Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πρόβα τζενεράλε για πιθανή ελληνοτουρκική κρίση; Άσκηση διαχείρισης κρίσεων στο ΓΕΕΘΑ με όλους τους φορείς

Πρόβα τζενεράλε για την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής κρίσης ( που άραγε;) πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ, ως πιθανότατο προμήνυμα για το τι αναμένουμε το επόμενο διάστημα στην περιοχή μας, μετά την τουρκική εναέρια επιχείρηση στην Συρία και τις απειλές προς την χώρα μας.     

Από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 έως την Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη άσκηση Διαχείρισης Κρίσεων Επί Χάρτου (Table-Top Exercise – TTX), που διοργάνωσε η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ υπό την αιγίδα του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (NATO Special Operations Headquarters – NSHQ), η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Η άσκηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις συνεργασίες και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες σε αντικείμενα κοινού ενδιαφέροντος, και σκοπός της ήταν η δημιουργία συναντίληψης επί της ισχύουσας στρατηγικής και επιχειρησιακής σχεδίασης σε θέματα υβριδικού πολέμου και ολιστικής άμυνας, η αλληλοκατανόηση και η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των διυπηρεσιακών φορέων καθώς και η προαγωγή της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ τους.

Η άσκηση αποτελεί την πρακτική αποτύπωση του σεμιναρίου με τίτλο «Ολιστική Προσέγγιση στην Άμυνα» που πραγματοποιήθηκε υπό μορφή ΤΤΧ τον Ιούλιο του 2022 (πατήστε εδώ), και βασίστηκε σε υποθετικό σενάριο που αφορούσε στην διαχείριση κρίσεων στην ειρήνη, στην ένταση – κρίση και στις εχθροπραξίες, το οποίο καταρτίστηκε με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού του NSHQ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην άσκηση συμμετείχε εξειδικευμένο προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Τι μπορεί να αναμένουμε το επόμενο διάστημα

Η Τουρκία και ο Ερντογάν είναι κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, με την οικονομία να έχει διαλυθεί και τους Τούρκους πολίτες να είναι λίγο πριν “ιρανοποιήσουν” την χώρα.

Οι επικείμενες εκλογές και η ιδιότυπη τουρκική αστυνομοκρατία κρατά μE “ νύχια και με δόντια” ( όχι όμως για πολύ ακόμα) την τουρκική κοινωνία, πριν ξεκινήσουν εξεγέρσεις στους δρόμους, για αυτό και το καθεστώς Ερντογάν ξεκίνησε εναέρια εισβολή στην Συρία.

Επειδή Ρωσία και ΗΠΑ έβαλαν στοπ σε χερσαία εισβολή στην συριακή επικράτεια στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος προς το παρόν “βομβαρδίζει” την Βόρεια Συρία σκοτώνοντας δυστυχείς Κούρδους και Σύριους αμάχους, και όχι αντάρτες που κρύβονται στα καταφύγια τους.

Πόσο όμως θα διαρκέσει ο “ συριακός πόλεμος” για το σαράι του σουλτάνου ;

Όχι για πολύ διότι η όλη επιχείρηση  ήδη “ξεσφούσκωσε” στο μυαλό του τουρκικού λαού, και τώρα ετοιμάζεται το πλωτό γεωτρύπανο Αbdulhamid han, συνοδεία τουρκικής αρμάδας, ίσως με το αεροπλανοφόρο Αναντολού να οδεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί όμως αναμένουν οι ΗΠΑ και ο αμερικανικός κολοσσός EXONMOBIL, ενώ στην Ιταλία έχει ελλιμενιστεί το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), μαζί με την ομάδα μάχης του, για να διασφαλίσει κυρίως τα αμερικανικά συμφέροντα νοτίως της Κρήτης και εντός της λιβυκής ΑΟΖ αν απαιτηθεί.

Τότε αν αποτύχει και εκεί το τουρκικό καθεστώς που μπορεί να κατευθυνθεί;     

Πολλοί εκτιμούν στο Αιγαίο και τα νησιά μας, τα οποία οι Τούρκοι δήθεν τα απαιτούν “αποστρατικοποιημένα” εδώ και τώρα, κάτι που λογικά όμως θα χρησιμοποιήσουν ως πρόφαση για κάποιο “φτιαχτό επεισόδιο” το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και με τον Αμερικανικό ειδικό Μ.Ρούμπιν και πολλούς άλλους ειδικούς αμυντικούς αναλυτές.      

Αναλύοντας την τακτική της «σαλαμοποίησης που εκτιμά πως θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Ρούμπιν διερωτάται τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία καταλάμβανε ένα μικρότερο, ακατοίκητο ή ελαφρώς κατοικημένο νησί. «Θα ανταποκρινόταν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οι αυτάρεσκοι διπλωμάτες θα καλούσαν για συνομιλίες όσο η Τουρκία ενίσχυε το νησί και εδραιωνόταν στο έδαφος;».

Το αν θα τολμήσει να επιχειρήσει πρόκληση η Άγκυρα στο Αιγαίο, ξεκάθαρα δεν μας αφορά ως ιδέα, αλλά ως πράξη, αφού μεταξύ αυτών των δύο υπάρχει μία απόσταση, ή καλύτερα ο “ποταμός Ρουβίκωνας” που έλεγαν οι Ρωμαίοι.

Αν οι νεο-οθωμανοί Τούρκοι διαβούν τον “Ρουβίκωνα”, τότε θα  είμαστε “ελεύθεροι πυρών”, και ενδεχομένως να πετύχουμε τελικά πολλά περισσότερα από αυτήν την παρατεταμένη επισφαλή “ειρήνη”, που μας έχουν επιβάλει “ φίλοι” και “εχθροί”, και τότε θα δουν όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, ειδικά οι “απέναντι” που κινδυνεύουν με πραγματική καταστροφή.     

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ