Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Αυτή θα είναι η τακτική χρήση του τουρκικού UCAV Akinci στο Αιγαίο

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει εμβαθύνει σημαντικά στον τομέα των drones, με τα Bayraktar να κάνουν την επιχειρησιακή τους εμφάνιση με θετικά αποτελέσματα, αρχικά στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και στη συνέχεια σε Λιβύη ,Ναγκόρνο Καραμπάχ και τέλος στην Ουκρανία όπου όμως πλέον η Ρωσία έχει βρεί τρόπο επιτυχούς αντιμετώπισής της.

Πλέον τα τουρκικά drones θα λέγαμε ότι έχουν εξαφανιστεί από τον ουρανό της Ουκρανίας.

Ωστόσο οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει ένα στόλο εξοπλισμένων drones , UCAV, drones καμικάζι, αλλά και θαλάσσιων drones USV, δοκιμάζοντας καινούργιες τακτικές χρησιμοποίησής τους, αλλά και οπλικά συστήματα-πυραύλους που εκτοξεύονται από αυτά.

Σε αυτό το πλάισιο το τουρκικό οπλισμένο  drone Bayraktar Akıncı ,εκτόξευσε επιτυχώς έναν νέο υπερηχητικό, κατευθυνόμενο πύραυλο ακριβείας,  όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της  κατασκευάστριας εταιρείας drones Baykar Defense, Selcuk Bayraktar, γαμπρός του Ερντογάν, όπως αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ., λέγοντας:

"Ο πρώτος υπερηχητικός πύραυλος της Τουρκίας TRG-230-IHA, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, έπληξε με επιτυχία τον στόχο του σε απόσταση 100 χιλιομέτρων», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος στο Twitter.

Ο TRG-230-IHA είναι η αεροπορική έκδοση του επίγειου πυραύλου TRLG-230. Ο Baykar είπε ότι ο νέος πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Akıncı από υψόμετρο 7,62 χιλιομέτρων κατά τη διάρκεια της δοκιμής με πραγματικά πυρά.

Ο επίγειος πύραυλος TRLG-230 έχει βεληνεκές 20-70 χιλιόμετρα. Ωστόσο, ο TRG-230-IHA θα έχει αυτονομία έως και 150 χιλιόμετρα.

Ο TRLG-230, ο οποίος φέρει μια ισχυρά εκρηκτική κεφαλή βάρους 42 κιλών, καθοδηγείται από συστήματα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS και ένα ημιενεργό λέιζερ.

Στα πλάνα της δοκιμής, το TRG-230-IHA δεν φαινόταν να είναι εξοπλισμένο με το πρόγραμμα αναζήτησης λέιζερ.

Αυτό σημαίνει ότι η αεροπορική έκδοση μπορεί να έχει μικρότερη ακρίβεια από το TRLG-230, το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχο με κυκλικό σφάλμα πιθανό δύο μέτρων.

Ωστόσο, η υψηλή ταχύτητα και η μεγάλη εμβέλεια του TRG-230-IHA θα επιτρέψει στο Akıncı να επιτεθεί σε οχυρωμένους στόχους, σε καλά προστατευμένες περιοχές από ασφαλή απόσταση.

 

https://youtu.be/NzRVYxBIe-Y

 

Το Akıncı, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα drones της Τουρκίας. Έχει λειτουργική αυτονομία 7.500 χιλιομέτρων, αντοχή 25 ωρών και ανώτατο όριο πτήσης πάνω από 12 χιλιόμετρα και μέγιστη ταχύτητα 361 χλμ την ώρα. Το drone αναπτύχθηκε για να εκτελεί αποστολές ISTAR ,πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης καθώς και αποστολές C3 διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνίας, για στρατιωτικές  επιχειρήσεις.

Η Τουρκία εργάζεται για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων επίθεσης από μεγάλη απόσταση του Akıncı.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το drone έκανε δοκιμαστική εκτόξευση της βόμβας μινιατούρας Aselsan, επίσης γνωστή ως Tolun, η οποία έχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοπιήσει τα drones Akinci σε αποστολές προσβολής  οχυρωμένων στόχων από μεγάλη απόσταση, με κατάλληλη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προσπαθώντας παράλληλα την βελτίωση της ακρίβεια αυτών.

Σε αυτόν τον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησής του κατατείνει το γεγονός ότι το εν λόγω drone, είναι πάρα πολύ αργό με maximum ταχύτητα τα 361 χλμ την ώρα, γεγονός που το καθιστά λίαν ευάλωτο στόχο για τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των οποίων η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια.

Κοινώς αν τα Akinci βγούν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια τουλάχιστον μιας Ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα φίλια μαχητικά θα τα καταρρίψουν σαν τις μύγες, το ένα μετά το άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον στα αρχικά στάδια κατά των νησιών μας, ένα συνδυασμό από drones καμικάζι , ΠΕΠ, αυτοκινούμενου πυροβολικού και πυραύλων εκτοξευόμενους από το Akinci.

Τα Akinci δεν πρόκειται η Τούρκοι να τα βγάλουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια  και η προσβολή οχυρωματικών θέσεων μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπως, Σταθμών Διοικήσεων, αποθηκών πυρομαχικών, σταθμών παραγωγής ενέργειας , ύδρευσης , γεφυρών και γενικότερα έργων κοινής ωφελείας στρατηγικού ενδιαφέροντος , θα γίνεται ενώ αυτά θα πετούν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, σε απόσταση χιλιομέτρων από τα μικρασιατικά παράλια, κάνοντας χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν, όπως είναι οι  TRG-230-IHA και η βόμβα μινιατούρα Tolun.

Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται τα ευάλωτα και αργά Akinci από τα τουρκικά αντιαεροπορικά και την τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα έχeι βγεί στο Αιγαίο μαζί ίσως με το kizinlema και  τα ΤΒ-3 drones που θα πετούν από το TCG Anadolu, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία όμως έχει την υπεροχή.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ