Η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς στην Αθήνα και κυρίως τα όσα είπε για τα Ελληνοτουρκικά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε Ελλάδα και Τουρκία.
Το χαλαρό χθεσινό δείπνο στο Φλοίσβο, η βόλτα στον Εθνικό κήπο, ο καλός καιρός, η πρωινή επίσκεψη-ξενάγηση του Γερμανού Καγκελάριου από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αποτέλεσαν το πολύ καλό προοίμιο μιας άκρως εποικοδομητικής συνάντησης των δύο ηγετών και των ανάλογων κοινών δηλώσεων τους που ακολούθησαν.
Πέρα από τις αβρότητες και τις φιλοφρονήσεις, εκείνο που φαίνεται με μια πρώτη αποτίμηση είναι ότι οι Ελληνογερμανικές σχέσεις είναι καλύτερες από εκείνες του παρελθόντος, των μνημονίων και της Μέρκελ.
Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι η χώρα μας δείχνει όπως είπε ο Γερμανός Καγκελάριος, σταθερά σημεία οικονομικής ανάκαμψης, παρά των προβλημάτων του Covid και της ενεργειακής κρίσης που πλήττουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Επίσης φαίνεται πλέον ότι λόγω της άκρατης τουρκικής επιθετικότητας κυρίως, οι Γερμανοί σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και εταίροι μας στην ΕΕ, πως ακούνε περισσότερο προσεκτικά τις Ελληνικές αιτιάσεις και λαμβάνουν περισσότερο σοβαρά τις απόψεις μας.
Ο Γερμανός Καγκελάριος στην αρχή των δηλώσεων του είπε ότι θεωρεί μη παραδεκτό μια χώρα του ΝΑΤΟ να απειλεί μια άλλη και πως οι όποιες διαφορές θα πρέπει μεταξύ συμμαχικών κρατών να λύνονται ειρηνικά στο πλαίσιο του διαλόγου, δια της διπλωματικής οδού, με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο.
Τα παραπάνω λεγόμενα του ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις Ελληνικές θέσεις αναφορικά με τον τρόπο επίλυσής τους και όχι με τις τουρκικές που παραπέμπουν σε πολεμική αναμέτρηση.
Νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στην τήρηση των Συνθηκών και όχι στην παραχάραξη της Ιστορίας αλλά και τη διαφοροποίηση της γεωγραφίας με αυθαίρετους χάρτες, φωτογραφίζοντας την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder τα οποία πρόσφατα η Γερμανία παραχώρησε στην Ελλάδα και τα οποία αναμένεται να έχουν την τιμητική τους στην αυριανή παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, λόγω της επετείου του έπους της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Γερμανός Καγκελάριος είπε ότι δεν θα πεί στην Ελλάδα που θα τα τοποθετήσει, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι αυτά θα σταλούν στον Έβρο, όπου και τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία.
Αναφερόμενος ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις τουρκικές αστειότητες ότι τα Ελληνικά νησιά συνιστούν απειλή για την Τουρκία, τόνισε ότι τα νησιά μας δεν απειλούν κανέναν και πως ο Ερντογάν επιχειρεί να δηλητηριάσει τον λαό του με ψέματα, ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό ζήτημα τονίζοντας εμφατικά ότι η χώρα μας φυλάει τα σύνορά της που είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά σύνορα, σώζοντας ζωές και αποκρούοντας τους δουλέμπορους.
Επίσης έθιξε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς την χώρα μας από την περίοδο του 1940, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, παραπέμποντας στο Διεθνές Δίκαιο, τείνοντας το χέρι του διαλόγου προς την Τουρκία.
Τέλος έθιξε το θέμα της Λιβύη τονίζοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου, αφού θέλει να έχει άποψη και λόγο στα θέματα της Βορειοαφρικανικής χώρας.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς μια σύγκληση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα Ελληνοτουρκικά.
Το γεγονός ότι την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει ανάλογη επίσκεψη στην Τουρκία, είναι κάτι το οποίο πρέπει να επισημανθεί, αφού έχει ιδιαίτερη και άκρως συμβολική σημασία.
Η σφοδρή αντίδραση τέλος των τουρκικών ΜΜΕ, που για μια ακόμη φορά βάση σχεδίου, στοχοποίησαν τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, που έγιναν αυτή τη φορά μετά αμέσως τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο, αποδεικνύουν ότι η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ωφέλιμη και επoικοδομητική για τη χώρα μας και αρνητική για την Τουρκία.