Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πως και γιατί το σύστημα αυτοπροστασίας ΑΚΚΟR των τουρκικών αρμάτων Altay, ωθεί την Ελλάδα στην άμεση απόκτηση του Αμερικανικού Javelin;

"Τον κορεάτικο κινητήρα Doosan θα φέρουν τα πρώτα 100 άρματα μάχης Altay, το 2023 είναι το κλειδί", είναι ο τίτλος άρθρου Βουλγαρικού ΜΜΕ , έγκριτου σε αμυντικά θέματα, το οποίο αναφέρει:

"Ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας BMC Savunma Mehmet Karaaslan και ο διευθύνων σύμβουλος της BMC Murat Yalcintas ανακοίνωσαν ότι τα πρωτότυπα των αρμάτων μάχης Altay στη νέα έκδοση θα παραδοθούν στον στρατό για δοκιμή τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την Turkiye Gazetesi.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι το Altay θα τροφοδοτούσε έναν κινητήρα ντίζελ 1.500 ίππων της γερμανικής εταιρείας MTU Friedrichshafen GmbH με το γερμανικό κιβώτιο ταχυτήτων Renk, με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το αρχικό πρωτότυπο Altaya.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall δημιούργησε κοινοπραξία με την τουρκική BMC για την παραγωγή διαφόρων τύπων οχημάτων μάχης, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος Altay.

Ωστόσο, η γερμανοτουρκική βιομηχανική συνεργασία διεκόπη γρήγορα από τις κυρώσεις των γερμανικών αρχών για την πώληση όπλων και εξοπλισμού, σε σχέση με τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Η κατάσταση αυτή καθυστέρησε την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Οι Τούρκοι τώρα εργάζονται για το δικό τους σύστημα πρόωσης για το Altay.

Ωστόσο, λόγω της μακροχρόνιας υλοποίησης που θα έχει η δημιουργία  μιας εγχώριας μονάδας ισχύος, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση στο άρμα του νοτιοκορεατικό κινητήρα Doosan DV27K, με ισχύ 1500 ίππων.

Αυτό θα επιτρέψει την υλοποίηση παραγωγής της πρώτης παρτίδας  Altaya σε αριθμό 100 αρμάτων.

Πιθανότατα, η επόμενη παρτίδα θα είναι  εξοπλισμένη με τον κινητήρα τουρκικής κατασκευής.

Το Altay είναι ένα τουρκικό κύριο άρμα μάχης που σχεδιάστηκε από διάφορες τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας με την υποστήριξη ενός Νοτιοκορεάτη εταίρου, βασισμένο στο κύριο άρμα μάχης K2 Black Panther της Νότιας Κορέας.

Σε σύγκριση με τη βασική δομή, ο πυργίσκος αυτού του άρματος έχει επανασχεδιαστεί σημαντικά με τη χρήση πολυάριθμων εξαρτημάτων που παράγονται από την τουρκική βιομηχανία όπλων, εν μέρει με βάση τη μεταφορά τεχνολογίας από την Νότια Κορέα.

Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συστήματα που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ASELSAN, όπως  διοίκησης και επικοινωνίας, έλεγχος πυρός,οδήγησης και αναγνώρισης εχθρικών αρμάτων, καθώς και το σύστημα προειδοποίησης λέιζερ ή το ενεργό σύστημα προστασίας οχημάτων Akkor (ASOP), εσωτερική πρόσθετη θωράκιση υπό μορφή δικτυωτών πλεγμάτων θωράκισης στο πίσω μέρος του πυργίσκου της ROKETSAN και ένα πυροβόλο όπλο λείας οπής 120 mm, , κατασκευασμένο με άδεια της MKEK.

Το άρμα έχει επίσης πλήρωμα 4  ανδρών, χωρίς να διαθέτει αυτόματο σύστημα φόρτωσης.

Μέχρι στιγμής, ο τουρκικός στρατός έχει παραγγείλει 250 άρματα Altay συνολικής αξίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο σύμβασης από τον Νοέμβριο του 2018.

Η ζήτηση-στόχος υπολογίζεται σε σχεδόν 1.000 άρματα, τα οποία πρόκειται να παραληφθούν σε τέσσερις δόσεις για να αντικαταστήσουν τανκς  παλαιότερης γενιάς του τουρκικού στρατού. 

Τον Μάρτιο του 2019, το Κατάρ αποφάσισε επίσης να αγοράσει 100 από αυτά τα MBT μαζί με 20 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα T-155 Firtina."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

1. Τα πρώτα 100 άρματα τα οποία θα παραδοθούν στις ΤΕΔ θα φέρουν τον νοτιοκορεατικό κινητήρα Doosan

2. Τα πρωτότυπα των αρμάτων μάχης Altay στη νέα έκδοση θα παραδοθούν στον στρατό για δοκιμή το 2023.

3. Το άρμα Altay θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας AKKOR, γεγονός το οποίο θα πρέπει να κατευθύνει από τώρα την Ελλάδα σε αγορά αντιαρματικών, τα οποία δεν θα μπορεί να καταστρέψει το εν λόγω τουρκικό σύστημα προστασίας, όπως πχ τα αμερικανικά Javellin

4. Το τουρκικό άρμα θα έχει επιπλέον θωράκιση  στην πίσω πλευρά του πύργου, αλλά όχι αυτόματο σύστημα φόρτωσης, γεγονός πολύ σημαντικό αναφορικά με την μη συνεχόμενη σε μικρό χρονικό διάστημα εκτόξευση βλημάτων.

Τι είναι το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR;

Μεταξύ του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN υπεγράφη  σύμβαση εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη του Συστήματος Ενεργής Προστασίας (AKKOR), το οποίο θα ανιχνεύει και θα καταστρέφει αντιαρματικούς πυραύλους και λοιπά βλήματα που  θα πλησιάζουν το άρμα Αltay.

Το σύστημα AKKOR θα αναπτυχθεί για να χρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Tank ALTAY και είναι ένα σύστημα ενεργητικής προστασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τύπους τεθωρακισμένων οχημάτων χάρη στη σπονδυλωτή αρχιτεκτονική του.

Η ASELSAN εργάζεται σε αυτό το σύστημα, χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους από το 2008. Οι έλεγχοι στις οποίες δοκιμάστηκαν το ραντάρ, ο κεντρικός υπολογιστής και τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που σχετίζονται με το σύστημα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από το 2010, σύμφωνα με την ASELSAN

Το AKKOR, θα σχηματίσει μια πλήρη ασπίδα προστασίας 360 μοιρών, αφού θα ανιχνεύσει τον εισερχόμενο πύραυλο ή αντιαρματικό πύραυλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με το ραντάρ υψηλής τεχνολογίας του.

Τα πυρομαχικά φυσικής καταστροφής που θα κατευθυνθούν θα εκραγούν μόλις πλησιάσει πλησιέστερα η  αντιαρματική απειλή, με τη βοήθεια των αισθητήρων που βρίσκονται πάνω τους, εξουδετερώνοντας την απειλή.

Με τον έξυπνο αισθητήρα στα πυρομαχικά, το σύστημα AKKOR θα ξεπεράσει τα αντίστοιχα του στον κόσμο. Λειτουργώντας σαν ένα μίνι ραντάρ, ο αισθητήρας θα καταστρέψει την απειλή εκπυρσοκροτώντας όταν ο πλησιέστερος πύραυλος/πύραυλος και τα αμυντικά πυρομαχικά είναι πιο κοντά.

Είναι γνωστό ότι οι πολεμικές αναμετρήσεις, αποκαλύπτουν τα προτερήματα ή μειονεκτήματα του κάθε οπλικού συστήματος στο πεδίο της μάχης.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε όπως γράψαμε σε προγενέστερο άρθρο μας, η συμβολή των αντιαρματικών Javelin στην αναχαίτιση-καταστροφή των Ρωσικών αρμάτων -ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύχρηστο όπλο, όπου  οι χειριστές του απλά σημαδεύουν, το όπλο «κλειδώνει» τον στόχο και ρίχνουν, με τον πύραυλο να κατευθύνεται μόνος του στον στόχο χάρη σε αισθητήρα υπερύθρων, ενώ αυτοί αλλάζουν θέση

Η χρήση του Javelin

Η χρήση του  εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες , έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή. 

Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει  ένα  εχθρικό άρμα μάχης  και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα.

Οι «πολυδιαφημισμένοι» Javelin, οι οποίοι δεν είναι το μόνο αντιαρματικό όπλο ATGM (anti-tank guided missile, αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος) που έχουν οι Ουκρανοί (στο οπλοστάσιό τους υπάρχει επίσης το NLAW, επίσης ξένης βοήθειας, αλλά και το εγχώριας παραγωγής Stugna-P) ακολουθούν αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία, και είναι ένα όπλο «fire and forget»

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο , δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW και το  MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους  είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος,  σε σχέση με άλλα σημεία.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι το τουρκικό  Altay το οποίο θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR, δεν θα μπορεί να καταστρέψει τον αντιαρματικό πύραυλο javellin, αφού ο τελευταίος θα πλήτει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του ,όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Τέλος μένει να δούμε που θα κατευθυνθούν τα πρώτα 100 Altay στον τουρκικό στρατό, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελεί σαφή ένδειξη των προτεραιοτήτων του.

Αν για παράδειγμα αυτά παραληφθούν από  Σχηματισμούς της Στρατιά Αιγαίου ή  από εκείνους με "προσανατολισμό" το Αιγαίο όπως αυτοί του 4ου Σώματος Στρατού, που κατά την εκτίμησή μας είναι το πιθανότερο, ή θα κατευθυνθούν στην 1η Στρατιά στην Ανατολική Θράκη ή ακόμη και στο μέτωπο της Συρίας, με το τελευταίο να θεωρείται το λιγότερο πιθανό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ