Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία αποκαλύπτει ναυτικό drone επιφανείας MIR για καταπολέμηση υποβρυχίων

Η Τουρκία ως γνωστόν, έχει αναπτύξει με στόχο τόσο το Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, το υποβρύχιο στόλο της από επανδρωμένα και μη επανδρωμένα συστήματα.

Η ίδρυση της Aselsan, της τουρκικής εταιρείας ηλεκτρονικών αμυντικών ειδών, το 1976 ήταν ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκία να γίνει αυτάρκης σε στρατιωτικές επικοινωνίες, ραντάρ, συστήματα ελέγχου διοίκησης και τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου τα επόμενα χρόνια.

Με τα χρόνια, η Aselsan έγινε ο κύριος προμηθευτής της σειράς συστημάτων EW για τις τουρκικές χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις καθώς και για τις δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, όπως η τουρκική αστυνομία ή ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών. Η Aselsan έχει επίσης, εξάγει συστήματα EW που έχουν αναπτυχθεί εγχώρια σε άλλα φιλικά έθνη.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Αποκάλυψη Πενταπόσταγμα: Αυτές είναι οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αναφέραμε ότι έκθεση τουρκικού think tank απαριθμεί και κατονομάζει όλα τα συστήματα του τουρκικού στόλου.

Το χαρτοφυλάκιο συστημάτων EW της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, κυμαίνεται από έναν απλό ανιχνευτή/εμπλοκή κατεύθυνσης UHF/VHF έως τα πιο εξελιγμένα συστήματα ESM/SIGINT/ELINT και EA/ECM, που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικών σημάτων και EW/εμπλοκής, συμπεριλαμβανομένης της Ενεργής Ηλεκτρονικής Συστοιχίας Σάρωσης (AESA) και τεχνολογίες Ψηφιακής Μνήμης Ραδιοφωνικής Συχνότητας (DRFM).

Σε μια νέα εξέλιξη, η Τουρκία παρουσίασε το ναυτικό της drone που ονομάζεται MIR, έχει σχεδιαστεί για να πολεμά εναντίον εχθρικών υποβρυχίων. Αυτό το επιφανειακό drone, αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan σε συνεργασία με την ιδιωτική ναυτιλιακή εταιρεία Sefine.

Το γραφείο αμυντικής βιομηχανικής πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, το Defense Industries Presidency SSB, παρουσίασε το MIR, ένα μη επανδρωμένο ναυτικό όχημα που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των υποβρυχίων από την επιφάνεια.

Το MIR θα έχει δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, σόναρ και μια σειρά πυραύλων που αναπτύχθηκε από την ελεγχόμενη από το κράτος κατασκευάστρια πυραύλων της Τουρκίας Roketsan.

Σύμφωνα με τον Ισμαήλ Ντεμίρ, τον επικεφαλής της Τουρκικής Αρχής Αμυντικής Βιομηχανίας, το μη επανδρωμένο σκάφος MIR μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα και θα έχει τη δυνατότητα τηλεχειρισμού ή «παραδοσιακά» με πλήρωμα.

«Το MIR θα εισέλθει στο απόθεμα του στρατού μόλις το προηγμένο σόναρ του ενσωματωθεί στο σύστημα. Το MIR θα διατίθεται σε τρία χαρακτηριστικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, σε λειτουργίες τηλεχειρισμού ή επανδρωμένο με πλήρωμα», είπε ο Ντεμίρ.

Ελληνικό σύστημα προηγμένο ανθυποβρυχιακό ISR σύστημα Nereid

Η Ελλάδα μέσω εταιρειών έχει στην διάθεση της την δική της απάντηση στον εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων. Μιλάμε για ένα εξαιρετικό σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων στόχων, το οποίο έχει κατασκευάσει η ελληνική εταιρεία SOTIRIA Technology και παρουσιάστηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, AUSA 2022.

Το  προηγμένο ανθυποβρυχιακό σύστημα ISR με το όνομα Nereid, σύμφωνα με την εταιρεία έχει δοκιμαστεί ήδη σε επιχειρησιακό περιβάλλον και είναι ότι πρέπει για ένα περιβάλλον σαν του Αιγαίου, κατά των επανδρωμένων ή μη επανδρωμένων τουρκικών υποβρυχίων.

Το Nereid, μπορεί να εντοπίζει υποβρύχια συστήματα (όπως (Unmanned Underwater Vehicles) UUV, δύτες, και φυσικά υποβρύχια), τόσο κοντά στις ακτές, όσο και μακριά στο πέλαγος, ενώ είναι το σύστημα  θα τοποθετηθεί σε υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και άλλων σημαντικών υποδομών.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: “Θα έρθουμε και εμείς βράδυ”-Ελληνικό σύστημα εντοπισμού τουρκικών υποβρυχίων-Τουρκικό σχέδιο με ηχοσημαντήρες στο Αιγαίο, αναφέραμε ότι έρχεται ελληνοτουρκικός “υποβρύχιος πόλεμος” καθώς η Άγκυρα θέλει να επεκταθεί προς δυσμάς εις βάρος της Ελλάδος.

Τονίζαμε ότι, πρόκειται για μικρό αναλώσιμο σύστημα σόναρ το οποίο ρίπτεται από αεροσκάφη ή ελικόπτερα του ναυτικού που συμμετέχουν σε ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις ή σε υδροακουστικές έρευνες), ενώ η Ελλάδα μέσω εταιρειών έχει στην διάθεση της την δική της απάντηση στον εντοπισμό των τουρκικών υποβρυχίων.

Το πιο σημαντικό για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την ελληνική ακτοφυλακή είναι ότι, το σύστημα αυτό έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ