Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν προσκυνάει τη Γαλλία επιχειρώντας να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού

"Ανοιχτή η  πόρτα στην προσφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Γαλλία!", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία είχε θετική άποψη για την πρόταση του προέδρου Ερντογάν να διοργανώσει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε ότι η Γαλλία κράτησε ανοιχτό τον δρόμο για να μειώσει τις διαφορές απόψεων με την Τουρκία σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο.

Αν και η Γαλλία δεν συμφωνεί με την Τουρκία σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο, κρατά ανοιχτό το δρόμο για τη μείωση των διαφορών απόψεων μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια  εκπαιδευτικής επίσκεψης που διοργάνωσε το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με διάφορα υπουργεία, ΜΚΟ, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς στο Παρίσι, που παρακολούθησαν  5 Τούρκοι δημοσιογράφοι, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, θέματα που αφορούν την Ευρώπη. και  τρέχοντα θέματα, ιδιαίτερα οι επενδύσεις στην Αφρική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήθηκαν από διάφορες αξιόπιστες πηγές οι επαφές μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών σχετικά με την πιθανή επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ο Μακρόν δεν αναμένεται να επισκεφθείτε την Τουρκία σύντομα.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κολόνα, επισκέφθηκε την Άγκυρα τον Σεπτέμβριο, οι πηγές ανέφεραν ότι εκτός από τις διμερείς σχέσεις, στο τραπέζι ήταν θέματα όπως η Λιβύη, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος.

Επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να πραγματοποιηθούν «θετικές επαφές» κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής επίσκεψης, οι πηγές ανέφεραν ότι «είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να προβλέψουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας επίσκεψης».

Υπενθυμίζοντας ότι πλησιάζει η ημερομηνία εκλογών στην Τουρκία, οι πηγές σημείωσαν ότι τέτοιες επισκέψεις γίνονται πιο δύσκολες τώρα.

Αξιολογώντας τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, ένα από τα επίμαχα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις,  ήταν ότι η Τουρκία απείλησε την κυριαρχία της Ελλάδας και την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου.

Ωστόσο μετά την έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία  καλωσόρισε την πρόταση.

Υπογραμμίζοντας ότι ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της σταθερότητας, οι πηγές υπογράμμισαν ότι η πρόταση διάσκεψης και διαλόγου της Τουρκίας είναι απολύτως κατάλληλη για τη Γαλλία, εφόσον δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας έντασης στο τραπέζι.

Πηγές ανέφεραν ότι η Γαλλία δεν έχει ξεχωριστή ατζέντα για το θέμα και επιθυμεί λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Πηγές επέστησαν την προσοχή στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (AST), που φιλοξενήθηκε από την Τσεχία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο ηγετών στις 6 Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα, Πράγα, και τόνισαν ότι η συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτή τη συνάντηση ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Τονίζοντας ότι το AST διαμορφώθηκε στο μυαλό του Γάλλου Προέδρου Μακρόν μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας,  και είναι ανεξάρτητο από την ένταξη στην ΕΕ, έχει ισότιμο χαρακτήρα και ο κύριος σκοπός  της είναι «όχι να ενωθεί ενάντια στη Ρωσία, αλλά να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή ήπειρο», 

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι προετοιμασίες για τη συνάντηση, που συμφωνήθηκαν από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι και τους περιφερειακούς ηγέτες στην Ιορδανία, βρίσκονται στην αρχή και οι λεπτομέρειες δεν είναι σαφείς.

Πηγές μοιράστηκαν την πληροφορία ότι η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη ως  αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, που θα πραγματοποιηθεί από τη Γαλλία στις 13 Δεκεμβρίου,λέγοντας  ότι θα ήταν σημαντικό για την Τουρκία να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τη Γαλλία, ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες των διμερών σχέσεων είναι οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας είναι το Πρωτόκολλο της 7ης περιόδου της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO) Τουρκίας-Γαλλίας που υπογράφηκε από τον Υπουργό Εμπορίου Μούς  και τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Μπέχτ στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, οι πηγές τόνισαν ότι η σημασία των οικονομικών και εμπορικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών έγινε πιο εμφανής μετά τα παγκόσμια προβλήματα που προκάλεσε ο Covid-19 και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Τουρκία, είναι χώρα  προτεραιότητας της Γαλλίας στη λεκάνη της Μεσογείου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αλυσίδα εφοδιασμού προς την Ευρώπη χάρη στη γεωγραφική της εγγύτητα με την ΕΕ και ότι η προηγμένη βιομηχανική της ικανότητα είναι σημαντική για επενδύσεις.

Δηλώνοντας ότι οι επενδύσεις της Γαλλίας και της Τουρκίας στην Αφρική συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου, οι πηγές τόνισαν ότι τουρκικές και γαλλικές εταιρείες αλληλοσυμπληρώνονται όσον αφορά τις επενδύσεις στην περιοχή και ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη στην περιοχή.

Τέλος αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ,η  Γαλλία  υποστηρίζει την χώρα, επειδή υπάρχει πρόβλημα διεθνούς δικαίου στον πόλεμο με τη  Ρωσία,  αφού η αρχιτεκτονική όλου του κόσμου μπορεί να καταστραφεί εάν επιτραπεί σε αυτήν να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα .

Σύμφωνα με πηγές, στόχος της Γαλλίας δεν είναι να αλλάξει το καθεστώς στη Ρωσία. Αυτό που θέλει να κάνει η Γαλλία είναι να απομονώσει τη Ρωσία και να την κάνει να εγκαταλείψει την Ουκρανία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Οι πηγές, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά ότι η Τουρκία «έκλεισε εν μέρει τα μάτια στη Ρωσία» μη επιλέγοντας να επιβάλει κυρώσεις, υποστήριξαν ότι αυτή η κατάσταση υπονόμευσε την ισχύ των κυρώσεων  της διεθνούς κοινότητα.

Δηλώνοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η διέξοδος από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι πηγές υπογράμμισαν ότι όπως και να τελειώσει ο πόλεμος, η ασφάλεια στην περιοχή πρέπει να οικοδομηθεί."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πόσο επίκαιρη είναι η λαϊκή ρήση, "χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλα το". Αυτό ακριβώς κάνει ο Ερντογάν τώρα με την Γαλλία.

Αντιλαμβανόμενος το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Γαλλίας στην ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρεί ο Τούρκος Πρόεδρος ο οποίος στο παρελθόν έβριζε κυριολεκτικά τον Μακρόν να τον προσεγγίσει, παίζοντας το ρόλο του ειρηνοποιού και αυτού που επιδιώκει τον διάλογο τάχα.

Μάταιος κόπος για τον Ερντογάν, αφού όλοι ξέρουν το ποιός πραγματικά είναι και ότι αυτό που επιδιώκει στην πραγματικότητα, είναι η ένταση και η στρατιωτική αντιπαράθεση με Ελλάδα και Κύπρο, σύμμαχοι της Γαλλίας, οι οποίες ενεργούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας, έννοιες μισητές προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η Γαλλία ήταν , είναι και θα είναι σύμμαχος με την Ελλάδα, με τη χώρα μας να είναι μέλος των χωρών της Γαλλοφωνίας εδώ και πάνω από 10 χρόνια, με τις δύο χώρες να μοιράζονται τους ίδιους στόχους και αξίες.

Οι δεσμοί φιλίας άλλωστε των 2 χωρών  είναι άλλωστε πολύ βαθιές, με το Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία να αποτελεί σλόγκαν από το 1974 και εντεύθεν.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ