Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενώς στο ότι η Τουρκία σχεδιάζει την αγορά βρετανικών Φρεγατών Type-23 σε αντιστάθμισμα των ελληνικών FDI, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της απειλής στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκε την Αγγλία στις 16 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Μπεν Γουάλας.
Εικάζεται ότι, μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, η Τουρκία αγόρασε μεταχειρισμένες φρεγάτες Type-23.
Αν και πηγές ασφαλείας ή άμυνας δεν επιβεβαίωσαν αυτόν τον ισχυρισμό, η Marin Deal αναφέρει, ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αγόρασε φρεγάτες Type-23 από το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας.
«Μετά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία και η Αγγλία φέρεται να υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια φρεγατών Type-23, οι οποίες χρησιμοποιούνται ενεργά από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και έχουν επί του παρόντος 12 φρεγάτες σε απόθεμα», αναφέρει το ξένο μέσο ενημέρωσης.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Δεκεμβρίου 2022, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Κυβέρνησης, μια επιτροπή υπό την Προεδρία που λαμβάνει βασικές αποφάσεις για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ενέκρινε την κατασκευή τριών φρεγατών κατηγορίας I για το τουρκικό ναυτικό.
Το πρώτο πλοίο της κατηγορίας, το TCG Istanbul, καθελκύστηκε τον Ιανουάριο του 2021 και έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε υπηρεσία για το Τουρκικό Ναυτικό το 2023.
Η απάντηση Ακάρ
Το θέμα της αγοράς των βρετανικών Φρεγατών Type-23 απασχόλησε τα τουρκικά ΜΜΕ, κυρίως λόγω παλαιότητας τους την ώρα που η Τουρκία τρέχει το πρόγραμμα κατασκευής γηγενών φρεγατών της κατηγορίας Ι όπως προαναφέραμε, με το TCG Istambul ήδη να ποετοιμάζεται η παράδοσή του στο Τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ αναφέρει:
"Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τηn συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό συγκρότημα.
Σχολιάζοντας την είδηση ότι «επετεύχθη συμφωνία για την αγορά φρεγατών Type-23» κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Akar είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο και οριστικό. Έχουμε διμερείς σχέσεις με τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας, κ. Wallace, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η τελευταία μας επίσκεψη στο Λονδίνο ήταν μια επίσκεψη που κάναμε σε αυτό το πλαίσιο ».
Υπενθυμίζοντας ότι η διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ είχε περάσει από την Αγγλία στην Τουρκία για ένα χρόνο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε για τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν, ο Ακάρ είπε: "Η διοίκηση των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθεί. Δεν υπάρχει επείγουσα κατάσταση"
Ο Υπουργός Ακάρ δήλωσε ότι είχαν συναντήσεις με πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, για τη στρατιωτική συνεργασία, τις ασκήσεις και την αμυντική βιομηχανία και οι επαφές τους στην Αγγλία ήταν μία από αυτές."
Οι Γαλλικές κορβέτες Gowind
Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι η γαλλική εταιρεία Naval Group προσφέρει στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό 4 κορβέτες Gowind με τις τρεις να ναυπηγούνται σε ναυπηγεία εντός χώρας και το πρώτο πλοίο να μας παραδίδεται το 2028.
Οι Γάλλοι δέχθηκαν επίσης την “μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των κορβετών στην χώρα μας.
Αυτό θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη αυτονομία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη ναυτική και αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι οι ελληνικές Κορβέτες θα είναι τρομερές ναυτικές πλατφόρμες μάχης, οι οποίες υπερισχύουν κατά πολύ των Τουρκικών Κορβετών κλάσεως ADA, ενώ είναι ισάξιες των τουρκικών Φρεγατών “Κωνσταντινούπολη”, με την πρώτη Φρεγάτα των γειτόνων να είναι στην τελική φάση.
Είναι δηλαδή σαν να προμηθευόμαστε 3-4 επιπλέον Φρεγάτες σε σχέση με την δύναμη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, και αυτό λέει πολλά για την τρομερά ισχυρή στρατηγική δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού πλέον.
Η Κορβέτα Gowind θα έχει την χωρητικότητα και τον οπλισμό μιας μεσαίας Φρεγάτας στην τιμή Κορβέτας, ενώ η περίπτωση κατασκευής της σε ελληνικά ναυπηγεία θα μειώσει το κόστος κατά 10-20%, γεγονός τρομερά σημαντικό για τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ.
Τουρκικές σπασμωδικές κινήσεις
Εκτίμησή μας είναι ότι τα μισόλογα του Ακάρ υποδηλώνουν πως το θέμα αγοράς βρετανικών φρεγατών Type-23, είναι στο τραπέζι και πως οι Τούρκοι με αυτήν την κίνηση σκοπεύουν συνδυαστικά να αποκτήσουν μαχητικά Eurofighter από την Μ. Βρετανία, αν και εφόσον δεν πάρουν τα F-16 πράγμα που θεωρούμε απίθανο και αν οι ΗΠΑ δώσουν το πράσινο ωστο Λονδίνο για τα παραπάνω, πράγμα όχι πιθανό, όσο η Τουρκία αρνείται την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Περισσότερο θα λέγαμε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας μοιάζουν με σπασμωδικές κινήσεις που υποδηλώνουν απελπισία, μετά την πόρτα των ΗΠΑ αναφορικά με την αγορά των 40 F-16 BLOCK 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού ισάριθμων F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.