Ελληνοτουρκικά

Μετά τη Ρόδο η Θράκη: Εμμένει στο αφήγημα των "Οθωμανικών ιδιοκτησιών" η Άγκυρα

Ο κατευθυνόμενος τουρκικός τύπος συνεχίζοντας την  καθημερινή στόχευση του κατά της χώρας μας, βάζει στο στόχαστρο ξανά την Δυτική Θράκη, αναφέροντας ρητά για " Οθωμανικές ιδιοκτησίες" που ανήκουν στους " "Τούρκους" της περιοχής. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη άποψη για την χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή εγείρονται νομικές διεκδικήσεις για "οθωμανικές ιδιοκτησίες" στην Ρόδο.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης( είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι) ανησυχούν δήθεν, “για την «ύπουλη νοοτροπία» της Ελλάδας, που θέλει να σβήσει τα ίχνη του Οθωμανοτουρκικού πολιτισμού στην περιοχή".

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, με την απόφαση του Δήμου Αβδήρων στη Δυτική Θράκη, υπάρχουν αντιδράσεις στην προσπάθεια κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της οθωμανικής εποχής που ανήκει στη μειονότητα σε χωριό της Ξάνθης.

Σε δήλωσή του στον ανταποκριτή του πρακτορείου Αναντολού , ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν, (βουλευτής Ξάνθης του Κινήματος Αλλαγής ΚΙΝΑΛ), επεσήμανε ότι "κατά το συζήτηση του  διοικητικού συμβουλίου για να ακολουθηθεί η απόφαση του δήμου Αβδήρων σχετικά με το νεκροταφείο, τα μέλη αυτής της επιτροπής ενώ ήταν αποφασισμένα, δεν μπόρεσαν να λάβουν την απαραίτητη έγκριση από τις ελληνικές αρχές για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους" είπε ο ίδιος.

Δηλώνοντας ότι η μισή έκταση απαλλοτριώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ο Μπαράν είπε: "Αυτή ήταν στην πραγματικότητα μια δασική περιοχή και ανάμεσά τους υπήρχαν νεκρώσιμες επιτύμβιες στήλες. Πήραμε πρωτοβουλίες για να καθαρίσουμε αυτό το μέρος με την άδεια του δήμου. Ο δήμος μας έδωσε την κατασκευή. Στείλαμε και τους δύο ιμάμηδες μας να μαζέψουν τις ταφόπλακες.

Αφού καταλάβαμε ότι αυτό το μέρος δεν θα καθαριστεί επειδή είναι πολύ παλαιό, ζητήσαμε από τον δήμο να σταματήσει τις εργασίες.

Στόχος μας ήταν να καθαρίσουμε αυτό το μέρος σταδιακά με το βοήθεια των πολιτών μας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Μπαράν δήλωσε ότι ενώ συνεχιζόταν αυτή η διαδικασία, ο Δήμαρχος της περιοχής πήρε ξαφνικά έγκριση από το συμβούλιο για την κατασκευή εντός του ιστορικού νεκροταφείου, ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και μιας παιδικής χαράς.

"Ως Μπουρχάν Μπαράν, αυτό που θέλω είναι να προστατεύσω αυτήν την ιστορική κληρονομιά. Αυτά είναι τα στοιχεία που μας ενώνουν", είπε ο μειονοτικός βουλευτής.

Ο Cengiz Ömer, ένας από τους συγγραφείς της εφημερίδας Millet στη Δυτική Θράκη, αξιολόγησε επίσης την απόφαση σχετικά με το νεκροταφείο ως «μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η οθωμανική κληρονομιά ξεκινώντας από το νεκροταφείο».

Τονίζοντας ότι η ιδιοκτησία των οθωμανικών νεκροταφείων ανήκουν σε μουσουλμάνους Τούρκους στη Δυτική Θράκη και στην μειονότητα, ο Ομέρ σημείωσε ότι “ο δήμος υλοποίησε τις εργασίες με το σκεπτικό ότι δεν είχε απομείνει αρκετός “τουρκικός” πληθυσμός στο χωριό  για να διεκδικήσει την οθωμανική κληρονομιά”.

«Ο σημερινός Δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης είναι ένας  πολιτικός με αντιτουρκικά αισθήματα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση, προσπάθησε να καταστρέψει ολοσχερώς αυτήν την κληρονομιά, ξεκινώντας από το νεκροταφείο», είπε ο Ομέρ.

Ο ίδιος τόνισε ότι αποκαλύφθηκε ότι άλλες “οθωμανικές ιδιοκτησίες” και τζαμιά στην περιοχή εκτός από το νεκροταφείο εμφανίστηκαν επίσης ως ιδιοκτησία του Δήμου.

«Μιλάμε για μια νοοτροπία που θέλει να σβήσει τα οθωμανοτουρκικά ίχνη από την περιοχή και για αυτό κινείται  κρυφά με κάθε τρόπο γι' αυτό”, τόνισε ο ίδιος.

«’Έκπληξη» προκαλεί η προσπάθεια της Τουρκίας για την δημιουργία θέματος όταν δεν υπάρχει”, είχε σημειώσει προ μηνών ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με παλαιότερη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για «καταστροφή» Οθωμανικού κοιμητηρίου στην ίδια περιοχή, στον Πετεινό Αβδήρων κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον Δήμαρχο Αβδήρων να δηλώνει σε ιστοσελίδα της Θράκης ότι: «Πρόκειται για έναν χώρο 15 στρεμμάτων στην είσοδο του οικισμού Πετεινού, όπου ελλόχευε ο κίνδυνος φωτιάς από τα άγρια χόρτα, τα καραγάτσια και άλλα αυτοφυή, τα οποία τον είχαν κατακλύσει.

Αφενός λοιπόν ήταν και θέμα πολιτικής προστασίας ώστε να μην προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εξαπλωθεί η φωτιά στις γύρω κατοικίες, καθόσον πρόκειται για κατοικημένη περιοχή.

Δεδομένου ότι είχαμε και οχλήσεις από περιοίκους που εξέφραζαν ανησυχία για την ασφάλειά τους. Εκτός αυτού, στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής υπάρχει η δημιουργία ενός πολυθεματικού-πολυπολιτισμικού πάρκου αναψυχής και συγχρόνως ανάδειξης του συγκεκριμένου μουσουλμανικού νεκροταφείου, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, βρίσκεται εκεί εδώ και πολλά χρόνια (αιώνες θα έλεγα), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από μουσουλμάνους της περιοχής ο τελευταίος συνάνθρωπός μας ενταφιάστηκε εκεί την δεκαετία του 1920.

Πρόθεσή μας λοιπόν ήταν να αναδείξουμε αφενός το συγκεκριμένο νεκροταφείο και να το καταστήσουμε επισκέψιμο και συγχρόνως να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε και τον υπόλοιπο χώρο, τον οποίο και θέλουμε να παραδώσουμε στους κατοίκους για χρήση».

Προκαλούν παντού οι Τούρκοι επιδιώκοντας την δημιουργία έντασης, σε περιοχές που δεν υπάρχει για να θέσει θέμα στην χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή ελληνικοί πανάρχαιοι ιεροί ναοί μετατρέπονται σε Τζαμιά χωρίς να μιλάει κανείς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...