Ελληνοτουρκικά

Κύμα διμερών συμφωνιών για τις ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο προωθούν οι ΗΠΑ

Όλα θα αλλάξουν με σαρωτικό τρόπο σε ολόκληρη την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου το επόμενο διάστημα ότι και να δηλώνουν πολλοί, αφού το χρήμα είναι τερατώδες, ενώ στην εξίσωση έχει εισέλθει και γεωπολιτικό παράγοντας που αφορά τον "πόλεμο" με την Ρωσία, σύμφωνα με οικονομικούς αξιωματούχους και εταιρείες.

Ο Έλληνας επικεφαλής της  Energean μας προλέγει τα μελλούμενα με τον τρόπο του

Ο Διευθύνων Σύμβουλος εισηγμένης στο Λονδίνο εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο οποίος απειλήθηκε πρόσφατα από τη Χεζμπολάχ, ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου μετά από μια σημαντική συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ο Μαθιός Ρήγας, του οποίου η εταιρεία Energean εξάγει φυσικό  αέριο από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, είπε ότι η πίεση  των ΗΠΑ, (μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των ορκισμένων εχθρών), δηλαδή του Ισραήλ και του Λιβάνου, παρείχε ένα «νέο μοντέλο» για την επίλυση συνοριακών διαφορών στην περιοχή.

Η συμφωνία δεν είναι μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν ακόμη η μία τις κυβερνήσεις της άλλης, αλλά επιτρέπει τη χρήση υδρογονανθράκων στην περιοχή ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Παρέχει ένα νέο παράδειγμα για το πώς οι χώρες που είναι σε “σύγκρουση” μπορούν να βρουν έναν τρόπο. . . να επιτρέψουν στην οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να αλλάξουν βασικά πράγματα», είπε ο Ρήγας στους Financial Times.

Ο διευθυντής της εταιρείας Energean, ο οποίος μεγάλωσε παρακολουθώντας τη συνοριακή διαμάχη της Ελλάδος με την Τουρκία, είπε ότι η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου θα πρέπει να ενθαρρύνει την εξερεύνηση στην Ανατολική Μεσόγειο για να γίνει η περιοχή «παραγωγός ενέργειας» της ΕΕ.

«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ αέριο που μπορεί να βρεθεί», είπε.

Η εταιρεία Energean δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, με χαρτοφυλάκιο αξίας  3 δισ. δολαρίων, αφού οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 74 τοις εκατό φέτος.Ενώ η ίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο χάρτης δείχνει τα κοιτάσματα αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και την προγραμματισμένη διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Τον Ιούλιο, το Ισραήλ κατέρριψε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ στις πλωτές εγκαταστάσεις παραγωγής της Energean αφού αυτά πετούσαν πάνω από το ισραηλινό κοίτασμα Karish, πράξη την οποία ο πρόεδρος του Λιβάνου χαρακτήρισε ως «βάρβαρη».

Μέρες αργότερα, εν μέσω συνεχιζόμενων απειλών από τη Χεζμπολάχ για περισσότερες επιθέσεις, ο Ρήγας πέταξε με ελικόπτερο στο σημείο για να καθησυχάσει το πλήρωμα ότι ήταν ασφαλές να συνεχίσει τις εργασίες.

«Έμεινα για δύο ή τρεις μέρες», είπε ίδιος και συνέχισε : «Τα δημόσια σχόλια που έγιναν από το κράτος του Ισραήλ έδωσαν σε όλους και σε μένα την άνεση που χρειαζόμουν».

“Τελικά, η πίεση των ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Αμερικανού αξιωματούχου Amos Hochstein, ήταν καθοριστική για την επιτυχία.Η τελική συμφωνία αποτελούνταν από χωριστές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που υπέγραψαν οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου", καταλήγει το άρθρο μεταξύ άλλων.

Η κρίση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και το σχέδιο των ΗΠΑ  στην περιοχή

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Amos Hochstein, φαίνεται ότι έχει λάβει εντολή από τον Λευκό Οίκο, για να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα μέσω διμερών συμφωνιών, ώστε να ξεκινήσουν εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο από αμερικανικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες.

Το μοντέλο αυτό πρότεινε πρόσφατα και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Λιβύη για Τρίπολη και Αθήνα άλλωστε.

Μόνο που η Τουρκία δεν συμφωνεί σε τίποτα σε όλα αυτά τα σχέδια, ενώ παράλληλα απειλεί ωμά την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι μπορεί να γίνει για να λειτουργήσει το αμερικανικό σχέδιο  στην Μεσόγειο αφού αντιδρά σθεναρά η Τουρκία;

Το σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ αναμένουν τις εκλογές του 2023 την άνοιξη, για να αποφασίσουν τι μέλει γενέσθαι με το καθεστώς Ερντογάν που είναι στο στόχαστρο.

Οι στενές σχέσεις με την Ρωσία αλλά και την Κίνα, και η αυτόνομη πολιτική της Άγκυρας, δεν γίνεται αποδεκτή πλέον, και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα έχουμε νέα από την γειτονική χώρα, αφού το χρήμα που “αναμένει” στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μόνο τεράστιο, αλλά θα “ζεστάνει” την ΕΕ, χωρίς κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου.

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ