Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο τουρκικός σχεδιασμός επίθεσης στο Αιγαίο και η επιτακτικότητα άμεσης απόκτησης σε μεγάλους αριθμούς UAV από την Ελλάδα

Οι Τούρκοι όπως έχουμε κατά κόρον τονίσει σε πληθώρα άρθρων μας, εδώ και 2 χρόνια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, έχουν στραφεί  στον τομέα ανάπτυξης  μη επανδρωμένων συστημάτων, με αποτέλσμα να παίρνει  επικίνδυνη τροπή η ραγδαία αύξηση των δυνατοτήτων των τουρκικών UAV για την Ελλάδα

Η χώρα μας είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια με μία σειρά αγοράς  εξοπλιστικών συστημάτων αιχμής, ιδίως σε πολεμική αεροπορία και πολεμικό ναυτικό έχει αναβαθμίσει κατακόρυφα την αποτρεπτική της ικανότητα.

Ωστόσο στο θέμα προμήθειας σε μεγάλους αριθμούς, UAVUCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle, δεν υπάρχει ανάλογη πρόοδος, δημιουργώντας επικίνδυνη ανισσοροπία σε σχέση με την Τουρκία, η οποία κυριολεκτικά "καλπάζει" στον συγκεκριμένο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα anti-drone συστήματα, που προμηθεύθηκε η χώρα μας  όλοι γνωρίζουμε ότι  αφενός είναι αμυντικό σύστημα, αφετέρου μπορεί να υπερκορεστεί αλλά και να δεχθεί παρεμβολές από τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με αποτέλεσμα την μείωση της αποτελεματικότητάς του.

Είναι προτιμότερο η Ελλάδα  όπως γράφαμε σε πρόσφατο άρθρο μας,να έχει 8 λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία ισάριθμων  Αμερικανικών F-16 BLOCK70,   κοστίζουν μαζί με τα οπλικά τους συστήματα  $1,67 δις και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 1670 drones περίπου.

Αυτό το λέμε αφού  σύμφωνα  με τρέχουσες τιμές  για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές  UCAV ανάλογων  δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά.

Για των παραπάνω γραφόμενων το αληθές, σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ λίαν έγκριτου σε αμυντικά θέματα , η τουρκική εταιρεία Titra επιλέχθηκε να λάβει κρατικές επιδοτήσεις για να υλοποιήσει  την παραγωγή του πρώτου τουρκικού  μη επανδρωμένου ελικόπτερου, το Alpin.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει επίσης:

"Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει συμπεριλάβει το πρόγραμμα στον «επενδυτικό κατάλογο των  προτεραιοτήτων της». Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από κυβερνητικούς πόρους και μέσα.

Η Titra είπε ότι θα παράγει 10 Alpin ετησίως και  επιπλέον 250 drones καμικάζι.

«Η κυβέρνηση θα είναι ο αγοραστής μετά από επιτυχείς δοκιμές πεδίου, ελπίζοντας ότι, μόλις αποδειχθεί ικανό για στρατιωτικές  και άλλες επιχειρήσεις, το σύστημα θα εξαχθεί σε φιλικές χώρες», δήλωσε αξιωματούχος.

Το ελικόπτερο μεγάλης εμβέλειας Alpin μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς όσο και για αποστολές διάσωσης.

Η σχεδίαση του Alpin βασίζεται στον επανδρωμένο ιταλικό εξαιρετικά ελαφρύ ελικόπτερο Heli-Sport CH-7.

Η ανάπτυξη του αεροσκάφους χρονολογείται από το 2019, όταν η Titra υπέγραψε συμφωνία με την UAVOS, στις ΗΠΑ συμφωνία  για drone.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι Titra και η UAVOS θα μετατρέπουν τα CH-7 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη διπλής χρήσης, με περιστροφικά φτερά.

Το Alpin πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 2020.

Το ελικόπτερο έχει μήκος 7 m, πλάτος 1,5 m, ύψος 2,35 m και διάμετρο ρότορα 6,28 m. Έχει  βάρος κενού φορτίου 340 κιλά και μεταφέρεται εύκολα με όχημα.

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο μπορεί να μεταφέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 200 kg συμπεριλαμβανομένων  καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μη επανδρωμένο ελικόπτερο Alpin μπορεί να μεταφέρει πολλαπλά ωφέλιμα φορτία και να μεταδίδει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στους χειριστές. Διαθέτει ένα κανάλι δορυφορικής επικοινωνίας ευρείας ζώνης που υποστηρίζει λειτουργίες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τα άλλα χαρακτηριστικά της Alpin περιλαμβάνουν ένα πλήρες σύστημα αυτόματου πιλότου στο αεροσκάφος, πλήρως αυτόνομο σύστημα απογείωσης και προσγείωσης, δυνατότητα δικτύου τηλεχειρισμού εδάφους, δυνατότητα προσγείωσης με αυτόματη περιστροφή και έλεγχο πτήσης υψηλής απόδοσης.

Τα ωφέλιμα φορτία υψηλής ακρίβειας περιλαμβάνουν υπερφασματικές κάμερες, ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) και ηλεκτρο-οπτικές/υπέρυθρες (EO/IR).

Το Alpin φέρει  κινητήρα Rotax 914 UL με απόδοση ισχύος 115 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης είναι 160 km/h.

Το Alpin έχει μέγιστη εμβέλεια 840 km και μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο έως και 5.000 m. Η μέγιστη αυτονομία του είναι επτά ώρες κενού φορτίου  ή δύο ώρες όταν είναι πλήρως φορτωμένο."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

 

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως κρίνεται ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, UAVUCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle  από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τα κράτη πλέον προσπαθούν αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας κατάλληλα οπλικά συστήματα, να ελαχιστοποιήσουν την ανθρώπινη παρουσία και συνεπώς τις ανθρώπινες απώλειες  στο πεδίο της μάχης.

Έτσι αρχικά αναπτύχθηκαν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας και φονικότητας, υιοθετώντας την τάση να πλήττουν τον εχθρό από απόσταση (stand-off). Με αυτόν τον τρόπο το φίλιο προσωπικό παραμένει εκτός στενής εμπλοκής με τον εχθρό τουλάχιστον στα αρχικά στάδια μιας στρατιωτικής επιχείρησης, γεγονός το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε πολλαπλασιαστή ανθρώπινων απωλειών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια η παραπάνω θεώρηση περί διεξαγωγής του πολέμου, πέρασε σε ένα άλλο στάδιο, περισσότερο ασφαλές για το φίλιο προσωπικό.

Έτσι υιοθετήθηκε ως σκεπτικό, η διεξαγωγή του πολέμου «με μηχανικούς εκπροσώπους». Αυτοί είναι τα ρομπότ και τα UAVUCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle . Ο άνθρωπος έτσι «έφυγε» από το πεδίο της μάχης και βρέθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτό, σε ασφαλή για αυτόν θέση.

Ο σύγχρονος πόλεμος πλέον έχει περάσει σε «τεχνολογική διάσταση», υιοθετώντας νέα δόγματα, στα οποία όμως κοινός παρονομαστής είναι η επιβιωσιμότητα του φίλιου προσωπικού.

Ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τις παραπάνω αντιλήψεις περί πολέμου.

Είναι γνωστό ότι κάθε χρονική περίοδος στο πέρασμα της Ιστορίας, χαρακτηρίζεται από ένα νέο οπλικό σύστημα το οποίο κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην επίτευξη της νίκης έναντι του αντπάλου.

Αυτό είναι τώρα τα Drones, αφού οι  πόλεμοι σε Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως στην Ουκρανία, αποδεικνύουν ότι σημαντικότατος παράγοντας επίτευξης της νίκης είναι η μαζική σε τόπο και χρόνο χρήση τους.

Η Τουρκία η οποία αποτελεί  την μεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνισμό, έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα των UAVUCAV, USV, drone καμικάζι και Unmanned Ground Vehicle , εφαρμόζοντας το δικό της δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων με επιτυχία, σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Τουρκία.

Ωστόσο το γεγονός ότι είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ-Ισραήλ και ανήκει στην ΕΕ (Pesco), τις δίνουν την δυνατότητα αν κινηθεί γρήγορα, να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία.

Ο τουρκικός σχεδιασμός

Η Τουρκία δείχνει  με μια σειρά κινήσεών της, ότι προετοιμάζει  πυρετωδώς το έδαφος πολιτικά, διπλωματικά και  στρατιωτικά, προκειμένου να επιτεθεί κατά της Ελλάδας, έχοντας ώς έτος ορόσημο το 2023.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού δοκίμασαν σε τρείς στρατιωτικές επιχειρήσεις το νέο τους δόγμα, σε Συρία,Λιβύη,Ναγκόρνο Καραμπάχ, διορθώνοντας τις ατέλειές του, δείχνουν έτοιμες να το εφαρμόσουν σε βάρος της Ελλάδας.

Εκτίμηση περί του τουρκικού δόγματος επίθεσης σε βάρος της Ελλάδας

Εκτίμησή μας είναι ότι το τουρκικό δόγμα  διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων  κατά της χώρας μας,  θα  περιλαμβάνει στην  αρχική του φάση τα παρακάτω:

1.Ευρύτατη χρήση  UAV, UCAV, USV, drone καμικάζι, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους  μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς , με αποδέκτη τις μικρονήσους-βραχονησίδες στόχους, έτσι ώστε  σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ενεργήσουν για κατάληψή τους Ειδικές δυνάμεις με ελικόπτερα και ελαστικές λέμβους.

Με τον τρόπο αυτό ενεργείας οι Τούρκοι προσδοκούν να μας αιφνιδιάσουν  σε τόπο και χρόνο, αφού δεν θα έχει προηγηθεί συγκέντρωση όγκου δυνάμεων, η οποία θα έχει γίνει αντιληπτή από εμάς.

Ωστόσο οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα κινηθεί μόνο για ανακατάληψη τυχόν απωλεσθέντων βραχονησίδων-ενδιάμεσης νήσου, αλλά θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις,πέραν των ανωτέρω...

Έτσι με γνώμονα αυτό οι Τούρκοι με τα παραπάνω μέσα θα επιχειρήσουν να πλήξουν κρίσιμους στόχους-εγκαταστάσεις και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και  στην ενδοχώρα-ηπειρωτική Ελλάδα.

Σκοπός των Τούρκων σε αυτό το πρώτο στάδιο θα είναι  η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποδιοργάνωση-καταστροφή των αμυντικών μας δυνάμεων στα νησιά, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταστολή της αεράμυνάς μας πανελλαδικά,  υπερκορεσμό και  αδρανοποίηση-καταστροφή του anti-drone συστήματος και κατστροφή στρατηγικής σημασίας έργων και εγκαταστάσεων  πρωτίστως στα νησιά μας και δευτερευόντως στην ενδοχώρα.

2. Επίσης αντιπλοϊκοί πύραυλοι, με παράλληλη χρήση της  Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού,  ενεργώντας  από κοινού θα επιχειρήσουν να επιφέρουν  τα εξής αποτελέσματα:

α.Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό θα επιχειρήσουν να  αποκτήσουν αεροναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο, να καταστείλουν την Ελληνική αεράμυνα και να καταστρέψουν το στόλο μας, προκειμένου αυτός να μην δύναται να ενεργήσει στο Αρχιπέλαγος.

β.Επειδή κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, οι Τούρκοι με τους Αντιπλοϊκούς πυραύλους τους θα επιχειρήσουν  να δημιουργήσουν συνθήκες  άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης σε περιοχές του Αιγαίου κοντά και πέριξ νησιών μας, προκειμένου το πολεμικό ναυτικό να μην μπορεί να ενεργήσει-ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις στα νησιά μας. 

Σε δεύτερο χρόνο και αναλόγως το τι θα έχουν πετύχει οι Τούρκοι σε αέρα- θάλασσα-ξηρά στην πράξη, θα κινηθούν ανάλογα, είτε για την κατάληψη μικρονήσων μας, όπως το σύμπλεγμα Καστελορίζου-Ρώ-Στρογγύλης μόνο του ή μαζί με το σύμπλεγμα των βραχονησίδων-μικρονήσων- νήσων έναντοι του κόλπου του Γκιουλούκ, είτε ακόμη και για κατάληψη κύριας νήσου.

Η σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της  παλαϊκής άμυνας

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

 Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs.

Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ