Είναι γνωστό ότι κάθε πολεμική αναμέτρηση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, από τα οποία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις των εμπλεκομένων, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη, οδηγώντας σε αναθεώρηση πολλές φορές ακόμη και των ισχυόντων δογμάτων διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων από αυτά.
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακητριστικά του πολέμου στην Ουκρανία, είναι η συμμετοχή μισθοφόρων σε αυτόν.
Σε πρόσφατο άρθρο μας, αποκαλύψαμε τη συμμετοχή πολυάριθμων Πολωνών μισθοφόρων, συγκεκριμένα 1835, που μάχονται στην Ουκρανία κατά των Ρώσων.
Η ύπαρξη νομικού πλαισίου στην Πολωνία
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου που ισχύουν στην Πολωνία, ένας Πολωνός πολίτης μπορεί να στρατολογηθεί για να υπηρετήσει σε ξένο στρατό ή ξένο στρατιωτικό οργανισμό, εφόσον υποβάλλει σχετική αίτηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκησης.
Τα έγγραφα που πρέπει να επισυνάψει ένας πολίτης στην αίτηση, είναι πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει την απουσία ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, πιστοποιητικό απουσίας ληξιπρόθεσμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλισης υγείας, πιστοποιητικό που δηλώνει ότι ο πολίτης δεν περιλαμβάνεται στο μητρώο αφερέγγυων οφειλετών, δήλωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο οφειλετών και βεβαίωση ότι έχει καταβληθεί το σχετικό χαρτόσημο.
Οι πιο ακριβοπληρωμένες αποστολές για ξένους εθελοντές, κυρίως άτομα με «σημαντική μάχιμη εμπειρία», περιλαμβάνουν συμμετοχή σε μυστικές επιχειρήσεις για τη ναρκοθέτηση και την εκκένωση ανθρώπων από περιοχές όπου διεξάγονται εχθροπραξίες.
Πλέον της συμμετοχής των Πολωνών μισθοφόρων στον πόλεμος της Ουκρανίας, είναι γνωστή η εμπλοκή παραστρατιωτικών ομάδων και μισθοφόρων , τόσο από την πλευρά των Ρώσων με τους πολιτοφύλακες του Ντομπάς να ενεργούν και τη Ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner, όσο και από την πλευρά της Δύσης με διάφορους μισθοφόρους από άλλες Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές χώρες και από τις ΗΠΑ να σπεύδουν να πολεμήσουν παρά το πλευρό των Ουκρανών.
Η τουρκική SADAT
H εν λόγω τουρκική μισθοφορική οργάνωση, η οποία έχει εκπαιδεύσει παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους , ενεργεί για λογαριασμό του Ερντογάν και είναι κάτι ανάλογο με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» για το καθεστώς του Τούρκου Προέδρου.
Ο Ερντογάν φέρεται ότι έχει φτιάξει στρατό για να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές απ΄όπου και εάν προέρχονται, ακόμη και από τις ένοπλες δυνάμεις.
Αυτός ο μυστικός στρατός, υποστηρίζουν αναλυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν ή να προχωρήσει στην καταστολή πιθανής εξέγερσης των πολιτών.
Ιδρυτής της είναι ο Αντνάν Τανριβερντί, ο οποίος αποστρατεύθηκε το 1996 με τον βαθμό του Ταξίαρχου, έπειτα από καταγγελίες εις βάρος του που τον ήθελαν ακραίο ισλαμιστή ο οποίος αντιτίθετο στο κοσμικό κράτος.
Η Σαντάτ, επίσημα, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 ενώ η Αραβική Άνοιξη βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
Αυτοπαρουσιάζεται, ως η πρώτη και η μοναδική εταιρεία του είδους στην Τουρκία, που παρέχει σε διεθνές επίπεδο συμβουλευτική επί στρατιωτικών θεμάτων, αλλά δραστηριοποιείται και στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
Παρέχει, επίσης, υπηρεσίες και στρατιωτική εκπαίδευση για συμβατικό και ανορθόδοξο πόλεμο, καθώς και εκπαίδευση για ειδικές επιχειρήσεις. Παράλληλα μπορεί να προσφέρει και άλλες υπηρεσίες όπως παροχή οπλισμού, πυρομαχικών, οχημάτων, ανταλλακτικών, εκρηκτικών.
Η δράση της εταιρείας έγινε γνωστή σε διεθνές επίπεδο έπειτα από δημοσίευση στο Twitter. Συγκεκριμένα ο χρήστης @fuatavni, με τρία εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, αποκάλυψε το 2016 τη δράση της και ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι παραστρατιωτική οργάνωση, ένας μυστικός στρατός ο οποίος είχε εμπλακεί στην εκπαίδευση των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους με τη συνδρομή της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών).
Στη συνέχεια ανέλαβε την εκπαίδευση της νεολαίας του AKP, του κόμματος που ηγείται ο Ερντογάν και της Οθωμανικής Οργάνωσης (Osmanlı Ocakları) για το ενδεχόμενο πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των πολιτών.
Και η Ρωσία στο παρελθόν είχε κάνει αναφορά στη Σαντάτ σε έκθεσή της προς τον ΟΗΕ για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία, ωστόσο η αναφορά αυτή αποσύρθηκε στη συνέχεια. Πηγές ισχυρίζονται, ότι η Σαντάτ στρατολογούσε ανθρώπους από χώρες της κεντρικής Ασίας και στη συνέχεια τους μετέφερε και τους εκπαίδευε στη Συρία.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ένας από τους στόχους της παραστρατιωτικής οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση ξένων κυβερνήσεων.
Η δράση της εν λόγω οργάνωσης συνεχίζεται στη Λιβύη με τη μεταφορά μισθοφόρων της από τη Συρία, αλλά και σχετικά πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με παρόμοια ενέργεια.
Επισημαίναμε επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία, χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί την SADAT,ευρέως ως "όχημα" στρατολόγησης και χρησιμοποίησης μισθοφόρων σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ. Χρηματικός σπόνσορας της Τουρκίας σε αυτό τον εγχείρημα είναι το Κατάρ.
Περιοχές-χώρες στρατολόγησης των μισθοφόρων για λογαριασμό της SADAT, είναι οι τουρκόφωνες περιοχές -χώρες του Καυκάσου, η Μ. Ανατολή και η Υποσαχαρική Αφρική, ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν το Στρατό της Σομαλίας, στην οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλη στρατιωτική βάση, αλιεύοντας μισθοφόρους για τους σκοπούς της.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Η χρήση μισθοφόρων στα πεδία των μαχών αποτελεί πλέον αναπόστατο μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάτι το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν ως χώρα, με δεδομένο το γεγονός ότι η Τουρκία διαθέτει την μισθοφορική εταιρεία SADAT, την δύναμη της οποίας θα πρέπει να προσμετρήσουμε όταν εκτιμούμε το ισοζύγιο μαχητικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας.
Κοινώς σε τυχόν εχθροπραξίες στα νησιά του Αιγαίου και στην Θράκη με την Τουρκία, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν τυχόν εμπλοκή μισθοφόρων της Τουρκικής SADAT.
Η απουσία Ελληνικής μισθοφορικής εταιρείας
Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να συστήσει μισθοφορική οργάνωση στα πρότυπα ανάλογων της Δύσης, η οποία να δραστηριοποιείται καλυμμένα σε διάφορα θέατρα στρατιωτικών επιχειρήσεων υπό την μορφή εθελοντών, στρατολογώντας προσωπικό ενδιαφερόμενο από το εσωτερικό της χώρας, με απόστρατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώς εκπαιδευτές, αλλά και από χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως είναι οι καλές σχέσεις των χωρών μας, η θρησκεία, πολιτιστικά στοιχεία και άλλα.
Στην Αφρική δεν υπάρχουν χώρες μόνο μουσουλμανικές αλλά και πολλές με μεγάλους πληθυσμούς Χριστιανών και δη ορθοδόξων, όπως άλλωστε και στα Βαλκάνια, με την εκκλησία μας να έχει διάφορα Πατριαρχεία, τα οποία έχουν συμβάλλει με το έργο τους στην ανάπτυξη πολύ καλών σχέσεων με την Ελλάδα, μέσω πολιτιστικών συλλόγων, ανταλλαγής φοιτητών, αδελφοποίησης πόλεων-κωμοπόλεων με αντίστοιχες Ελληνικές κλπ.
Η χορήγηση άδειας παραμονής σε εκείνους που θα εντάσσονταν στην Ελληνική μισθοφορική εταιρεία και στις οικογένειες τους στην Ελλάδα, θα αποτελούσε το πρώτο θετικό κίνητρο, το οποίο στη συνέχεια θα αναβαθμιζόταν με την κοινωνική τους ένταξη στη χώρα μας, με μόρφωση των παιδιών τους σε Ελληνικά σχολεία, εύρεση εργασίας κλπ.
Η κοινή θρησκεία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας ευκολότερης ελεγχόμενης ενσωμάτωσης αλλοδαπών στην Ελληνική κοινωνία, γεγονός που θα εξυπηρετούσε διττά.
Οι παραπάνω μισθοφόροι τέλος θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι αναφορικά με τη απόκτηση πολεμικής εμπειρίας, λόγω της συμμετοχής τους σε σύγχρονα πεδία μαχών και στη συνέχεια τη μεταλαμπάδευση της εμπειρίας τους μέσω σχολείων εκπαίδευσης σε νεώτερα στελέχη-μέλη.