Vatan,  Ethem Sancak, ο οποίος  δήλωσε ότι "η Τουρκία θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ σε 5-6 μήνες , ισχυριζόμενος  ότι το ΝΑΤΟ μας αναγκάζει να κάνουμε αυτές τις ενέργειες με τις προκλήσεις του βάζοντας απέναντι την Ελλάδα."

"Απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Umut Kutluca, ο Sancak έκανε επικριτικές δηλώσεις για τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για τις μαζικές διαδηλώσεις «Ας βγούμε από το ΝΑΤΟ» που οργανώθηκαν από το Κόμμα Vatan, ο Sancak είπε:

«Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να προβούμε σε αυτές τις ενέργειες. Το ΝΑΤΟ μας αναγκάζει να κάνουμε αυτές τις ενέργειες με τις προκλήσεις του,  προσπαθώντας να μας βάλει απέναντι στην Ελλάδα. Η Τουρκία θα φύγει από το ΝΑΤΟ σε 5-6 μήνες. Προσπαθεί να μας βάλει σε μια δίνη στη Μέση Ανατολή. Τέλος, βλέπετε τις ενέργειες κατά του Κορανίου στη Σουηδία και την Ολλανδία.

Η έξοδος από το ΝΑΤΟ είναι επείγουσα και αναγκαία

Στις έρευνες, το ποσοστό όσων λένε ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που ακολουθεί τις πιο εχθρικές και καταστροφικές πολιτικές έχει αυξηθεί στο 80%. Επίσης πρόσφατα, ο Τούρκος λαός άρχισε να νιώθει μεγάλη συμπάθεια προς τη Ρωσία και τον Πούτιν. «Ο κόσμος είδε τις επερχόμενες απειλές και πέρασε μπροστά από τις κυβερνήσεις», είπε.

Θα καθίσουμε να μιλήσουμε με τον Άσσαντ

«Θα καθίσουμε και θα υπογράψουμε ειρήνη με τον Άσαντ και τις γειτονικές χώρες. Πρέπει να εκδιώξουμε αμέσως τρομοκρατικές οργανώσεις και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το έδαφος της Συρίας. Οι Σύριοι και οι Τούρκοι είναι αδελφικά έθνη. Από τις αραβικές φυλές, οι Σύροι είναι οι πιο κοντινοί σε εμάς. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις χώρες τους με ασφάλεια. Δεν νομίζω ότι ο Άσαντ θα είναι επίσης κατά της επιστροφής. Μπορούμε να οικοδομήσουμε τη Συρία μαζί», είπε."

Η Τουρκία είναι ένα βήμα πρίν την έξοδο από το ΝΑΤΟ

Μετά από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία, εφόσον επανεκλεγεί ο Ερντογάν θα συνεχίσει την εχθρική προς το ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Δύση εξωτερική της πολιτική, συνεχίζοντας και εμβαθύνοντας φιλίες και σχέσεις με εχθρικές με τη Δύση χώρες, όπως Ρωσία-Ιράν-Συρία.

Το διαζύγιο ΝΑΤΟ-Τουρκίας είναι πλέον πάρα πολύ ορατό, αλλά και επιθυμητό από τους Τούρκους οι οποίοι σε ποσοστό 80% βλέπουν τις ΗΠΑ ως εχθρική χώρα, γέρνοντας μάλιστα προς τον Πούτιν.

Ελπίδα της Δύσης είναι η ήττα του Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές, προκειμένου η νέα κυβέρνηση στην Τουρκία να επιχειρήσει να εκριζώσει τον "Ερντογανισμό" στην χώρα, ο οποίος την έχει διαβρώσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο και ο δρόμος μακρύς, αφού υπάρχει γενιά ψηφοφόρων στην Τουρκία που δεν γνώρισε άλλον πλήν του Ερντογάν στα ηνία της χώρας του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ