Οι Τούρκοι έχοντας αντιληφθεί την σπουδαιότητα και αξία Στρατηγικών πληροφοριών, καθώς και της έγκαιρης , σωστής, λεπτομερειακής πληροφορίας στην διεξαγωγή σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδρύουν σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση που κατατέθηκε στην Βουλή τους Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σχετικό άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Το ΑΚΡ παρουσίασε το νομοσχέδιο τροποποίησης 11 σημείων του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Προεδρία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Σύμφωνα με την πρόταση, η Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών θα ιδρυθεί υπό το MIT.
Κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής το Νομοσχέδιο για την Τροποποίηση του Νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Κάποιων Νόμων, που υπέγραψαν βουλευτές του ΑΚΡ.
Με τη ρύθμιση, αναδιατάσσονται αναλυτικά οι πειθαρχικές ποινές στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα πειθαρχικά παραπτώματα που απαιτούν πειθαρχικές ποινές.
Θα αλλάξουν ονόματα Πανεπιστημίων
Με την πρόταση, το όνομα του Πανεπιστημίου Beykent είναι "Istanbul Beykent University". Το Πανεπιστήμιο Alanya Hamdullah Emin Paşa ονομάζεται «Ιδρυματικό Πανεπιστήμιο Alanya Hamdullah Emin Paşa». Το Antalya AKEV University θα αλλάξει σε "Antalya Belek University".
Ιδρύεται Ακαδημία Πληροφοριών υπό την ΜΙΤ
Εντός του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) θα ιδρυθεί ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επωνυμία Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών για τη διεξαγωγή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, επιστημονικής έρευνας και δημοσιεύσεων στους τομείς των πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας.
Η ακαδημαϊκή και διοικητική οργάνωση της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών, οι διαδικασίες και αρχές εργασίας και άλλα θέματα θα καθοριστούν με κανονισμό που θα καταρτιστεί από το MIT και θα εγκριθεί από τον Πρόεδρο. "
Η αναβάθμιση της ΜΙΤ
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Αστυνομική Ακαδημία η οποία ήταν εκείνη που παρείχε μέχρι τώρα μεταπτυχιακή εκπαίδευση στους τομείς των πληροφοριών και της Εθνικής Ασφάλειας θα πάψει να το πράτει.
Η υπαγωγή στην ΜΙΤ σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του πολιτικού συστήματος στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, αλλά και απευθείας εκμεταλευσιμότητα των δεξιοτήτων που πιθανόν θα αναπτύξουν σπουδαστές στο εν λόγω μεταπτυχιακό, από αυτές.
Κοινώς η ΜΙΤ αναβαθμίζεται από θεσμικής άποψης αλλά και από από άποψης στελέχωσης μελλοντικά, ενώ η ύπαρξη ενός κεντρικού συγκεντρωτικού ελέγχου, υλοποιεί την αρχή της ενότητας Διοίκησης στον τομέα των πληροφοριών, σημαντική συνισταμένη για την επίτευξη των Τουρκικών Εθνικών στόχων.
Ωστόσο η ΜΙΤ μετατρέπεται σε Ερντογανικό φέουδο, αφού είναι γνωστό ότι για να είναι κάποιος στέλεχος της , μετά το πραξικόπημα του 2016 θα πρέπει να είναι πιστά αφοσοιωμένος στο καθεστώς.
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ο Ερντογάν μετά τον τομέα της Πολεμικής βιομηχανίας επιχειρεί να θέσει και αυτόν των πληροφοριών , υπό ενιαία Διοίκηση και Έλεγχο.