Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας ανοίγει τον δρόμο για νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία σε βάρος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Είναι γεγονός ότι η  Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση  η οποία βαίνει  συνεχώς σε μεγαλύτερη κλιμάκωση με υπαιτιότητα του καθεστώτος Ερντογάν, εφόσον οδηγηθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση, θα έχει ιδιαίτερα βλαπτικές συνέπειες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διεκολύνοντας τον Πούτιν στην επίτευξη νίκης στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό αναφέρεται άρθρο Ρωσικού ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ευνοούσε την Ρωσία. Αυτά τα συμπεράσματα προέκυψαν  από τους ειδικούς του Ινδικού ΜΜΕ TFIGlobal.

Τα όνειρα του ΝΑΤΟ για μια μονολιθική στρατιωτική συμμαχία δοκιμάζονται από τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των γειτόνων Τουρκίας και Ελλάδας. Οι  άνθρωποι και στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι ειρηνικοί, αλλά υπάρχει ένα μακροχρόνιο χάσμα μεταξύ τους. 

Το "Κυπριακό" 

Η Κύπρος έχει γίνει το μήλο της έριδος. Ο αγώνας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων στο νότο και των Τουρκοκυπρίων στο βορρά έχει πάρει διεθνείς  προεκτάσεις.

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τις εγγυήτριες δυνάμεις βάσει των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, προσπαθούν να επιλύσουν τις συνέπειες της μακροχρόνιας διαμάχης.

Η Άγκυρα και η Αθήνα από την άλλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να εκνευρίσουν η μία την άλλη και οι μόνοι δεσμοί που εξακολουθούν να τις ενώνουν, είναι αυτοί  το ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα και η Τουρκία εντάχθηκαν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία το 1952, και στη συνέχεια συνήψαν συμφωνία ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι εντάσεις γύρω από την Κύπρο να αρχίσουν να υποχωρούν. Η Αθήνα απέσυρε στρατιωτικές μονάδες από την Κύπρο  το 1964 μετά από τουρκικές απειλές.

Ωστόσο, το 1974, ως αποτέλεσμα της εισβολής Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο, η Ελλάδα εγκατέλειψε τον στρατιωτικό τομέα της Συμμαχίας, όχι όμως και τον πολιτικό.

Η Αθήνα τελικά επανενσωματώθηκε πλήρως στο μιλιταριστικό μπλοκ υπό τη διπλωματική πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια δημοσκόπηση του 2022 έδειξε ότι το 78% των Ελλήνων ήθελε να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και μόνο το 18% ήταν υπέρ της αποχώρησης.

Η κατάσταση με την Κύπρο είχε ως αποτέλεσμα  κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ να  υποστηρίζουν την Ελλάδα και κάποιες άλλες  την Τουρκία. Είναι προφανές ότι πολλές χώρες εμπλέκονται τόσο πολύ στην ελληνοτουρκική σύγκρουση που έχουν ήδη ξεχάσει τη βασική αιτία της εμφάνισής της.

Οι διαφωνίες Ελλάδας-Τουρκίας

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ διαφωνούν για εδαφικές και αεροπορικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο εδώ και πολλά χρόνια. Και οι δύο χώρες συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αμοιβαίες αξιώσεις και απειλές, γεγονός που υπονομεύει τα θεμέλια της Συμμαχίας.

Τρεις φορές τον τελευταίο μισό αιώνα, η Τουρκία και η Ελλάδα βρέθηκαν στο χείλος του πολέμου λόγω μακροχρόνιων εντάσεων. Αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία στον κόσμο με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λειτουργήσει ως ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας.

Η Ρωσία θα ωφεληθεί από έναν  Ελληνοτουρκικό πόλεμο

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι εάν η ένταση κλιμακωθεί σε επίπεδα εμπόλεμης σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Τέτοιες ανησυχίες εξέφρασε ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Πολιτική του ΝΑΤΟ:

«Οποιεσδήποτε μικρές ρωγμές εμφανιστούν στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Πούτιν μπορεί να τις κάνει ακόμη μεγαλύτερες και στην πραγματικότητα να χωρίσει "τον βράχο". Έτσι, όχι μόνο υπονομεύεται  η ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά μπορεί επίσης να διαχυθεί στο ΝΑΤΟ εάν η μία ή η άλλη χώρα χρησιμοποιήσει το μπλοκ ως όπλο για να βλάψει μια άλλη».

Η ενεργειακή κρίση έχει αποδυναμώσει σοβαρά τα ευρωπαϊκά μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και το θέμα της μείωσης των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει γίνει ακόμη πιο επείγον, καθώς αυτές οι δύο χώρες μπορούν να φέρουν τον Πούτιν πιο κοντά στη νίκη στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ, κατέληξαν οι αναλυτές."

Η εκβιαστική τακτική της Τουρκίας

Διαπιστώνεται  από τα παραπάνω η υιοθέτηση της τακτικής των ίσων αποστάσεων, ανάμεσα στην επιτιθέμενη, επεκτατική και αναθεωρητική Τουρκία και στην αμυνόμενη Ελλάδα.

Η πρακτική αυτή το μόνο που καταφέρνει στα Ελληνοτουρκικά είναι να διαιωνίζει το πρόβλημα και όχι να το επιλύει.

Εκτίμησή μας είναι  ότι η  επικίνδυνη διπρόσωπη  στάση της Τουρκίας έναντι του ΝΑΤΟ, με την  μεγάλη προσέγγιση που έχει επιχειρήσει ο Ερντογάν με τον Πούτιν σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, είναι η κύρια αιτία των ανησυχιών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Παράλληλα η Τουρκία ακολουθεί την δική της εξωτερική πολιτική σε μια σειρά από  Διεθνή θέματα, επιδιώκοντας να καταστεί ανεξάρτητη περιφερειακή δύναμη, αδιαφορώντας αν αυτή έρχεται σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και την Δύση γενικότερα.

Τέτοια ζητήματα είναι τα Ελληνοτουρκικά, η επιβολή της "Γαλάζιας Πατρίδας" στη ΝΑ Μεσόγειο,  το Κυπριακό, οι Κούρδοι του YPG στη Συρία, η παρέμβαση στη Λιβύη και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, η μη αποδοχή ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και οι διαδοχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Β. Ιράκ και Συρία.

Όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία είναι εκείνη που απειλεί να καταλάβει Ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και όχι η Ελλάδα.

Γνωρίζοντας ο Ερντογάν τη σπουδαιότητα για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, της ασφάλειας του θαλάσσιου άξονα Σούδα-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη , για την μεταφορά  οπλικών συστημάτων και μέσων προς την Ουκρανία και  την Ανατολική Ευρώπη εν μέσω του πολέμου με την Ρωσία, για την μεταφορά LNG προς τις χώρες της ΕΕ και για την μεταφορά Ουκρανικών σιτηρών  με πλοία σε  φτωχές χώρες του κόσμου προκειμένου να μην επέλθει επισιτιστική κρίση, επιχειρεί μέσω απειλών στρατιωτικής βίας σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο , να εκβιάσει την Συμμαχία για εκμαίευση ανταλλαγμάτων.

Τον  παραπάνω εκβιασμό ο Ερντογάν , τον συνδυάζει με την μη αποδοχή από τον ίδιο της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου οι ΗΠΑ να του πουλήσουν F-16 για την πολεμική του αεροπορία, κίνηση στην οποία προέβη η κυβέρνηση Μπάϊντεν, ενδίδοντας. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...