Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέος κίνδυνος στο Αιγαίο! Τουρκικά μίνι-υποβρύχια STM500 με κομάντος θα απειλήσουν τα ελληνικά νησιά

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία εντάσσει συνεχώς επιθετικά οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό της προκειμένου να ενεργήσει επιθετικά σε βάρος μας στο Αιγαίο, τα οποία λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, διαμορφώνουν καινούργια δόγματα επιχειρήσεων από πλευράς της περί "επίθεσης και κατάληψης βραχονησίδων και μικρονήσων μας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα στοχευμένα οπλικά συστήματα της Τουρκίας ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την υλοποίηση της απειλής του Προέδρου της για κατάληψη των νησιών μας στο Αιγαίο, όταν ο τελευταίος λέει ολοένα και πιο συχνά τη προσφιλή έκφρασή του απευθυνόμενος στην Ελλάδα, απειλώντας την ότι, "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά".

Πρόσφατα σε Διεθνή αμυντική έκθεση οι Τούρκοι παρουσίασαν το mini υποβρύχιο όχημα STM500 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις και μπορεί να μεταφέρει έως και 6 άτομα. Αναπτύχθηκε ειδικά για διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές. Η ιδέα δεν περιορίζεται σε αυτό, αφού εργάζονται  επίσης σε μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα μαζί με το STM500

 

 

 

Υπενθυμίζουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, στην άσκηση "Deniz kurdu 2021, ομάδες SAT,  έπληξαν τους στόχους στο νησί του υποθετικού εχθρού, τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς με άνδρες που "έπεσαν" με αλεξίπτωτο, εκπληρώνοντας με επιτυχία την αποστολή που τους ανατέθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο μια συσκευή της ελίτ μονάδας απόσπασε την προσοχή.

Μετά την άσκηση, ο  Τούρκος ΥΠΑΜ Akar ενημερώθηκε για την υποβρύχια συσκευή πρόωσης δυτών , η οποία χρησιμοποιείται από πολύ λίγες από τις ομάδες που εκτελούν το ίδιο καθήκον στον κόσμο.

Η συσκευή, ( Diver Propulsion Device) (DPD) , που είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες SAT, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνιες υποβρύχιες μεταφορές.

Η συσκευή, η οποία διαθέτει συστήματα πλοήγησης με υψηλή ακρίβεια, συμμετέχει επίσης στην παροχή πρόσθετης υποστήριξης υλικού και πυρομαχικών καθώς και στην υποβρύχια μεταφορά των ομάδων στο πλαίσιο της αποστολής των SAT.

Η συσκευή με μέγιστη ταχύτητα 3,2 κόμβων μπορεί να ενεργεί  σε βάθος 35 μέτρων.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Aπό τα παραπάνω επαληθεύεται πλήρως πλέον η επισήμανσή μας ότι οι Τούρκοι SAT, έχουν τη δυνατότητα και μέσα να διενεργήσουν υποθαλάσσια διείσδυση σε βραχονησίδες-νησίδες-ενδιάμεσες και κύριες νήσους στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για εμάς.

Καθίσταται επιτακτικό πλέον το Αιγαίο να παρακολουθείται όχι μόνο επιφανειακά αλλά και υποθαλάσσια, όπου πλέον κυρίαρχο ρόλο  θα αποκτήσουν οι υποβρύχιοι αισθητήρες, οι  ειδικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης μας, καθώς και υλικά αποτροπής, όπως λόγου χάρη παραγωγείς ήχων καταστρεπτικών για τους δύτες, καθιστώντας απαγορευτική την προσέγγιση της ακτής.

Οπωσδήποτε κάτι τέτοιο απαιτεί ανάλογη αγορά πληθώρας εξοπλιστικών συστημάτων 

Εκτιμούμε τέλος ότι  θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα η απόκτηση και τοποθέτηση  σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, των παραπάνω συστημάτων καθώς και  σε νησίδες-βραχονησίδες μας έναντι του Κόλπου Γκιουλούκ, στα μικρασιατικά παράλια ,ο οποίος αποτελεί μια περιοχή που φιλοξενεί σύμφωνα με ανοικτές πηγές Ειδικές δυνάμεις  του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ( Bordo Bereli ) αλλά και SAT.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ